少年成長

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

中三仔。自暑假開始唔俾佢再玩電腦(成績差),佢就日日瞓係牀睇電話(小說),食完飯又黎過,唔溫書唔出街唔運動,連功課都唔見佢做,話佢就駁我,問我:咁有冇留堂丫,總之咩都唔做。唔care 人地點睇佢,中一,二數學,英文成績好好,老師好錫佢,下學期就開始pair,老師開始唔再中意佢,唔緊要丫。cut 埋佢最中意嘅課外活動,好呀!唔緊張。作為父母真係唔想咁講,真係一個癈人咁。我可以點做,真係好擔心,讀唔成書唔緊要,但咩勁都冇,佢個走勢變硬隱青。老公講咗下年再係咁要佢搬出去自己生活。搵社工幫唔幫到架?

伯爵府

其實佢都係想報服你不比佢玩电腦!!硬碰硬有冇用?!直接問佢想點,大家退一步,可以嗎?又告訴他你的底線,唔知邦唔邦到

伯爵府

hellolo 發表於 15-10-14 23:13
其實佢都係想報服你不比佢玩电腦!!硬碰硬有冇用?!直接問佢想點,大家退一步,可以嗎?又告訴他你的底線 ...
我已經一早同佢約法三章,一跌出精英班就唔俾玩電腦,不停提佢溫書,如果差就唔可以再玩,佢都係唔聽。佢努力過唔得我真係唔會嬲,但佢真係完全唔掂本書,連老師都不停同佢講唔好浪費佢嘅能力,佢都係咁。我真係好傷心點解要放棄自己。我好憎人死蛇咁款,一d積極性都冇(係對所有事)。我唔想再讓步,佢只會更得寸進尺。真係好煩惱

複式洋房

回覆:ivyko 的帖子

咁你只會搞到大家関係越彊,何必呢?

伯爵府

N.Y.P 發表於 15-10-15 07:54
咁你只會搞到大家関係越彊,何必呢?
我退過佢又係唔守落諾言,繼續唔掂d書。

洋房

似乎你緊張過佢,因為他看到你着緊精英班。所以用了消極的態度對抗你。

男爵府

ivyko 發表於 15-10-14 23:02
中三仔。自暑假開始唔俾佢再玩電腦(成績差),佢就日日瞓係牀睇電話(小說),食完飯又黎過,唔溫書唔出街唔運 ...
試試先聯絡學校社工, 睇下會唔會咩建議先.....
而家佢明顯認為你關心佢的成績多過關心佢個人, 佢唔俾面妳係最合理的反應。
再者, 同年青人硬碰硬, 去到最後頭痕都係自己, 因為佢哋可以為啖氣, 連自己前途都拎出來同你鬥, 到時你點算。
到底精英班重要D, 定係一家人和諧愉快互相尊重重要D?

複式洋房

做父母既固然想子女有美好將來
做子女既因為仲細,只想係眼上及時行樂
其實老實咁講,兩個都無錯
點解我咁講,因為童年連快樂回憶都無,咁大左,可能會後侮
同樣地,子女長大後,因學歷問題,搵唔到好工,到最後好辛苦,可能都會後悔
人生是自己的,子女的人生也是他們的
你決定唔到,也管不了,中3啦,年齡唔細
你可以試下同你老公傾下搞一個家庭日
開開心心玩完就同你個仔傾下

芝麻街    發表於 15-10-22 23:28

複式洋房

你話你自己既立埸,亦要表示你明白佢所想
佢要點做都得,但要佢知道你係明白佢
有時候,可能真係佢跟唔上,你單方面話佢得....
做人父母都要睇得全面,唔好盲左,咁你同你個仔都會輕鬆
你諗下,到你老果陣,你想佢點對你
要是佢覺得你由細就唔明佢,要佢點點點
大左,佢都會對你有偏見
佢點講都後生,要俾多d空間佢,人要成長就要靠自己

