少年成長

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我大女, 9歲, 升小四, 學校生活冇問題, 但發覺呢半年開始成日無拉拉發脾氣, 叫佢做咩都特登慢吞吞, 又冇礼貌, 好似同你作對咁, 佢有時會好開心, 但會好易唔開心....

又成日小小事鬧妹妹(7歲), 妹妹仲可以受教, 冇咁勞氣....

有時嬲到我真係忍唔住閙佢, 試過打(由細到大, 打既次數, 真係唔超過一隻手掌), 我用皮帶打佢大脾, 佢只係忍住唔喊話:[你打啦! 打啦! 我知你好想打我!].....我嗰次差d激到暈低.....

我自問唔算偏心, 咩都一定預2份, 同佢傾計多過呀妹, 可能我要返工, 工作很忙, 所以每日親子時間唔多....我們有時會MSN下...

我諗左d方法, 唔知得唔得.....我買左d好CUTE既信封信紙, 希望在我返工時, 佢地放學後會收到我的信, 等大家有多d機會溝通, 也鼓勵佢地寫多d字.....

我性格都算堅強, 工作上, 家庭上可以兼顧, 唉....但只有這個女令我經常偷喊.....

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 Siuchoi 於 08-7-21 23:55 發表
我大女, 9歲, 升小四, 學校生活冇問題, 但發覺呢半年開始成日無拉拉發脾氣, 叫佢做咩都特登慢吞吞, 又冇礼貌, 好似同你作對咁, 佢有時會好開心, 但會好易唔開心....
又成日小小事鬧妹妹(7歲), 妹妹仲可以受教, 冇 ...

呢個年齡嘅女孩, 開始唔鐘意人管, 我估佢係覺得「你對佢要求太多」或「話佢太多」嘅一種反抗......
你係咪覺得佢好多嘢都唔順眼, 因此成日話佢?係就要執執....

洋房

哈,我細個都好反叛ga,有一期係覺得亞媽超煩,直情係一聽到佢把聲都未話我就已經覺得煩,之後佢愈鬧我呢我就愈唔鐘意,愈唔鍾意呢就愈唔聽佢講,打?打冇用ga,打我唔喊比你睇tim呀,嚇死你呀~~~hehe
至於點解會咁呢......一定有d野ga,最大機會係比人影響左,先至會冇lala咁有自己一套既思想!!!你不如試下等佢心情好既時候同佢吹下水,msn都得,睇下佢近期玩開咩啦,試下可唔可以融入下佢,但記得千祈唔好用亞媽式去同佢傾,唔係我包你咩都聽唔到!如果做唔到既就搵其他人去同佢傾啦,費事反效果呀~~
你平時可以多d墮入佢個角度去想像下,e個age係咁ga wor(我果時約11歲度啦,而加d靚仔再早熟d,都差唔多ga喇!),唔識諗又要型,係咪?
唔好成日覺得佢話唔聽就係咁話,慢慢黎啦~~

別墅

原文章由 ann13392 於 08-8-2 04:01 發表
哈,我細個都好反叛ga,有一期係覺得亞媽超煩,直情係一聽到佢把聲都未話我就已經覺得煩,之後佢愈鬧我呢我就愈唔鐘意,愈唔鍾意呢就愈唔聽佢講,打?打冇用ga,打我唔喊比你睇tim呀,嚇死你呀~~~hehe
至於點解會咁呢......一 ...

:;pppp:

大宅

原文章由 SandraLo 於 08-8-1 22:49 發表

呢個年齡嘅女孩, 開始唔鐘意人管, 我估佢係覺得「你對佢要求太多」或「話佢太多」嘅一種反抗......
你係咪覺得佢好多嘢都唔順眼, 因此成日話佢?係就要執執.... ...

SandraLo,
請問可以點執?

珍珠宮

原文章由 MrsBunBun 於 08-8-6 21:36 發表

SandraLo,
請問可以點執?

