跳至

首頁

尾頁

大宅

個女門牙黑左, 我諗係蛀牙, 點算?

男爵府

首先, 你試下同佢刷下先, 或是卒下!!

因為我細仔試過咁樣, 我同佢去睇牙醫, 點知牙醫一用佢洗牙個個工具, 一洗, 無咗!! 我初好擔心, 咁細個蛀牙, 佢又早晚有刷牙播.........

若然唔得就要去睇牙醫架啦!!

大宅

我想問下究竟幾多歲可以去洗牙, 我個囝d牙漬都幾嚴重, 我又怕會嚇親佢

原文章由 hinhei 於 08-7-23 22:06 發表
首先, 你試下同佢刷下先, 或是卒下!!

因為我細仔試過咁樣, 我同佢去睇牙醫, 點知牙醫一用佢洗牙個個工具, 一洗, 無咗!! 我初好擔心, 咁細個蛀牙, 佢又早晚有刷牙播.........

若然唔得就要去睇牙醫架啦!! ...

大宅

早晚都有刷牙, 但刷唔走!

我睇番之前d post, 我諗唔係蛀牙, 係牙漬, 牙醫洗牙係可以洗得走, 咁我都放心d

我都驚帶佢洗牙會嚇親佢, 點算?

男爵府

個時佢好細個...........好似兩歲左右.......唔記得, 係好細個!!

我就咁帶佢去睇牙醫, 跟住牙醫只係好快咁係佢牙度洗咗一嘢就掂!! 真係點一點!!
我仔無驚.......個牙醫仲唔收我錢叫我哋走!! 我唔好意思下自己洗牙!!
我細仔就坐埋一邊睇...姑娘仲叫佢唔好落地呢!!!

至於真正洗牙, 若唔係有咩問題, 其實都唔需要!!
因為太細個去洗, 佢哋跟本無咁內性同你打開個口坐咁內, 大人都辛苦啦!! 何況一個幼兒!!!
另外佢哋會驚!!! D 聲都幾恐佈!!

到大D, 一年級會有牙科保健!!
到時一大班小朋友, 佢哋個膽就會強好多架啦!!

[ 本文章最後由 hinhei 於 08-7-30 23:54 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至