少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

亞仔終於係上星期一十九號搬咗去嫲嫲度,我地真係相處唔到,由上年下學期開始已經反叛,但今年開學得兩個月,情況愈來愈差,話改話改,乖唔到幾日又係咁,上星期一放學同D曳同學話有野傾,我梗係反對啦,爸爸話俾佢出,好啦由五點半話返,到七點一先返到,話蕩失路,咪鬧佢,佢仲用粗口鬧番爸爸,爸爸叫佢執野去嫲嫲度(之前同佢講過,話無改善,就去嫲嫲度住)
好啦,入咗去,變本加厲,要返三日學,兩日無返,仲出左黎同D曳同學一齊,十點先返嫲嫲度,上星期四佢黎揾我,話八達通無錢,本應係有的,係佢週圍去用晒,呢個唔係大問題,係佢飲左酒,帶埋耳環,見到眼火爆,哦幾句,都要幫佢增值架,星期五又話唔舒服無返,星期六又出咗去玩,同飲酒,咁星期日再同佢傾,之前我叫佢退學,佢話要讀書,我問佢呢d叫讀書咩?你要出去,都要有交帶講聲,放假先出去,但昨晚又係咁,九點幾先返到去,仲話多人搭車佢都唔想,大佬,你三點八放學,邊個叫你玩到咁夜先走,最後我係wts同佢講,你明知我接受唔到,叫佢改好才揾我
可能你地會話我點做媽媽,攪到個仔咁,但自問乜方法都試過,要做亦都做晒,每日既糾纏,每日心底淌血的感覺辛苦到不得了,又唔敢同朋友傾,唔想再解釋,我唔知點算,見到佢d日用品,就會好掛住佢,但只是我單方面,佢無咗我既日子,佢話覺得好自由,我知道佢係嫲嫲度,只會愈來愈差,無人管到佢,但我無能力為佢做更多,我每日迫我自己放下,但真係好辛苦.......

SiuBBee    發表於 15-10-29 13:20

子爵府

好媽媽勳章

樓主, 你休息一下好了, 因為仔係自己的, 點都要作戰.
我都想講, 仔係嫲嫲度, 一定更易壞, 因為更無皇管, 比我一定留佢係身邊.

你仔高中了??

PS. 我仔10歲, 我黎呢板學定野
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

禁止訪問

回覆:sman 的帖子

男爵府

回覆 Joeymum.com 的帖子

平心靜氣傾過好多次,上星期日都係坐低慢慢傾,佢會答知道,會改,但係唔會做,我同佢由細到大關係好好,好close,但朋輩影響,話變就變,我單方面想修補係無用,佢唔想,我試過以朋友身份同佢傾,但佢d歪理係絕對接受唔到,佢d價值觀全部都有問題,無論以前點灌輸,但朋友一同佢講,就全部唔同晒,我知係嫲嫲度,會愈來愈差,但每日係我度就日日嘈,今日話改,聽日又一樣,我仲可以點,如果佢係外面闖禍,受到教訓,可能會改掛

男爵府

我唔知你的仔讀中幾?好似我其中兩個讀高中的仔女,都試過反叛。尤其阿仔,真的激到我嬲到擲爛上網路由器。不過都改善唔到阿仔掛住打機唔溫書的態度。發覺我愈硬佢鬥愈硬,關係好差,唯有以柔制剛。多點關心少點囉嗦,現關係好咗,佢讀書態度都好咗。所以我覺得你千萬唔好放棄你個仔唔理,除非你真的想無咗個仔

禁止訪問

回覆:sman 的帖子

子爵府

好媽媽勳章

其實好擔心, 我明.

我同我妹妹差11年, 佢青春期14-5歲, 我已25-6歲出社會做事, 我見佢界手, 我一句都無哦佢, 我只係攬佢好實, 跟住同佢講, 家姐好心痛, 真係唔好再界了, 有咩事記得返來拉家姐, 跟住就行開.

當時既佢係好需要愛, 佢認為屋企比唔到佢, 但其實愛係要自己感受的, 當然點樣去deliver愛都好重要, 做呢個家長既家長, 我相信要行多好多步先得, 我都好驚.....

Ritala2012    發表於 15-11-3 22:04
newcook    發表於 15-10-29 14:39
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

男爵府

我兩個女都係中學生,其實他們要用軟功,眼火爆閙只會越來越差,有時遲左番都醒左慢慢講,你甘做係推佢去牆腳,冇彎轉。

大宅

回覆:好想呻下,亞仔終於搬走咗.........

孩子是上天賜的,無論怎行錯路也要留在身邊教,這便是父母的天職,其實從小建立的關係,已經是你二最大的籌碼,只是一時迷失吧!繼續愛他關心他,等待終有一天他會明白,接他回家吧!慢慢傾,希望找到共識的方法。

進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

男爵府

所有大道理,我明,唔係我推佢埋牆角,而係佢迫我連喘息機會都無,你地所講既軟功,我全部都有做,但一d效都無,知易行難,每個小朋友性格唔同,如果我仲有希望,我都唔想咁,我反省,反省再反省,都唔知有咩做得唔好,揾人問過亞仔,佢都話無,但佢都唔改,我問過佢,會唔會內疚,佢話會,但只係一陣,咁我點忍,所有曳野佢都做勻,好難受,好無助,我要返工,但係提唔起精神做野,其實我䦕post只係想呻下,我谷得太辛苦喇............

