論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

岩岩得知,我位斷約工人俾人請左!
佢琴日先開始搵工,已經即刻有人請!
真係唔敢相信咁快搵到!
呢位工人係廢到難以置信!祝佢新僱主好運!

言語間好似幾酸,的確係!
因為呢種請斷約工人風氣真係唔應該鼓吹!
耐何,即刻俾佢搵到工,只會越黎越發現黎到香港係唔洗做!
壞風氣!

大宅

回覆:原來都有好多人請斷約工人!

市場上係好少完約工人,根本僱主無得揀。Agent手法通常呃僱主話有好多完約,在僱主面前send啲過往表現好嘅工人睇,引僱主揀,當僱主揀到時agent即話比人請咗,揀極都話比人請咗,跟住agent就拖到僱主心急之下就推介些斷約工人,僱主在無其他更好選擇下就請咗斷約工人。

333s    發表於 15-10-27 18:07

大宅

我之前個和平分手斷約工人第一日出去搵工,2間agent total 3個太太話請佢任佢揀,佢當日亦即簽左其中一位,快過打針

大宅

回覆:Dior8 的帖子

我都想辭工人,因屋企小朋友轉全日班,我又全職媽媽,唔再需要佢。如果斷約都好快有人請,咁我唔使顧慮了

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:市場上係好少完約工人,根本僱主無得揀。Ag

原帖由 muffincake 於 15-10-26 發表
市場上係好少完約工人,根本僱主無得揀。Agent手法通常呃僱主話有好多完約,在僱主面前send啲過往表現好嘅 ...
點會無得揀呀!香港人懶就懶啦!為求快唔駛教, 乜屎垃圾都去請。懶得請海外工人。
請左斷約工人回家後幾個月, 發現工作表現唔得, 就上黎bk 或fb 群組呻, 呢d咪叫自作孽囉!只要香港人齊心唔請斷約, 將最差的工人踢走, 肯定會有所改善!

請左斷約者, 不喜勿插!

打擊斷約工人, 謝絕請斷約!!!

kwanhok    發表於 15-10-30 09:22
AY1113    發表於 15-10-29 19:24
333s    發表於 15-10-27 18:08
333s    發表於 15-10-27 18:08

子爵府

回覆 bobo101^*^ 的帖子

完全同意你講既野!斷約工人寫咩我都唔信!
可惜仲有好大部分人冇要求呢!

我位工人超級粗心,冇家居安全意識!
請佢個新僱主最好唔洗佢照顧小朋友,因為小朋友會非常危險!
(佢夾斷我小朋友手指)

子爵府

回覆 Dior8 的帖子

仲有人搶添!可憐到咁!難怪工人質素不斷下降啦!
跟本就唔洗改善,做得咁差都會有人搶住要!

子爵府

回覆 clingy 的帖子

其實你呢啲情況,如果做得唔差,比着我,我會寫信!寫信俾佢,佢可以俾下個僱主,講事實只因我真係唔要人!
冇啦啦斷人約係好慘!
但我相信大部分斷約工人都係有自身工作問題先俾人炒!

大宅

斷約工人可以即刻番工嗎?唔係要先番原居地重新申請先得咩?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

如果係衰工人, 無得呃. 又會比人炒過. 好似我 2014 8月5日炒肥廢人, 存心呃人請, 之後博炒. 好快揾到, 但10月17日又比人炒過. 話又揾到工, 之後Immigration唔批佢.

但記得complain to Immigration.

balj    發表於 15-10-27 12:01
bobo101^*^    發表於 15-10-27 09:19

大宅

引用:市場上係好少完約工人,根本僱主無得揀。Ag

原帖由 muffincake 於 15-10-26 發表
市場上係好少完約工人,根本僱主無得揀。Agent手法通常呃僱主話有好多完約,在僱主面前send啲過往表現好嘅 ...
講得岩

子爵府

回覆 Missloklok 的帖子

但係我呢個工人黎港第一個約已經俾我斷約!以前有工人同我講,第一個約斷約多數冇人請!
不過唔知依家啲人連斷約都搶住要!

大宅

引用:Quote:原帖由+muffincake+於+15-10-26+發表

原帖由 bobo101^*^ 於 15-10-26 發表
點會無得揀呀!香港人懶就懶啦!為求快唔駛教, 乜屎垃圾都去請。懶得請海外工人。
請左斷約工人回家後幾個 ...
很多僱主家裡沒有人幫手湊小朋友,請海外通常兩至三個月,唯有急請斷約工人。我請過兩個完約,行為和能力比斷約更差,有些斷約能力高但串咀又懶,都係睇彩數。

子爵府

Boscobaby 發表於 15-10-26 22:44
要返菲律賓先!

子爵府

回覆 muffincake 的帖子

我以為大部分僱主聽過好麻麻地既工人都可以完約!就會發現,斷約一定唔方好!
可惜事實相反

複式洋房

一定係有頭髮想做辣哩!
梗係大把有得揀,又有人揍B,又唔駛返工,仲求其請件斷約既,抵死囉

我成日唔明點解講野可以咁絕,好似知晒人地屋企咩狀況咁
我請過完約,仲係本地四年添,咪又係要炒,斷約係唔慌好,慘得過BB出世冇人揍

我屋企果個菲姐係海外㗎!佢對上一份係完約㗎,以前斷過約,咁又點計?

斷約係案底咩依家,真係好有問題咪告比入境處囉,有人請都唔批VISA

伯爵府

引用:斷約工人可以即刻番工嗎?唔係要先番原居地

原帖由 Boscobaby 於 15-10-26 發表
不是的,菲仲可以過澳門,睇下agent 肯唔肯做。

子爵府

回覆 muimui321 的帖子

斷約的確唔係案底!不過正如你講,你個件完左4年約都可以好差!
照道理,斷約應該係更有問題姐!

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至