樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

參 加 校 友 會 午 餐 聚 會 , 見 到 地 產 W , 於 是 人 人 問 佢 : 「 樓 價 點 睇 ? 」 一 位 多 年 不 見 校 友 L 係 博 士 級 人 馬 , 從 前 在 中 大 做 授 , 移 民 美 國 多 年 後 , 今 年 回 流 , 與 太 太 ( 亦 係 校 友 ) 租 住 曼 克 頓 山 , 亦 問 地 產 W 一 個 切 身 問 題 : 「 我 應 唔 應 該 買 樓 自 住 ? 」 地 產 W 語 出 驚 人 , 位 位 校 友 聽 到 面 色 凝 重 。 佢 話 : 「 手 上 有 樓 , 快 清 貨 , 有 咁 多 賣 咁 多 , L 博 士 你 唔 好 買 樓 呀 , 繼 續 租 落 去 ! 」
地 產 W 在 九 七 回 歸 前 兩 三 年 一 直 唱 淡 地 產 市 道 , 冇 乜 人 肯 聽 佢 枝 笛 , 只 有 左 丁 山 肯 信 佢 , 賣 樓 租 屋 , 避 過 一 劫 。 家 佢 又 唱 淡 , 信 唔 信 好 呢 ? 地 產 W 大 大 聲 話 : 「 西 九 與 山 頂 豪 宅 , 炒 到 三 萬 幾 到 五 萬 一 呎 , 邊 個 買 得 起 呀 , 接 貨 自 己 住 , 唔 肉 痛 咩 , 要 轉 售 圖 利 , 大 瓜 去 邊 度 搵 ? 非 豪 宅 地 段 樓 價 亦 已 升 到 一 般 打 工 仔 供 唔 起 水 平 , 利 息 掉 頭 上 升 話 , 供 樓 壓 力 更 大 。 」
一 位 校 友 指 山 頂 級 數 豪 宅 自 有 實 力 廠 家 與 內 地 富 豪 接 貨 , 唔 使 驚 。 地 產 W 立 即 反 駁 : 「 今 天 油 價 高 企 , 原 材 料 價 格 有 升 冇 跌 , 人 民 幣 升 值 , 美 元 貶 值 , 珠 三 角 廠 家 出 口 生 意 都 唔 知 幾 難 做 , 廠 家 風 光 不 再 了 。 至 於 內 地 富 豪 , 內 含 炒 家 不 少 , 今 年 給 內 地 房 地 產 套 牢 , 再 碰 上 A 股 跌 到 四 腳 朝 天 , 都 唔 知 有 幾 多 富 豪 變 成 陽 澄 湖 大 閘 蟹 , 仍 然 有 資 格 有 心 情 香 港 掃 豪 宅 , 寥 寥 可 數 啦 。 」 澳 門 銀 河 賭 場 已 經 裁 員 , 正 是 一 葉 知 秋 , 內 地 豪 客 到 澳 門 賭 錢 者 , 人 數 減 少 , 搬 錢 香 港 買 樓 者 , 相 信 人 數 唔 會 增 加 。 大 客 豪 情 不 再 , 頂 級 豪 宅 市 道 的 確 會 出 現 受 壓 情 況 。
畀 地 產 W 嚇 完 , 先 至 聽 番 正 題 。 演 講 嘉 賓 講 能 源 展 望 , 指 出 中 國 、 印 度 、 俄 羅 斯 等 快 速 增 長 國 家 對 能 源 需 求 強 勁 , 世 界 上 新 的 油 源 以 至 石 油 增 產 , 都 被 中 印 俄 為 首 新 興 國 家 吸 收 得 八 八 九 九 , 而 歐 美 日 石 油 需 求 只 係 原 地 踏 步 。 西 方 國 家 興 起 環 保 風 , 減 排 放 風 , 原 因 之 一 係 大 家 都 了 解 到 破 壞 環 境 後 患 無 窮 , 但 原 因 之 二 就 係 歐 美 ( 特 別 係 歐 洲 ) 已 經 發 達 百 幾 年 唔 使 再 搵 錢 , 注 重 生 活 享 受 , 故 此 叫 中 印 俄 亦 唔 好 掛 住 搵 錢 , 限 制 排 放 。 中 印 俄 家 先 至 懂 得 搵 錢 之 樂 趣 , 唔 多 肯 聽 歐 美 之 言 , 有 其 道 理 也 。
左丁山

男爵府

原文章由 V女 於 08-7-19 15:38 發表

......