大宅

唉....其實都好明白你的苦惱,自己仔仔也反叛過,情況可能比起你仔不算十分一,但當時已很痛苦,有些事情真的做了父母才明白,回想自己小時候也反叛過,去夜街,不和父母溝通,還覺得他們好煩,那時只懂和朋友玩開心,無想過家人是擔心的,還怪他們夜晚等我門給我壓力,回想起來真的很曳,但不知何解,到幾年後過了反叛期,突然醒了,覺得這樣不對,正常番哂,父親過身前還親口感謝他不離不棄的教導,我只是用自己經驗和你分享,現階段應該什麼也做不了,只好等待他叮醒。

進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

水晶宮

吾好放棄呀媽媽.
見面時吾好同佢嘈,多點耐性,多點傾計。吾好樣樣都say no左先. 青少年吾同小童,吾再屈服亞媽的命令之下. 加油呀!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

去嫲嫲度關係只會愈來愈壞,仲更疏離.

佢唔聽你講最大原因係佢班朋友.因佢唔番屋企都係同佢地一齊.可以轉校或repeat一年.要遠離果班人先.

青少年時期係幾難攪.之前聽過一段講座講父母同青少年相處.要由細個開始建立良好關係.即係好似儲分甘.到青少年時就會扣你之前積落既分.關係好既點都仲有分淨.當然唔只講呢d但我覺得佢講得好好.唔知有冇jm聽過?我已經冇左果段野啦!

伯爵府

回覆 sman 的帖子

去揾社工傾下,救世軍或小童群益會,自己無辦法就要找人幫忙啦!

複式洋房

回覆 sman 的帖子

講真你咁樣,叫個仔走.距心入面真正點諗你知唔知?冇錯,距係錯.但錯唔一定要鬧,有好多解決方法!成家點解唔好好傾,一定要用鬧解決?定我可以試下幫你傾下

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

除非去嫲嫲到係有辦法,如果唔係,過左度氣後,請揾過耤口叫佢返屋企啦,又硬又遠咁做啦,等佢過左青春期,希望會好轉。

用戶要求終止服務

引用:所有大道理,我明,唔係我推佢埋牆角,而係佢

原帖由 sman 於 15-10-27 發表
所有大道理,我明,唔係我推佢埋牆角,而係佢迫我連喘息機會都無,你地所講既軟功,我全部都有做,但一d效都無,知 ...
感同身受

真係寒天飲水,冷溫自知。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

複式洋房

回覆:Zen 的帖子

有冇試過搵下出面社工傾下,當然不是校內社工

大宅

睛靈勳章

樓主, 作為父母. 見到子女噉, 真係會好心痛, 痛到不能形容. 好明白你跟先生的心情.

其實大家都會聽得多, 青春期會反叛, 朋輩影響好大. 這是事實. 做父母o既, 有時都唔知可以點去處理. 因見到他們的態度. 真係會受唔住. 但我地真的不可以放棄他們. 我認同上面家長的說法, 真的不要將仔仔放去麻麻家. 依家是非常時期, 只要你們唔放棄. 比更多的愛佢, 佢一定會感受得到, 你一定可以搵返以前的仔仔. 因你們本身關係是好的.

你有沒有了解下仔仔平時會跟o的朋友去邊? 試下進入佢地世界. 我仔升中一時, 小學幫佢地做佐2個講座比我地家長. 其中一個講座係由2個社工分享, 佢地係父女關係. 女女分享返佢細個. 爸爸係一個資深o既社工. 照里好識同囡囡相處. 但當囡囡升中後, 超反叛. 咩都唔聽唔理, 成日駁咀. 永遠都係朋友好, 永遠都係覺得朋友o既父母噉好, 又唔會理佢地去邊, 幾多點返又唔理, 自己父母又煩又討厭. 當時做父親o既都有氣餒. 但佢無放棄. 既然囡囡唔想同佢講野, 爸爸就會寫紙仔. 送咭. 有時會放入去佢書包, 有時會放入去佢筆袋. 不厭其煩噉做. 當然唔係即時見效, 但爸爸好堅持. 囡囡其實慢慢會feel 到, 父母永遠都係在佢地身邊. 當大家心情好時, 未傾下計lo. 盡量唔好講佢o的朋友o既不是. 只係了解下佢o的朋友o既背景, 有時仲要代入去佢o的朋友身份. 去明白佢地點解會噉做. 等小朋友都會知, 原來父母唔係一味只會話佢o的朋友唔好. 唔好學佢地, 唔好跟佢地, 佢地慢慢就會講多o的朋友o既野出來, 噉父母就可以了解多o的. 只要佢地肯講, 就會有改善. 噉個社工囡囡. 最後都做埋社工. 佢爸爸比佢o既所有字條, 紙仔, 咭, 原來佢都一路有收起. 即證明佢當時都係知o既, 只係反叛. 所以真係唔好灰心. 只要過佐這時間. 就會好ka la.

加油 !

複式洋房

首頁

尾頁

跳至