其實都係嗰幾招..... 用行為矯正....
普通發脾氣, 作對嗰d 就 ignore, 由得佢; 鬧妹妹同冇禮貌嗰度要留意番自己(鬧佢佢學咗), 即係身教, 慢慢會改到, 嚴重先罸;叫佢做嘢慢/功課嗰d 就幫佢或叫佢自己set個timetable跟, 所有呢d, 目的只有一個, 就係將鬧同話減到最少, 當大家都冇因鬧交而頂住條氣時, 關係便會好轉! 所以, 個時間表好重要, 特別係由佢自己去定, 幾時做好/完成d 乜, 自己承担番後果 (例如交唔到功課會被老師罸), 咁就可以話少好多!
你小朋友好似冇咁大?

大宅

SandraLo

原文章由 SandraLo 於 08-8-6 23:18 發表

普通發脾氣, 作對嗰d 就 ignore, 由得佢; 鬧妹妹同冇禮貌嗰度要留意番自己(鬧佢佢學咗), 即係身教, 慢慢會改到, 嚴重先罸;叫佢做嘢慢/功課嗰d 就幫佢或叫佢自己set個timetable ...

大宅

怎麼才叫嚴重呢?
例如今日我仔3:00pm打電話比我話要去婆婆家庭主婦因為他今早已在婆婆家玩完1點才回家取回CD, 由於此時正是婆婆同bb午睡時間, 所以我同佢講唔可以, 遲d先去取回也不遲.
但不到10MINS收到工人姐姐電話告知他已離開去了婆婆度並同姐姐講媽媽知道的
他這樣子我應用咩方法來處理呢?

原文章由 SandraLo 於 08-8-6 23:18 發表

普通發脾氣, 作對嗰d 就 ignore, 由得佢; 鬧妹妹同冇禮貌嗰度要留意番自己(鬧佢佢學咗), 即係身教, 慢慢會改到, 嚴重先罸;叫佢做嘢慢/功課嗰d 就幫佢或叫佢自己set個timetable ...

大宅

Sandra Lo:

今午還有另一件事,
我仔今年8歲幾,升4年級,平時皮氣已好大,今年暑假發現佢好反叛,已學習你的方法,用ignore,罰企,讚賞等方式,但近期出現了“講大話” , 明目張膽,明知故反...等行為
例如:明晚答應了他今早佢同我一齊起身食完早餐同我一齊出門口去公公度, 公公就可同佢去游泳
結果為了食早餐已勞氣一輪:佢一見到份早餐已好不悅叫“點解甘多ga??”這份早餐已經應佢要求食栗米片,份量同以前一樣,只是轉了湯碗裝
但我仍好好解釋並用回以前的碗比佢睇份量同以前一樣,希望順利完成早餐(因為我地差不多每餐也發生不快事件),然後給他25mins我就離開讓他安靜進食.
10mins回來看看他進度發現佢已停止,佢就同我講d食物有異味, 我親自試過沒有異味叫他繼續食(明知佢是唔想食早餐),並對佢說如果唔食早餐就不能去游泳,最後他答應了,但由於已夠鐘反工,我就叫食完早餐, 跟住食埋藥就過公公度.
但我人還沒到車站就收到佢電話說栗米片已變了胡仔好難食,要求過婆婆家食早餐,於是叫他一定要食完藥才可過去.
10MINS後,工人打電話比說他沒有食藥就走了!
之後佢同我地解釋說“唔記得”
上下午+埋, 佢跟本是講大話+挑戰我, 當婆婆, 公公, 工人姐姐同我都冇到 !!!!每個大人說話也不聽 !!!!
怎麼辦? 請指教 !!!

原文章由 MonAnson 於 08-8-18 16:45 發表
怎麼才叫嚴重呢?
例如今日我仔3:00pm打電話比我話要去婆婆家庭主婦因為他今早已在婆婆家玩完1點才回家取回CD, 由於此時正是婆婆同bb午睡時間, 所以我同佢講唔可以, 遲d先去取回也不遲.
但不到10MINS收到工人姐姐電話 ...