澳 門 銀 河 賭 場 已 經 裁 員 , 正 是 一 葉 知 秋 , 內 地 豪 客 到 澳 門 賭 錢 者 , 人 數 減 少 ,

以我所知, 銀河賭場之所以裁員, 係因為威尼斯人, 永利等超級國際大賭場加入競爭搶走客源. 並非因為少人去澳門賭錢而要裁員. 相反, 澳門整體賭業係前所未有咁好境.

Anyway, 如果資金有其他方面更好的投資, 減持手上投資的物業都可以既, 現在都好多值得一博的投資項目. 不過自住樓我個人覺得就唔好賣囉.

民房

回覆 #2 MRNT 的文章

Dear MRNT,
Please advise the items for investment. i think you have idea.

別墅

男爵府

原文章由 silviaml05 於 08-7-19 19:05 發表
Dear MRNT,
Please advise the items for investment. i think you have idea.

我自已會首選美國優質金融類股份及其發行之優先股, 債券 (自已持有 Citigroup, Bank of America and AIG); 次選係港股, 如果有機會再插深小小, 會入得放心d. 始終覺得港股未跌到令我覺得心寒, 絕望的地步.

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 MRNT 於 08-7-19 17:42 發表

以我所知, 銀河賭場之所以裁員, 係因為威尼斯人, 永利等超級國際大賭場加入競爭搶走客源. 並非因為少人去澳門賭錢而要裁員. 相反, 澳門整體賭業係前所未有咁好境.

Anyway, 如果資金有其他方面更好的投資, ...
澳門而家好多project都hold住,我唔係咁睇,你行開一轉去澳門賭場就知,非常淡

大宅

原文章由 MRNT 於 08-7-19 21:18 發表

我自已會首選美國優質金融類股份及其發行之優先股, 債券 (自已持有 Citigroup, Bank of America and AIG); 次選係港股, 如果有機會再插深小小, 會入得放心d. 始終覺得港股未跌到令我覺得心寒, 絕望的地步. ...

MRNT
剛剛有唯一一個投資物業滿租約&過了罰息期,如果再傾mortgage,又要簽兩年,俾著俾你,你會賣還是繼續出租呢?

大宅

原文章由 V女 於 08-7-19 15:38 發表
參 加 校 友 會 午 餐 聚 會 , 見 到 地 產 W , 於 是 人 人 問 佢 : 「 樓 價 點 睇 ? 」 一 位 多 年 不 見 校 友 L 係 博 士 級 人 馬 , 從 前 在 中 大 做 授 , 移 民 美 國 多 年 後 , 今 年 回 流 , 與 太 太 ( 亦 係 ...

但市區供應出現斷層,你地有何意見?

男爵府

原文章由 Eva 於 08-7-20 20:11 發表

MRNT
剛剛有唯一一個投資物業滿租約&過了罰息期,如果再傾mortgage,又要簽兩年,俾著俾你,你會賣還是繼續出租呢?

我自已就無打算過係近期賣樓, 不過早幾個月將部份樓翻按左, 摞左舊錢出來做其他投資.

我估你賣唔賣層投資樓應該考慮埋賣左之後筆錢會用來做乜, 如果有更好路數的話就賣也無妨. 如果無乜心水, 淨係打算投資股海, 我就勸你唔好, 我見好多人係咁輸左大半生積蓄. 當然, 佢地自已係無做好風險管理. 風險管理呢樣野係好多人都識, 不過唔去做, 又或者之前做好準備, 不過炒炒下心紅, 繼而自已違反自已定下的紀律.

男爵府

原文章由 MrsBunBun 於 08-7-21 08:15 發表

環保聲音只會越來越大, 市區好難再填海, 好難再起屏風樓. 即使呢兩年唔斷, 八年, 十年后一定斷. 將來市區的供應可能主要靠舊區重建.

大宅

原文章由 MRNT 於 08-7-21 09:59 發表

我自已就無打算過係近期賣樓, 不過早幾個月將部份樓翻按左, 摞左舊錢出來做其他投資.

