少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 qkhui 的帖子

多謝你,寫紙仔,我都有試過,但可能我無持之而行啦,我個仔就係乜都同我講,講佢同d朋友既衰野我知,聽完實哦啦,食煙,飲酒,講粗口,逃學,偷野,仲有講數,omg,點可以聽而不聞,已經盡量忍住,當一而再,再而三,攪到我好矛盾,明知衰,唔通唔糾正咩,糾正完,希望佢會改,點知又失望,如是者就嘈,嘈,嘈,變成今日咁,其實係嫲嫲度,我地間唔中都有wts既,如果淨係閒談,都仲好sweet架,呢段時間咪當俾個喘息機會大家,如果佢真係要揀學壞條路,係我身邊都一樣,我都阻佢唔到,現在只好希望佢還記得我既說話,會快d清醒啦

複式洋房

回覆:sman 的帖子

咁点解你不諗下揾社工傾下呢?

大宅

回覆:好想呻下,亞仔終於搬走咗.........

又咁講,樓主意思,仔仔在嫲嫲家住,其實仍然有whatsapp有溝通,可能會是另一轉機,相見好同住難,其實可以套用任何一種關係,如果這樣令大家舒服,仔仔也樂意溝通,我覺得未嘗不可一試,當然希望嫲嫲也能配合,適當教導仔仔吧!因為我覺得樓主和仔仔感情其實不錯,仔仔這段時間在天使魔鬼同爭扎,亦很感受到媽媽的愛,但也受不住朋友的誘惑,樓主,加油吧!父母及家人的愛最後一定是勝利的。

進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

哎,後生仔,有時唔自己錫自己,真係好難攪。早兩日細佬入院,對面床個o靚仔,得廿幾歲,飲酒飲到嘔血暈左俾人o係街執佢入院。我唔識佢都覺得可惜。未來幾廿年點呀!
一定要令仔仔心甘情願遠離呢班朋友,硬碰無用,細路仔一定以為自己大個識唸(自己都試過),如果徵得佢同意,考慮下赤柱航海學校寄宿,係軍訓d,但出黎好多仔做懲教做警察,都係有唔錯出路。重點係要阿仔知道你呢個安排你係想佢好,你都心痛,為佢打算至會安排寄宿,而唔係丟低佢唔理。每次見面就大家更珍惜,慢慢培養返關係,令佢知你地愛佢就ok
樓主加油!

大宅

唉…其實呢D事件有好多家庭都發生緊,我家也是不能幸免,所以我非常明白你有幾心痛有幾難受和無助,我呢兩年真係可以講每日都在想點解阿女會變成咁,到今時今日都想唔通

piklam1    發表於 15-11-8 17:52

男爵府

回覆:進進媽 的帖子

就係不嬲好感情先心痛,我今日whatsapp問佢食唔食零食,食就買定俾佢番黎拎,佢話好,我仲約佢明天下午茶,希望唔好失約啦,謝謝大家鼓勵呀……

男爵府

回覆:kk6699 的帖子

大家加油,共勉之

大宅

睛靈勳章

樓主, 用whatsapp 溝通有好有不好. 因用whatsapp 用文字見不到對方語氣, 表情. 有時會誤會佐對方的意思, 特別是助語詞, 所以要小心o的. 如可以又用下錄音. 噉盡量比佢感受到關愛 :iloveit

今天約了仔仔出來tea, 切記唔好又嘈, 又煩佢. 今次你就擋係約朋友出來傾計. 講下有幾掛住佢. 麻麻是否自己一個人住? 如是, 都比少少責任仔仔, 試下叫佢幫手照顧下麻麻.

加油 !