芝麻街    發表於 15-10-22 23:28

大宅

引用:Quote:hellolo+發表於+15-10-14+23:13+其實

原帖由 ivyko 於 15-10-15 發表
我已經一早同佢約法三章,一跌出精英班就唔俾玩電腦,不停提佢溫書,如果差就唔可以再玩,佢都係唔聽。佢努 ...
其實唔明白點解跌出精英班就冇電腦用。跌出精英班真的很大問題?點解要cut 佢中意的課外活動?cut 之前有冇大家傾下,成績退步原因?阿仔想法如何?
佢現在是冇聲抗議。你倆本來關係親密嗎?如果父母仍然以權威位置來處理,真的硬碰硬,自己做過後生,一定唔妥阿媽咁様。
當初用電腦時有冇傾好使用時間?
有冇換個角度,從阿仔角度睇自己,應該可以理解阿仔反應。
我自己會重視大家關係和諧,仔女學習心態多過成績。
搵D機會大家出去玩下,關係好了,佢會願意為免父母擔心而改變,試下,加油,唔好放棄

伯爵府

asadashino 發表於 15-10-16 12:05
做父母既固然想子女有美好將來
做子女既因為仲細,只想係眼上及時行樂
其實老實咁講,兩個都無錯
佢就係連街都唔肯去,我先擔心。每次同佢話去邊處玩,佢都話唔去

伯爵府

migohappy 發表於 15-10-16 12:17
其實唔明白點解跌出精英班就冇電腦用。跌出精英班真的很大問題?點解要cut 佢中意的課外活動?cut 之前有冇 ...
我寫得唔詳細。就係佢唔節制,我不在家時佢可以唔停咁玩,完全唔溫書。佢成績不停跌,我一早同佢講如果做唔到我要求就要停打機,再差就停埋劍擊。直到有進步。佢只係答得,知。結果未差到嚇死人law. 我有問佢係唔係唔中意讀書,如果係唔會迫佢,但一定要搵門手藝。佢依家就係hea得一日得一日,我先煩。我明唔讀書唔會死,但連學其他野都唔肯,只係想留係屋企打機上網,唔通要我養佢一世。佢將來點生活

大宅

引用:Quote:asadashino+發表於+15-10-16+12:05+

原帖由 ivyko 於 15-10-16 發表
佢就係連街都唔肯去,我先擔心。每次同佢話去邊處玩,佢都話唔去
我好多朋友都說,仔女上了中學,已經唔再跟父母或任何家庭聚會,反問我仔女點解仲跟,我仔同公公婆婆lunch 時,會同佢地傾計。
我同朋友講,只要有一次,你問仔女去唔去,仔女有了選擇權,十居其九都會no, 慢慢地,佢唔會再出現家庭聚會,有都可能一年一次,仲要好唔願意。
我們從來只會通知仔女聚會時間,當然要知道佢地schedule

大宅

引用:Quote:原帖由+ivyko+於+15-10-16+發表佢就

原帖由 migohappy 於 15-10-16 發表
我好多朋友都說,仔女上了中學,已經唔再跟父母或任何家庭聚會,反問我仔女點解仲跟,我仔同公公婆婆lunch ...
主要想比佢地知道,家庭的重要性

大宅

搵社工傾下好些

伯爵府

回覆 ivyko 的帖子

其實認真想想,佢除了玩電腦外,真的沒有事情喜歡做?例如運動、球類、游水、下棋、樂器等等。你仔應該現在是沒有目標,不知為什麼要讀書。你唔比佢玩電腦佢就什麼也沒興趣做。不如試試用獎勵代替處罸,唔好一刀切唔比玩電腦,比一D目標佢,例如每天做完功課後可玩電腦一小時。唔好cut 佢有興趣既課外活動,反而如果某學科考試或測驗有某某進步就會獎一些東西給佢,可以係禮物、活動等等。如果真的有進步,就算是少少,都給他稱讚及鼓勵,希望佢對自己有啲成就感及推動力。

男爵府

年輕人無成本付出,可以同家長慢慢鬥。

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

峰仔媽咪 發表於 15-10-17 13:35
年輕人無成本付出,可以同家長慢慢鬥。
講得啱

民房

值得一看!