珍珠宮

原文章由 MonAnson 於 08-8-18 17:15 發表
Sandra Lo:

今午還有另一件事,
我仔今年8歲幾,升4年級,平時皮氣已好大,今年暑假發現佢好反叛,已學習你的方法,用ignore,罰企,讚賞等方式,但近期出現了“講大話” , 明目張膽,明知故反...等行為
例如:明晚答應了他今早佢同我一齊起身食完 ...

這些情况是要用罸(有後果)+讚的, 請先告訴我他喜愛的玩具、活動和遊戲, 和多久會買一次玩具等..... 我可建議一下罰則!

大宅

Sandra Lo:

昨日早上11:30上完課外活動, 雖然如以往一樣要求多多, 但今次都有禮貌, 同埋要求要合理, 所以有d我都接受, 當然有rejected
Eg
(1)

要求打badminton. ç=accepted

(2)
中午: 要過婆婆家 ç====rejected ( 解釋因為玩在食飯時間, 之後要同BB午睡, 而且你還未食LUNCH,2:30PM 又要上活動)

今次他沒有發皮氣也服從指示, 所以我即時在電話中讚賞他
到了下午2:00左右活動時間, 他在樓下管理處打電話比我說忘了帶SOMETHING, 叫我打電話比姐姐拎落樓下比佢, 點知大家有D誤會, 姐姐話已放進了他書包,佢又話沒有,結果他如以往一樣大發皮氣沒有上外課活動, 並且怒氣沖沖走去婆婆家( 同一屋苑,不需過馬路)
20MINS後姐姐打比我話已找到並送去了婆婆, 他阿仔仍在發老皮不去上堂一就算婆婆公公勸解也沒有用!
4:30PM 他需上另一樣暑假活動, 我再打電話比公公叫公公提佢要去上, 今次他去了. 但到左5:45PM打電話回家他還沒有返去(5:15PM), 以為他留在中心玩而沒有通知我(已要求他無數次, 一定要通知我), 等到6:15PM打去中心找仔, 中心話佢已離開, 當時真是非常擔心, 唔知佢走左去邊???!!!!
原來他上了婆婆家 (以前從未試過這樣令我擔心過), 但推說忘卻通知我.
當時我正搭車回家, 所以叫他即即反去等我回來食飯,但無論用柔功OR硬功他也堅持要留下婆婆食飯.可能下午一連串事件, 我成個人也開始崩潰了, 眼淚不受控制, 心裡不停問自己, 我應該如何教道 E 個小朋友呢?今晚應用咩情緒, 咩方式;面對佢呢?8歲已如此, 到他13歲步入反叛期時會如何呢?每次想到這裡我就不敢想下去!!!!
今次我也讚下自己, 晚上我非常冷靜, 我先同姐姐講明天阿仔會受到處罰, 不能看電視, 不可玩電腦, 不可出去玩, 比定心理姐姐他可能為此大發皮氣, 叫姐姐IGNORE! ( 但仍可玩玩具, 看圖書及其他…..)
當佢回到來, 我叫佢坐係NAUGHT CHAIR想下今日發生的事件, 有冇咩說話要同媽祖解釋,15MINS 我回來問佢, 他說他不知怎麼說, 接著我由我一項項說明:
(1)
活動用品應該由你準備,不應依賴姐姐, 更不應將責任推給姐姐
(2)
不應因為發皮氣一走了之而不盡責唔去上活動
(3)
當姐姐找到送去婆婆家比你時, 不應大發皮氣駡姐姐
(4)
上完活動沒立即回家,亦沒打電話通知我
(5)
未經我同意, 先自行動
(6)
沒有服從指示回家食飯
今天由出門口到10:30已收到他10個電話了, 希望他能堅持今天的懲罰
原文章由 SandraLo 於 08-8-19 22:38 發表

這些情况是要用罸(有後果)+讚的, 請先告訴我他喜愛的玩具、活動和遊戲, 和多久會買一次玩具等..... 我可建議一下罰則!