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

樓主加油! 萬變離唔開一個愛字(雖然好老土)

有次聽毒品講座, 個社工原來係戒毒者, 故事好舊: 媽媽死左, 爸爸擔起頭家掛住返工, 2個仔女自生自滅學壞左, 阿爸星左佢一把, 離家出走踏上吸毒之路.......到後來個女仔的起心肝都係因為知道原來阿爸雖然唔善於表達, 但一直默默支持佢, 例如煲湯(其實已經知道佢夜蒲又爛玩但忍住唔話), 例如轉校(知個女俾人踢出校個爸唔返工周圍搵學校又拜託老師), 見個女仔今日終於識唸識感恩, 我地成班家長喊到似豬頭

其實有人為自己好, 自己點會唔知呢? 仔仔仲肯同你TEA, 情況唔錯, 青少年都有自己擔心同情緒不過唔肯示弱, 家長要放低身段, 以朋輩方式分享下, 佢就聽得入耳, 慢慢黎啦

禁止訪問

大宅

睛靈勳章

樓主, 昨天跟仔仔TEA, OK 嗎?

禁止訪問

複式洋房

你越打越鬧呀仔就越唱反調 你平和咁講代入佢到諗 慢慢一步步說服佢會比較易接受

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我唔會比佢去嫲嫲度,去到仲更加無枉管。

大宅

typhoon10 發表於 15-10-31 12:31
你越打越鬧呀仔就越唱反調 你平和咁講代入佢到諗 慢慢一步步說服佢會比較易接受 ...
我现在也是這樣心態,既然打和鬧都改變唔到佢不如試下接受佢,但其實都幾難忍受架,呢两三個月我都係咁對住個女,唔鬧..唔煩佢..忍,個家平靜左、多左時間做其他野,焦點不再放在個女到,宜家只會一句起两句止算,但我感覺到佢知我改變左,對我講野態度好左D,但做人態度都是改變不大。
睇开D,唔殺人放火吸毒就得,將來留比佢自己想。

男爵府

回覆 qkhui 的帖子

多謝大家關心,昨日佢放學話有野做,要晏D先揾我,結果八點幾先黎同我食晚飯,頂佢,週圍去,三點幾放學,八點先出現,好,忍佢,食飯過程係愉快既,我同佢講你乖d,有交帶,係可以出番黎同我住,我問佢係嫲嫲度點?佢話返學好遠,同埋無我同佢傾計,好悶喎,我再無週旋係佢d衰同學身上,亦再無叫佢唔好同佢地玩,因講極都唔會聽,總之過程係愉快既
但佢番到嫲嫲度wts我,話有人想打佢,(因佢同佢d朋友成日撩事鬧非),如果係以前我會好緊張,但今次我同佢講,你同得佢地玩,你預咗架喇,佢叫我幫佢,我咪同佢講,想幫都唔知點幫,叫佢自己小心d
頭先佢出左黎,佢話約左Dfd,同嫲嫲講咗,出開黎咪探下我,我問佢件事點?佢話應該無事,唉.......佢d行為諗起都扯火,現階段我都唔想同佢講,講極都唔聽,人生要自己去領悟既,當日無論我點做都徒然,我學緊放手

王國長老

就算點唔like佢d朋友,都唔好用批評嘅態度,後生仔唔受架仲鬥氣tim。坦誠分析咩應做咩唔應做,一齊傾下,話知佢有大個仔知佢有分吋,佢仲肯聽呀

男爵府

樓主有冇考慮轉校呢?可能新同學會對佢有好轉

大宅

睛靈勳章

sman, 我見你打, 仔仔找你幫佢, 其實係一個好機會. 證明佢有事, 知父母係唯一可以幫佢o既人. 又見佢出開街, 都會去探你. 又再次證明你地在佢心目中仲有地位. 既然係噉, 就要好好把握.

佢怕比人打, 即證明佢唔係喜歡打架o既人. 你可以同返仔講, 由仔仔同你講佐個件事之後, 這幾天你其實都係為佢諗緊方法. 可以點去幫佢. 你都可以順便讚下佢. 要點讚, 你自己應最清楚.

不過都真係要仔細想想. 真係可以點幫亞仔. 同佢轉校其實都真係一個好方法.

民房

依家唯一佢要靠你既就係錢, 唯有由依方面控制佢

返一日學, 先俾一日飯錢同車錢, 遠離土女壞朋友準時返屋企, 先有零用錢

當然佢個心會唔GUR, 依個時侯先同佢講道理, 用軟功

唔好俾佢去嫲嫲度住啦, 去到又無枉管, 佢更加為所欲為

首頁

尾頁

跳至