婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

本身我老公一家人係大家庭,每個星期都有d家庭活動,我已經覺得超煩了,超吾想見到佢地!我吾想每星期放假就要應酬佢地一家人!
好啦!我生完bb,心想!呢個月比我休息下!吾使再應酬佢地,點知真係覺得佢地超級白目 !講得難聽d係無家教!無家教吾係剩係指無禮貌,佢地真係吾使理人感受,自己想點就點!
佢地吾係衰,係超級好,好到我驚左佢地,令到我好抗拒!佢地認為對我好,錫的d仔女,但無想過係對我極度騷擾!
生完bb第三日反屋企,奶奶就來我屋企照顧我,本身屋企有個菲傭講英文,奶奶同佢溝通吾到!什麼事都要我做翻譯,煮送,做家務咩都要我翻譯!煮送時我要企隔離做翻譯!大佬呀!我坐緊月架,生完無耐咋!我好想休息呀!除此之外,又話我工人d家務做得吾好,又要我同工人翻譯反!唉!雖然奶奶好心過來幫我,但真係超煩,越幫越忙!
好了第四日晚,大姑仔放工8點要來的屋企,應酬左奶奶一日,想夜晚休息下,大姑仔又來睇bb,十點幾先走,搞到我大女無得早訓,第二日又要早起反學,而我又無得休息了,仲要通宵湊b!
第五日,細姑仔夜晚收工十點走來,我叫佢weekend先過來啦,小朋友第二日要反學要早訓,加上我都好累,點知細姑仔話:吾制呀,好想睇bb! 甘佢一番好意,點拒絕者,咪由佢上來!跟住過兩日阿叔仔一家4口,奶奶,兩個姑仔,男朋友仔們又來搞左我成日!打後的日子,姑仔無啦啦又走上來!有時又帶埋男朋友上來,仲要留下來食飯,我工人又吾識煮,又要我煮!唉!真係超級吾識做呀!
成個月不停比我老公一家人騷擾,我仲未講佢d表妹又係一家3口無通知情況下又走上來!一來就大半日!
好啦!到坐月既尾聲了!仲有幾日!我工人成個月無放假,我尾聲唯有比佢放假啦、叫我奶奶上來幫下手!點知我奶奶來到同我講:叔仔一家幾口,姑仔們,男朋友仔們要特登上來我屋企煮野食(lunch),我當堂黑面!痴線架!成家人都癲架!我坐緊月架,比我休息下,靜下啦!吾該!使咩特登來我度煮野食呀!仲要甘多人,有無理我感受架!我好嬲我奶奶,明知我坐緊月,就叫d仔女吾好上來煮啦!自己屋企食或者出去食囉!加上我工人又放假!真係極度討厭佢地呀!
好啦!一心想算了,到時自己入房吾好出來,點知大姑仔來到我度坐左幾個鐘到,
見吾舒服頭暈要call白車入院、之後搞到夜晚十點,我屋企先至可以靜落來!我工人反屋企佢地都未走!
點解我要呻呢?因為呢個weekend佢地又總動員來我屋企啦!真係超級騷擾呀!可吾可以比我喘下氣呀!

大宅

回覆:c6一家搞到我就來抑鬱了!喘不過氣!

坐月果期好累
仲要半夜起身湊b
你真係好勁
比我已經趕曬佢地出門口啦

伯爵府

點解吾直接答吾煮叫外賣?

另外同你老公表達一下,叫佢handle

慢慢來, 吾洗急, 但最緊要快.

伯爵府

DHA勳章

有無出聲反映過呀。。。

子爵府

我只可以話... 你老公死㗎?

你唔出聲,邊個知你唔鍾意?
只要你夠膽大發雷霆一次,就可以解決
但如果你唔夠膽,咁你條命整定一世要忍

別墅

佢地好過份,完全無理過你感受。樓主,你一定要出聲話佢地或發火,否則有排你受

男爵府

回覆:鳥嘴123 的帖子

我老公?吾好提!以後都吾會再為呢條友生bb!有次佢阿妹話要夜晚10點幾上來,我同老公講,我叫我老公推左佢,原因都係小朋友要反學同埋我累!老公一句KO左我:佢要上來味由得佢上來囉!
我已無聲出了!我憎佢地,係因為永遠都係甘,我好聲好氣講d理由拒絕佢地,佢地無反應,吾理我感受照跟自己中意點就點!係都要我黑面,擺明吾中意,做到出面先至識做,但係甘就當左我係衰人,難相處,但明明係佢地問題,變左好似係我甘!