大宅

佢平時鍾意玩NDS, 上網, 游水(暑假開始學),睇慢畫,下棋, 摺紙,VCD, 睇電視 etc…
一般小玩具由他自己儲錢買(每星期$12)
其他貴少少玩具(100~200元內)會每次派成績 90以上可買一份(1年有4),每次他有1-2份禮物
背景: 1歲開始單親 (1-2星期在教會見爸爸一次),07歲日間由婆婆公公揍, 晚上回家
今年4月開始放學由點鐘揍 (1:00~7:00PM), 因為升小3那學期開始, 易鬧情緒, 常與表妹爭執,故意觸目大人, 不服從指出, 不肯上補習班,還要求不留在婆婆度., 加上婆婆需要再揍多個BB( 細表妹), 但不到2個月, 鐘頭也頂唔順,唔做了, 6月份轉了去托管直至6月中工人姐姐上班,頭一個月相處還可以, 但第2個月開始就唔鍾意姐姐不停話姐姐煩, 姐姐一講野佢就表演不悅, 經常投訴姐姐, 機本上同鐘點情況差不多, 只是菲傭姐姐還繼續做!
~~~我都唔知佢想點??? 我已盡哂力了!!!!
Sandra Lo, 希望你可指導我, 幫到我
原文章由 SandraLo 於 08-8-19 22:38 發表

珍珠宮

原文章由 MonAnson 於 08-8-20 11:14 發表
今天由出門口到10:30已收到他10個電話了...

這是什麼意思

大宅

如果佢唔係我個仔, 我會覺得似電話騷擾
佢不停打來說好悶呀好悶, 佢可唔可以做乜做物, 佢現在做緊乜等等

原文章由 SandraLo 於 08-8-20 22:27 發表

這是什麼意思?

珍珠宮

原文章由 MonAnson 於 08-8-21 09:36 發表
如果佢唔係我個仔, 我會覺得似電話騷擾
佢不停打來說好悶呀好悶, 佢可唔可以做乜做物, 佢現在做緊乜等等

佢真係悶... 所以試圖改變你決定啫, 唔理佢就得。
上次忘記問埋你:有乜嘢係你同佢一齊做, 而佢又鍾意嘅呢?即係你可以同佢一齊玩/enjoy嘅活動!

大宅

下棋/UNON/Wii
所以有時佢係指定時間食完餐飯, 我就會同佢玩

原文章由 SandraLo 於 08-8-21 12:48 發表

佢真係悶... 所以試圖改變你決定啫, 唔理佢就得。
上次忘記問埋你:有乜嘢係你同佢一齊做, 而佢又鍾意嘅呢?即係你可以同佢一齊玩/enjoy嘅活動!

大宅

回覆 #1 MonAnson 的文章

今日比平日順暢的食完早餐, 可按計畫同公公去游泳, 游泳回來亦好乖打電話通知我, 我當然把握讚佢的機會啦, 以為今日可”平安度過”,
但到3點幾問題又開始來了, 他又開始發皮氣, 在電話中不停投訴工人姐姐如何何……
我應如何處理呢?每日工作已夠忙, 處理阿仔情緒已辛苦, 現在還要做埋調停人
我應如何處理工人同仔仔的不和關係呢?

珍珠宮

原文章由 MonAnson 於 08-8-21 13:43 發表
下棋/UNON/Wii
所以有時佢係指定時間食完餐飯, 我就會同佢玩

有冇bed time story/傾計時間?

大宅

現在沒有了!

原文章由 SandraLo 於 08-8-21 18:49 發表

有冇bed time story/傾計時間?

首頁

尾頁

跳至