獻給天下父母:世界上有一說法叫「開竅」
開竅
To get it straight to start to understand things properly

不開竅
Unable to understand can’t get the point

中國民間智慧認為人有一個「竅」,未開竅的人,一竅不通,開了竅,就徹底明白。

最近媽媽傳了幾篇多年前她寫的文章給我們回味。那幾篇文章刊登在本人中學的校刊,當年我把每一篇各也看了一遍,那年十七十八歲。今天再看,別有一番風味。

如今再看內容最大感觸的是這段:『因為在這一天,有個小女孩剛好在幼稚園畢業。眼見她步入人生另一階段,我心中也充滿著無比的欣慰,多謝主在這六年來賜給我這個可愛的女兒。她帶給我無限希望,無限快樂。我對她更有著莫大之理想,我也替她憧憬著一幅美麗的圖畫。當時我夫婦倆努力地工作,希望帶給她一個安樂窩,那是怎樣的呢?九年後的今天,當年的歌故然留在我心,但當年的理想也隨著光陰而老去,今天這小女孩已成長,但她帶給我的不再是什麼希望。她往昔可愛的臉兒只變成現在見到的懶惰面孔。我往昔心中充滿色彩的圖畫,換來的只是現在一幅暗淡無光的畫照。』

我不是生長在富有家庭,媽媽不是徐子淇,爸爸不是李嘉誠,但童年很快樂。

從小到大,媽給我的印象多半是嚴肅,聰明絕頂,唔多笑(但在麻雀枱上的笑容無敵,有時好似中左六合彩咁),勤力,好認真,非常好學(最經典回憶是有電腦的那年,學倉頡比賽一分鐘邊個打得最快),以及她說什麼都是沒有錯的。相反,爸彷佛有求必應,有時好似好懶,好好笑,好好玩,常搞Gag,吹口琴好叻,寫字畫畫好靚。小時侯有人會話:你似爸爸,一d都唔似媽媽。

細個讀書唔叻,小學時已「精甩尾」各式其式作弊,冒簽名乃家常便飯,考試只係緊緊合格,屋企關係一般,常聽到的是「唔讀書第日訓天橋底啦,唔洗錢」「快d嫁出去」,愛發白日夢,貪玩,冇升大學,十七歲畢業後出社會工作,想儲錢,想搵好多錢…

九歲時,阿妹出世,那時還小,非常喜歡玩佢,非常可愛,我教佢唱「至lum情歌」,慢慢一起成長有種心態是「希望佢唔好學壞」&「讀書一定要叻過我」因為自身不能達成爸媽心願。眼見佢一日一日長大,經歷間有點我的影子,但愈來愈變形,最近感到她有點開竅,開始注意健康,感動。

如今,在香港社會工作經驗六年,英國兩年,澳洲近兩年,十年,遇到一點低潮才自我開竅。才發現讀「和自己目標有幫助」的書是可以如此努力,開竅讀書,得到的不是知識,是有能量的知識。現在才找到人生目標,信念,方向,理想,如何平衝人生,如何堅持一件事,什麼是成敗得失,處理良好社會交際,控制體重,注意健康等等…

今天二十六七歲。

奮鬥階段,尚未有一番成就,但對生命非常熱情,非常專注目標,非常愛我家人。

我只係想講,竅,有人早開,有人遲開。

怎樣的父母會有怎樣的孩子,基因一早已定,父母應該協助孩子開竅,唔好成日話d仔女有幾hea,淨係識打機,做人冇目標,考試唔溫書成日出街玩,唔積極唔叻唔醒冇用等等…我知,大家一定覺得仔女們唔聽你講一定會話話唔聽,不聽老人言,有直路唔行係鍾意兜路行行一條難行d既路。未撞過板都唔知死。

的確,若閣下孩子聰明絕頂,聽教聽話,科科考第一,恭喜。

若閣下孩子懶散,未達到你的標準,令你失望,那希望你能夠多平心與他們溝通,幫助孩子發掘優點,了解自己。相信每人也有優缺點。父母多閱讀相關書籍,多陪伴,堅持到底,有一天孩子會醒覺並感激你。

“Thoughts lead on to purposes; purposes go forth in action; actions form habits; habits decide character; and character fixes our destiny.” ~ Tyrone Edwards (美國神學家:賴恩・愛德華茲‘思想引領行為;行為形成習慣;習慣決定性格;性格改變命運。)

借此文章祝我親愛的爸媽生日快樂,你們那「奢侈」願望指日可待,謝謝你們賜給我及妹生命,賜給我某種天份,經歷到多姿多彩的人生,祝你倆健康快樂,相親相愛。抱歉我近年才開竅,久等了。

天下父母共勉之,祝生活愉快!

原文:https://rainbowzzblog.wordpress. ... %E7%AB%85%E3%80%8D/

首頁

尾頁

跳至