我估你賣唔賣層投資樓應該考慮埋賣左之後筆錢會用來做乜, 如果有更好路數的話就賣也無妨. 如果無乜心水, 淨係打算投資股海, ...

Thank you.
咁我都係唔賣喇!怕忍唔住,又買了股票,現在已經 in many & very big boatsmouth:

現在放租也不錯,可以cover全部使費,不過就要俾多d入息稅

大宅

原文章由 MRNT 於 08-7-21 10:03 發表

環保聲音只會越來越大, 市區好難再填海, 好難再起屏風樓. 即使呢兩年唔斷, 八年, 十年后一定斷. 將來市區的供應可能主要靠舊區重建.

MRNT,

想請教你, 如果比你選擇, TKO 東港城 790 呎, 同 QUARRY BAY 既康山 (舊居屋) 717 呎, 大家樓價唔係差好多 (因為康山呎數細 D), 你會點選擇呀?

謝謝...!

別墅

原文章由 MrsBunBun 於 08-7-21 08:15 發表

我覺得大家淨講供應係唔夠,還要講需求。

需然供應比以前少,但如果需求比以前更小,價格會升嗎?

需然供應比以前多,但如果需求比以前更多,價格會跌嗎?

現在樓市的需求大嗎?甚麼因數才會做成需求大呢?
外來人口增長,本地人口增長,新家庭的誕生,離婚。

買樓投資。抄賣投機等.........還有恨多值得大家參考的因數。

洋房

有 樓 賣 樓 ?

但根據政府數據中產愈來愈少
人是多了但沒有能力買樓, 多數是等公屋或回家和家人住

另外美國就加息....

當然你可以話長遠會升...但要幾長..而且可能會跌完...

別墅

原文章由 262 於 08-7-23 13:14 發表
但根據政府數據中產愈來愈少
人是多了但沒有能力買樓, 多數是等公屋或回家和家人住

另外美國就加息....

當然你可以話長遠會升...但要幾長..而且可能會跌完... ...

試想想經歷97金融風暴的打工中產,經過減薪,如金薪金還未回復97水平,但物價已超越97水平,即係話所餘無幾。如果在93年入市,供15年,今年剛供完,試問敢唔敢再換樓。如果93後入市,更加經歷過負資產,怕未?
而由97至08,剛剛03年sars在中間,由97至03畢業的後生仔,現在約25-30歲,當時入職人工低,這幾年根本儲不到足夠錢上車。加上通脹,開支越來越大,更難供樓,樓市可來動力呢?

禁止訪問

伯爵府

ni個時候, 有經濟能力既一批, 一定要守住.....不要賣樓....土地供應未來5-10年少之又少, 賣左到時你知後悔..

經歷過97風暴, SARS, 個陣都唔洗賣樓, 守到e家咁低息先至黎賣? 驚咩先.....反而, 有錢的話, 諗下係咪時候入多間至真...

如果4萬係一個人搵一個人洗, 勉強mong車邊可以算做係中產既.....

原文章由 Nam-BaBa 於 08-7-23 17:56 發表
Family income of 1~4萬per mnth 都叫中產???!!!!

大宅

That is the point. When it is more and more difficult to buy a flat, people will rent an apartment instead. The rent can support the property cost.

別墅

原文章由 cheapbombom 於 08-7-23 22:42 發表
ni個時候, 有經濟能力既一批, 一定要守住.....不要賣樓....土地供應未來5-10年少之又少, 賣左到時你知後悔..

經歷過97風暴, SARS, 個陣都唔洗賣樓, 守到e家咁低息先至黎賣? 驚咩先.....反而, 有錢的話, 諗下係咪時 ...

我又唔太擔心,一旦樓價再高更加少人買到樓,自住的亦都少人願意賣樓,地產商因勾不到地無新樓起無生意,到時民怨又再沸騰,無殼蝸牛再出現,政府有要迫住出手,甚麼夾屋,居屋,變種18萬五又來。政策周而復此兩邊擺。

君不見現在的勾地政策,正是當年高地價政策的變種。

男爵府

過去的十年政府已經明白到, 樓價係穩定香港經濟, 甚至政治的"定海神針", 所以我認為無需擔心樓價會大跌. 萬一真係大跌, 政府肯定會出矛招托市. 即使香港政府唔托, 中央政府都會落命令要佢托. 放心! 放心! :lol

首頁

尾頁

跳至