論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

擅自比一大袋衣服鞋襪我剛剛來的工人。

A說見我家工人經常穿來穿去果幾件, 以為吾夠衫著。我知道後就有禮貌地把衣物都歸還了。

一來衛生問題, 二來想A知道我都介意。

其實個工人因為精神問題,

做吾夠半年就自己辭職走了。

有一次我搭lift遇見A的雇主,講起了這件事。

自此後A碰見我都勁黑面,感覺很不好。

可能A的雇主跟A說了不要太多事。

如果你系我, 你也會跟我一樣做同一動作嗎?

Below text edited few days later for more what I want to say ....

你地焦點錯晒, 又可能系我寫得吾夠好啦。

我系嬲個舊工人姐姐扮晒可憐, 好似我刻薄佢咁。

其實好似333s話齋, 好多人覺得雇主實系衰, 工人就下比人蝦果個。但好好彩,我依家個姐姐好好,雖然吾系好幫到手,但勝在心地好, 做錯野吾會面黑。

<< quote from kowloonfish : 放喺我屋企,我就覺得好有問題和超級唔鍾意了 >>

SUPER AGREE ar kowloonfish !!!

仲有,好好笑架, 呢度d人好低能, 我都吾系第一次遇到呢d人,用殘體字就話你系大陸來,我估佢地系直線思想,打英文就系老外。d講句,有須應該系會認老豆, 有波就系佢老母。

Hahahaha…..

伯爵府

回覆:呻下。。。隔離屋個工人A曾经無经我同意就

其實我之前個工人都會拿自己不穿的衣服比有需要的姐姐。 我姐姐也會著2手衣服。我諗唔到有什麼問題。 可能我自己小朋友也會穿親戚朋友比的2手衣服

子爵府

引用:其實我之前個工人都會拿自己不穿的衣服比有

原帖由 pandaforever 於 15-10-18 發表
其實我之前個工人都會拿自己不穿的衣服比有需要的姐姐。 我姐姐也會著2手衣服。我諗唔到有什麼問題。 可能 ...
我觉得既然彼此認識的话,
工人A不防知會我一声吧!

况且那时候我知知地我家工人有精神病,
心已经觉得烦, 考慮紧炒吾炒。

男爵府

回覆:tell-me-y 的帖子

使乜怒氣。。。衫咪照俾佢收。。。然後炒佢咪得

333s    發表於 15-10-18 09:47

象牙宮

tell-me-y 發表於 15-10-18 09:03
擅自比一大袋衣服鞋袜我刚刚來的工人。
A说见我家工人经常穿來穿去果幾件, 以为吾够衫着。我知道後就有礼 ...

HK 物質太豐富嘛。住的地方又細。舊衫出路是送給別人。
1。 工人之間,取雇主的財物,當人惰都會互送工人。 
2。 HK雇主很保护工人,100%標籤隔離屋個雇主都是刻薄工人的。 
HK雇主為工人打不平。很常見。(你留意下)好多人觀念上,错的全是雇主。外傭永遠是對的。

to be honest  
外傭內心,當雇主全是坏人。打工者全說雇主不是/坏話啦。  
你送100%新,工人都會當它cheap/ 地底泥。

*何必去介意隔離是非/8婆精,菅好自家吧。

我隔離,以前唔識做家務的。就時常在窗口望我的一舉一動。
仿我那套做家務。heyhey 沒什么,想學就學。人生需要不斷學習嘛。
佢進步, 我更進步。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

pandaforever 發表於 15-10-18 09:16
其實我之前個工人都會拿自己不穿的衣服比有需要的姐姐。 我姐姐也會著2手衣服。我諗唔到有什麼問題。 可能 ...

是。。

想不到, 你也環保之友。
工人胖。家中如沒有。向老媽有冇不合穿的?。或問 friends。
工人廋,簡單的很。

愛护地球,支持環保。該由生活做起。口說有鬼用? 對不?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

引用:擅自比一大袋衣服鞋袜我刚刚來的工人。A说

原帖由 tell-me-y 於 15-10-18 發表

A说见我家工人经常穿來穿去果幾件, 以为吾够衫着。我知道後就有礼 ...
以我所知,佢地d衫會比嚟比去,我又冇乜所謂!

