母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB 三個月全人奶,由第二個月開始突然唔肯用樽餵,每次餵奶都喊到拆天,又喊又叫又推樽,換過好多奶咀都唔得,所以要趁訓覺半訓半醒先餵奶,但每次都餵成大半個鐘甚至一個鐘先飲到4安奶。其實佢肯埋身餵,不過返工時就辛苦屋企人餵奶。

醫生話咁餵法接受唔到,叫我試下餓佢2日,按時而餵,一唔飲或推樽就唔好比佢飲,餓佢到下一餐,試過了,但見佢又餓又大喊都唔肯用樽,喊得好慘,心都痛埋,唔知大家有冇咩方法對住愛埋身的bb? 定真係要餓佢迫佢肚餓要飲樽?
(其實餓bb講就容易但行動起上黎好難,唔忍心呢,但要返工冇可能埋身)

謝謝各位意見!

複式洋房

回覆:Adyip 的帖子

X2 我都有同樣問題,之前轉Chu Chu 奶咀work 之後有兩日全埋身跟住又唔肯食樽了,我仲有兩個禮拜要返工,好苦惱

大宅

係咪厭奶呀? 我個b在我返工後已唔肯埋身, 但係又好似你b咁推樽和大喊! 打完針後更嚴重! 而家餵親奶都好大壓力, 唔知今餐食唔食得哂d奶! 一個鐘都食唔哂d奶要倒! 但係比得少果次佢又唔夠喉

大宅

回覆:人奶bb唔肯用樽,但又唔忍心要餓佢bb2日

有同樣問題,細細個時用樽或埋身都可以。三個月左右突然見到奶樽就大喊,明明好餓都唔食,一定要埋身。後來發現只要用樽餵既時候,媽咪唔可以出聲,甚至唔可以在場,佢聞唔到味聽唔到聲就會扭一陣就食

複式洋房

其實餵奶時我返左工已經唔係身邊,但清醒時都唔係好飲,今日放工返黎總結,發覺又冇左5安奶了,唉...

複式洋房

我個B都係咁,不如你試一試每次暖25-50ml一枝奶先,佢食哂先再暖第二枝,好過晒野麻

大宅

回覆:Greenteacafe 的帖子

我都有同樣問題,我仔仲要係成日我返工時候食得40ml,佢又早產,又多病,四個月得4kg....我而家暫時再請假埋身喂,再返工真係唔知點算。

複式洋房

jay24k1982 發表於 15-10-24 02:59
我都有同樣問題,我仔仲要係成日我返工時候食得40ml,佢又早產,又多病,四個月得4kg....我而家暫時再請假埋 ...

好肚餓好肚餓都唔肯食?我就嚟返工,我都好擔心呀 希望你BB健健康康,肥肥白白

大宅

回覆 Adyip 的帖子

我战一過勁多奶咀,最後pigeon 隻母乳奶咀最後成功左dd,都食到四安lor 係無埋身食咁多都無法!你俾雪奶定冰奶?

複式洋房

回覆:Kitcwy 的帖子

我都試過好多奶咀,而家都係用pigeon 母乳實感奶咀,清醒時餵唔得呀....

我比雪奶佢飲
btw, 呢2日假期,我都繼續練下用樽,都係失敗

別墅

我都有同樣問題
埋身又肯食, 一知道係奶樽就推開唔要,,,辛苦屋企人

民房

我仔都係咁,宜家仔仔就嚟九個月全人奶媽媽。佢2個月開始就唔肯用樽餵,都係唯有等佢半夢半醒先肯用奶樽飲,由佢2個月以來到而家都係咁,辛苦了屋企人餵佢。宜家就黎九個月,好多了,日頭2固食粥就冇咁難餵,早晚埋身,唔洗用樽食了,直接用學習杯飲水。母乳媽媽加油!💪

複式洋房

你試下俾其他人餵 同埋你唔好你附近
我大仔個陣就係咁 唔肯食樽但我唔係到佢個知冇得揀就唯有硬食
細囡就痴到不行 佢肯食樽嫁
不過如果我係到 就連餵樽都要我餵

複式洋房

回覆:jennybb2015 的帖子

你撐到9個月真叻叻,我都希望阿b可以快啲食固體(當然希望佢仲要肯食),因為咁餵法真係辛苦屋企人,但自己又冇可能唔返工

我試過餓佢一餐,唔食就唔好食,佢係咁喊都唔用樽,真係心都痛埋

複式洋房

回覆:katiamama 的帖子

多謝你地既意見,其實我已經比老公同婆婆餵自己唔係度,但都好扭唔用樽,所以我要搵唔同方法甚至上黎求救

複式洋房

我都係咁。。。。點算呀?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