論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我屋企件垃圾話好多僱主爭住請佢

大宅

回覆:原來都有好多人請斷約工人!

香港環境太多家庭沒有親人幫手照顧小朋友,換工人需時3個月,根本僱主等唔切被迫請最快能上工嘅斷約工人博一博。

pandey    發表於 15-10-30 12:22

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

muffincake 發表於 15-10-30 08:58
香港環境太多家庭沒有親人幫手照顧小朋友,換工人需時3個月,根本僱主等唔切被迫請最快能上工嘅斷約工人博 ...
我今年暑假時請海外菲, 簽約+批VISA+工人到埗, 只係用左1個月2星期, 工人好快到左我家工作。之後我就安排炒左舊印! 所有文件我係預備好晒, 拿晒去中介公司度即簽即攪, 無須再後補文件。
如果中介係黑店, 就另計日子啦!

唔好再比自己咁多籍口搵斷約, 搵斷約工人只會加深問題存在! 大家要打擊斷約!!! 努力!

大宅

一日政府唔認真去立法, 根本就唔可以解決問題, 起碼要:

(1) AGENT應領牌, 根據而家商品條例, 唔誠實、誇大手法去SELL野, 都已經犯左法啦, 點可以亂SELL外傭講大話架

(2) 未滿一年已被炒的外傭, 應該要3日內出境, 罰定賽兩年, 唔可以再申請HK工作VISA, 既然而家僱主要比埋佢地果份COMMISSION, 咁被炒外傭既回程機票根本由僱主比就唔公平

公爵府

陪月勳章

引用:Quote:muffincake 發表於 15-10-30 08:58

原帖由 bobo101^*^ 於 15-10-30 發表
我今年暑假時請海外菲, 簽約+批VISA+工人到埗, 只係用左1個月2星期, 工人好快到左我家工作。之後我就安排炒 ...
你印轉菲?
可唔可以講下why?

子爵府

回覆 bobo101^*^ 的帖子

好在仲有人支持唔請斷約工人!快還快,點解唔諗下呢啲人俾人斷約係好有大問題?
而且佢地最叻講大話架啦!
Anyway, 啲人請左我個斷約廢人有排受!到時唔好呻!

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

djhoney 發表於 15-10-30 12:31
一日政府唔認真去立法, 根本就唔可以解決問題, 起碼要:

(1) AGENT應領牌, 根據而家商品條例, 唔誠實、誇大 ...
你呢兩點講得非常好!!!
地產、旅行社都要有牌先可以做生意,點解中介公司就唔駛有牌???

係咪應該要一人一信SEND 去正苦, 正視處理此問題!

珍珠宮

vivi0707 發表於 15-10-30 13:45
你印轉菲?
可唔可以講下why?
我係印-印-菲-印-再轉番菲! 哈哈,.....
以前99幫手睇小孩, 她話要求請印, 我咪照佢意思囉~ 點知冇個印掂!
請左3個印, 2 個炒, 1個勉強完約, 3個都冇愛心湊BB! 仲要陰濕扮傻!
當年請左個菲姐, 有愛心湊BB, 但99話佢好懶, 叫我唔好續約, 咪完約放走佢囉!
其實佢係懶, 不過湊BB真係愛心一流。就算我地已經完約左2年, 大家都仍然有WHATSAPP聯絡。
最後都係覺得菲姐較合適湊BB同小孩, 明知係串菲, 都好過請賤印。

大宅

唔好話斷約, 而家就算滿兩年約都唔會好得去邊, 佢係好既, 僱主都唔會去搏玩換工人啦, 好多都係免強唔想賠錢炒而忍到約滿, 更何況繼約果D呢??? 真係錢多咩, 成皮野請一個, 炒佢仲要賠錢

子爵府

djhoney 發表於 15-10-30 15:32
唔好話斷約, 而家就算滿兩年約都唔會好得去邊, 佢係好既, 僱主都唔會去搏玩換工人啦, 好多都係免強唔想賠錢 ...
我都以為大家都係咁諗!點知原來斷約都爭住黎請
簡直係助長歪風

大宅

引用:回覆+clingy+的帖子其實你呢啲情況,如果做

原帖由 Msolivialeung 於 15-10-26 發表
回覆 clingy 的帖子

其實你呢啲情況,如果做得唔差,比着我,我會寫信!寫信俾佢,佢可以俾下個僱主,講事 ...
多謝建議,我會慎重考慮

首頁

尾頁

跳至