男爵府

最慘既係我老公覺得佢屋企人上來係對我好,佢阿媽難得上來幫我,我已經執到了!有次我奶奶已煩左我癬半日,傍晚幫我女沖涼,在浴室度都要叫出來問我呢樣果樣,(問咩我吾記得了)我即時同老公講:你阿媽真係好多野問呀,好煩呀,我休息都無得休息!我老公一句又ko左我喇:你甘叻叫你阿媽過來幫你坐月囉!
其實我奶奶來到我係無得訓,因為訓吾夠一陣,我奶奶入房叫我翻譯!又問我呢樣果樣!連我工人都話奶奶來到佢好大壓力同埋好忙,所以奶奶來之前個工人要做晒家務先

侯爵府

不如帶埋d仔女返外家坐月

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

男爵府

回覆:mwmyway 的帖子

有想過!果刻嬲我老公嬲到成隻spoon飛過去!覺得自己老公都吾當我係人!

大宅

你老公粗心大意冇顧慮到你感受,你一定要好好地同佢講清楚。岩岩生完又要餵夜奶,真係好需要休息。果班係佢屋企人,應該由佢去安排好佢地嘅探BB時間,唔係好似無掩雞籠咁,由得佢地自出自入。

http://hk.myblog.yahoo.com/chrisze_sze

公爵府

我明白,我99同姑仔都係類似,彷彿好好但實際上唔識站在別人立場諗下別人處境,第朝返工返學可以坐到十一點幾唔願走,小朋友要做功課照樣喺度嘈,同佢地太close情況愈差,所以我好快決定做衰人

男爵府

回覆:cici527 的帖子

我老公無用架!佢覺得我衰tim,點解自己一家人上來堅企都要安排咩時間呀,中意幾時來咪幾時來!我老公同佢地一樣都係吾會企我角度去想!
就好似我奶奶話:我地上來,你可使理我地架,你咪入房訓覺囉!
我心想:點訓呀,間屋企幾百尺,吾係幾千尺呀!甘多人上來,又有小朋友,叫我點訓呀,有時叔仔d仔女要訓午訓就訓我張床,奶奶哪我訓隔離,唉!我情願吾訓呀!有個小朋友訓自己隔離又驚整親佢,陣間醒左又要哄下佢!
最不知所謂既係,老公d阿姨過來坐,同我講:坐月好重要要,咩都吾好做比人做,吾好成日坐,訓多d!
之後奶奶就話啦:我成日叫佢訓架啦,佢係都要坐響度!我勁嬲囉!吾係你地成家人搞搞震,我咪可以日日訓囉!有咩就叫工人做!工人又快手!大家好多時間休息!

大宅

回覆:queenie3y 的帖子

其實佢地上黎, 你可以話你好攰要休息下, 叫佢地自己坐下, 自己人唔招乎你喇。
之後關埋房門瞓覺。
我個時9962黎都係咁,唔想理佢。
同我老公講, 叫佢招乎9962。

如果日頭招乎左佢地半夜叫你老公照顧BB。日頭無得休息招乎左9962或者佢d 親人, c6半夜幫返你好應該。

男爵府

回覆:feifei_baby 的帖子

依家我女吾肯留低響我奶奶屋企過夜!我奶奶成日話我女依家吾要嫲嫲啦!又吾肯留低食過夜!之後我女話:你地甘夜食飯(夜晚9點開飯,十點幾先食完),又甘夜訓(12點後先訓),我第二日要反學呀!要早d訓架!我女甘講,我奶奶以為我教佢講,但呢個係事實!依家我一至五吾比阿女去佢度,星期六日阿女又吾想上去,奶奶驚死我女會同佢地疏遠,咪成日來囉!

男爵府

我會爆c6, 仲有咁癲得咁癲,大喊,爆到佢驚,將啲抑鬱症狀show俾佢睇,最好爆埋佢一家,最好佢哋驚左以後少啲見
佢唔理感受,你都唔洗理佢,你唔保護自己無人幫到你

男爵府

回覆:Summer_tsui 的帖子

佢地來,屋企有幾個小朋友,成日敲我房門,出出入入,煩死了!

男爵府

回覆:carwaichu 的帖子

我就係少左呢d勇氣!不過佢一家人真係好賤,平心靜氣同佢地講道理,佢地聽吾明,係都要我黑面做衰人,先至驚d,但過左又係甘!呢d叫敬酒吾飲,飲罰酒!但我嬲極都係黑面而已!

伯爵府

熱血勳章

我完全明白你感受,
有啲人(唔係樓主你)係人地幫手唔識感思
但樓主你形容個情況絕對係99好煩呀...

我老豆又係呢種人,比如話幫手維修一件電器
但最忙係身邊嘅人,因為佢要helper,
又要遞呢樣果樣,搵乜搵物,過哂火咁煩
所以以後我都 婉拒佢<幫手>嘅好意

子爵府

畀面勳章

引用:我老公無用架!佢覺得我衰tim,點解自己一家

原帖由 queenie3y 於 15-10-10 發表
我老公無用架!佢覺得我衰tim,點解自己一家人上來堅企都要安排咩時間呀,中意幾時來咪幾時來!我老公同佢地 ...
俾我就豪冇保留咁講個實況俾亜姨知,講係99一家令你冇得休息

點解要忍?又唔係叫你鬧交,冇感情冇語氣咁講出黎之嘛

首頁
12345...8

尾頁

跳至