男爵府

如果你返工時收到同事/客/下屬/隔離部門同事/朋友/甚至3547的人送給你的禮物,你老闆不會幫你親自退回吧?

子爵府

引用:如果你返工時收到同事/客/下屬/隔離部門

原帖由 貪靚媽 於 15-10-18 發表
如果你返工時收到同事/客/下屬/隔離部門同事/朋友/甚至3547的人送給你的禮物,你老闆不會幫你親自退回 ...
系啵~
你講得好啱呢!
我只能講句,
你睇野真系太简单,
吾多经大x。。。

斷估你不會跟你老板住在同一间屋,
一起生活吧!
哈哈哈~

jump.jump    發表於 15-10-19 06:16

男爵府

引用:Quote:原帖由+貪靚媽+於+15-10-18+發表如果

原帖由 tell-me-y 於 15-10-18 發表
系啵~
你講得好啱呢!
我只能講句,
如果唔係隔離屋的工人比,係其他工人比,你都管不了啦,哈哈哈

子爵府

tell-me-y 發表於 15-10-18 09:03

關心同鄉係出於好意,講真今次你踫上可以管,但佢休息日你管不了亦不應管,連朋友送衣服都干涉就有點過份,睇怕呢樣嘢你老板唔會管你掛?

子爵府

引用:Quote:tell-me-y 發表於 15-10-18 09:03 擅

原帖由 tuenmunoasia 於 15-10-18 發表
你又知道系同鄉?
原来泰国同印尼都算系同鄉,
真系第一次聽!
响呢度jm 樹學到野!

子爵府

唔係同鄉係朋友得咪,再唔係大家打工仔關心下都得掛,你的強詞奪理可以掩飾到你的橫蠻霸道嗎?呻都要呻得有道理,好似你咁想人支持你,講真支持你唔住囉!香港有幾多個泰傭你可能唔知,又會咁啱係你隔離有一個,哈!

男爵府

其實你真係自找麻煩,自尋煩惱,就算唔係A俾佢出去買2手衫著都唔知啦。
唔like還唔like,你為乜要去同人老闆講?你教你自己工人就可以了。
你有打工嗎?你代入返佢角度就知你自己有幾老土。俾我見到你問返\"关你乜事\"

男爵府

同埋,你可以提供工作服俾姐姐,買7,8套一樣樣運動衫俾姐姐,包唔會著2手衫

子爵府

有個好似你咁嘅僱主係工人都走,無精神病都比你搞到有啦!

子爵府

引用:同埋,你可以提供工作服俾姐姐,買7,8套一

原帖由 ddbb0099 於 15-10-18 發表
同埋,你可以提供工作服俾姐姐,買7,8套一樣樣運動衫俾姐姐,包唔會著2手衫

...
我就系有比至谷气!

子爵府

引用:有個好似你咁嘅僱主係工人都走,無精神病都

原帖由 tuenmunoasia 於 15-10-18 發表
有個好似你咁嘅僱主係工人都走,無精神病都比你搞到有啦!
呢条屯門友死吾断气,
咬住吾放,
住屯門果然级数吾同d!

子爵府

tell-me-y 發表於 15-10-18 13:13
呢条屯門友死吾断气,
咬住吾放,
住屯門果然级数吾同d!
講到你咁衛生有無捉住你以前個工人日日消毒噴殺蟲水呀,你d咁嘅級數天下無雙,我點比較呀,哈!

子爵府

引用:Quote:tell-me-y 發表於 15-10-18 13:13 呢

講到你咁衛生有無捉住你以前個工人日日消毒噴殺蟲水呀,你d咁嘅級數天下無雙,我點比較呀,哈!
...
睇得出香港地d人其实壓力好大,
我咪當做下好事,
開個topic比d癫既入來發洩下,
造福下人群,
公德無量!

首頁

尾頁

跳至