自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:有事困擾.......做家長既可以點處理..??

問阿女該男同學叫乜名,發生過幾多次,然後向班主任投訴該男生。

大宅

回覆:有事困擾.......做家長既可以點處理..

其實有必要咁驚咩?
個男仔只不過係一個小六生,連你地都驚埋一份?

叫阿女硬淨啲,比人蝦就要出聲,可以直接揾個家長嘈叫佢地教仔,有下次就直接報警。

珍珠宮

引用:其實有必要咁驚咩?個男仔只不過係一個小六

原帖由 一心一意 於 15-10-24 發表
其實有必要咁驚咩?
只不過六年級?你知唔知男仔8歲已經有性能力,當年我5,6年級果陣就係比3個男同學走黎非禮我,我嚇到喊住同老師講,但竟換來一句老師會處理之後冇左件事,呢件事到而家我都仲深深記住,我覺得要家長同老師講一定要搵個男仔同個家長出黎比阻嚇佢,再有下次一定會報警,細時已經咁大時咪走圍強姦都得?

大宅

引用:Quote:原帖由 一心一意 於 15-10-24 發表其

原帖由 BREADWING 於 15-10-24 發表
只不過六年級?你知唔知男仔8歲已經有性能力,當年我5,6年級果陣就係比3個男同學走黎非禮我,我嚇到喊住同 ...
係我表達未夠。我覺得小朋友驚係正常,但做父母點解都會驚到唔識處理仲要猶豫?趁未有事當機立斷就同老師講揾對方家長講啦! 我小五時比個男仔搞,我媽即刻拖我返學校,要求對方家長即刻出現講數,警告佢地睇實個仔,如果我有乜事入佢地數。 雖然果時覺得媽咪有少少霸道,但亦因為咁無咁內懦,遇到問題下次唔駛揾亞媽都識自己處理。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 BREADWING 於 15-10-24 發表

係我表達未夠。我覺得小朋友驚係正常,但做父母點解都會驚到唔識處理仲要猶豫?趁未有事當機立斷就同老師講 ...
唔係既,做父母未必經歷過,又可能平時係和順家長,一下子要\"霸道\",真係唔識。一齊\"驚\"都係正常反應。
大家鼓勵下樓主吧。

不知所謂的乙陸!!!

男爵府

回覆 Bunny_BB 的帖子

為避免有更嚴重事件發生,
必須儘快聯絡班主任,
請求班主任協助共同處理啊!!!

珊瑚宮

梗係同老師講啦

男爵府

要等星期一,先向學校投訴,再向社工詢問
,因最怕是令女兒有沉積糾結的心靈創傷.
克盡已能.參予義工.盡展所能!

伯爵府

虎到金來勳章

回覆:有事困擾.......做家長既可以點處理..

一定要保護自己個女,回校跟老師校長嚴肅處理。

你唔處理,個女或會因為咁而變得懦弱,而個男更加膽大得程.

大宅

引用:+本帖最後由+Bunny_BB+於+15-10-25+21:49+

原帖由 Bunny_BB 於 15-10-24 發表

我個小女今年讀6年級.這一兩天放學後都有心事困擾佢.因為 ...
(1)一定要要求老師上堂時個男仔同亞囡坐遠啲!隔好遠坐!
(2)一定要處罰個男仔,同埋一定要個男仔見社工。死變態仔!
(3)重點係對囡囡心理影響。驚佢日後抗拒異性。JM要多啲同囡囡傾偈。睇下要唔要專業協助,如:心理醫生、社工。

我地支持妳!JM

男爵府

已約見了學校,當時有班主任,訓導主任和副校長.....
當我了解後,原來這男生是有點問題的,學校早已知覺這男生的問題.
但學校很早已察覺到,為什麼不加以預防????
我其實很擔心受到傷害的不單只.....是我的小朋友,還有其他受害的同學,這是作為家長最不想睇到既情況,因為學校是是一個安全的地方,.......那是多麼令人不感想像的可怕了......
克盡已能.參予義工.盡展所能!

大宅

引用:已約見了學校,當時有班主任,訓導主任和副校

原帖由 Bunny_BB 於 15-10-28 發表
已約見了學校,當時有班主任,訓導主任和副校長.....
當我了解後,原來這男生是有點問題的,學校早已知覺這男生 ...
點為知學校已察覺到有問題?
他們察覺到什麼?
老師們可以點預防?

如果老師一早走去提醒個個同學,會否弄巧反拙?
老師們應該安排些什麼?
性教育課?

侯爵府

引用:Quote:原帖由 Bunny_BB 於 15-10-24 發表我

原帖由 bongbongpatty 於 15-10-24 發表
同老師講
同校長講
亦需要揾對方家長出黎講(必須當面講)
同意你做法,一定要佢父母知,話佢知只要你個仔再作滋擾行為,一定會報警及call傳媒,法律制裁唔到你,我要你成家醜事公諸於世,我唔信佢唔怕成家被起底!呢個態度亦要比校方知道, 等佢地唔好不了了之,因為,唔阻止唔知件事可以去到幾壞,跟蹤佢强姦佢點算?我唔覺得個男仔只係貪玩,12歲,唔係3歲。 我會要求校方勒令男仔以後唔可以走近。話佢地知:老師,你個同事如果咁對你你可以轉工,佢小六喇,我唔係咁要求我仲可以做乜?

侯爵府

引用:其實有必要咁驚咩?個男仔只不過係一個小六

其實有必要咁驚咩?
哎,細路女,有時唔係叫一句唔駛怕佢就真係會唔怕。 驚係因為而家係小六生搞小六生,唔係小六生搞我,佢搞我,我就梗係唔驚啦,大巴大巴車死佢添啊!

侯爵府

引用:Quote:原帖由 一心一意 於 15-10-24 發表係

原帖由 chowqv 於 15-10-24 發表
唔係既,做父母未必經歷過,又可能平時係和順家長,一下子要"霸道",真係唔識。一齊"驚"都係正常反應。 ...
而家啲學校,恐怕無咁易比你家長見家長

大宅

醒目開學勳章

一定要教女女出聲,始終愈來愈大,出到街遇到陌生人咁做都要有警覺同埋懂得求救!
同埋就算唔講到報警,都要立即通知學校,裝裙底又出口性騷擾已經唔係[小朋友唔識玩下啫]既程度!

首頁

尾頁

跳至