夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

你結婚前有無講明唔生先? 無的話就可以話你騙婚啦!

侯爵府

如果你唔想而佢想要。佢心裡會對你產生怨懟。咁不如早放手。搵個人返來怨你一世何必?

男爵府

回覆:夫妻間對生育態度不一致?

生唔生結婚之前一定會有共識
你既然唔想生就應該婚前講明
我見有兩個case, 同你一樣
一對最後離婚,搵另一個生
另一對長期冷戰,因為大家無共同生活目標

男爵府

引用:如果你唔想而佢想要。佢心裡會對你產生怨懟

原帖由 homommy 於 15-11-01 發表
如果你唔想而佢想要。佢心裡會對你產生怨懟。咁不如早放手。搵個人返來怨你一世何必? ...
同意。
如果真係協調唔到,不如你早d放手
不竟大家青春有限
佢又想儘快搵另一個生小朋友
你都要趁後生揾另一個伴
唔好睇小嘅個問題
足以令大家抱憾終生

大宅

引用:想聽下大家意見,有無人試過係兩公婆對生bb

原帖由 miraclebbaby 於 15-10-30 發表
想聽下大家意見,有無人試過係兩公婆對生bb嘅睇法都唔同? 如果個老婆唔會生,個老公想,而老公嘅家人係一定 ...
咁樣感情已有裂痕,男既好容易對第二個動情,對方一有左bb, 你就輸哂嫁啦。同埋男人成日睇到其它家庭天倫樂,都會唔開心啦。
睇你愛呢個男人多啲 定愛自由多啲啦

男爵府

回覆:miraclebbaby 的帖子

你諗定最壞既打算
你老公會因為咁而離婚
咁你寧願屈就,生一個,定寧願堅決唔生離婚

大宅

我都同男朋友講唔想生叫佢考慮清楚但佢成日當我講笑

大宅

畀面勳章

miraclebbaby 發表於 15-10-30 22:27
其實以前想架,但之後之間發生左唔少事,我無信心啦,慢慢變左唔想,唔希望有 我都明白對方,都 ...

如果之前有想過, 但係去到依家唔想, 咁應該係同你C6 解釋清楚原因, 你既顧慮, 解決左呢D問題, 大家先再探討係咪真係要生小朋友, 千萬別因為遷就對方而生,

別墅

回覆:夫妻間對生育態度不一致

樓主有咩苦衷唔想生bb? 我有d朋友結婚前講話唔生, 過多幾年, 個個都掛住隊生,有d仲生2個添。 會唔會同朋友/屋企人傾吓, 可能你會改變初衷呢。

公爵府

回覆:miraclebbaby 的帖子

咁就離婚囉,真係冇計wor

大宅

樓主,其實發生左乜事令你改變初衷?可以解決嗎?倆人理念不同,很難相處下去喎?及早處理對雙方都好。

珍珠宮

回覆樓主:

有時婚前夾左,婚後都可以變

朋友結婚前同老公都唔想生。但近年女仔轉口風,想生,不過老公唔想生都冇辦法。

珍珠宮

oscar0305 發表於 15-11-2 10:38
如果之前有想過, 但係去到依家唔想, 咁應該係同你C6 解釋清楚原因, 你既顧慮, 解決左呢D問題, 大家先再探 ...

係架。

生小朋友唔係玩玩下,好大責任,真係要想清楚先好生

別墅

結婚前我老公同我講一定唔要
結婚前我同我老公講一定要
兩個都冇理到結左婚
我同老公講“如果你覺得你未玩夠,我比你時間玩”
我比左5年時間佢玩
舊年,我又同佢講“而家,我地差唔多可以要小朋友了,唔可以你話唔要就聽曬你話”
老公冇意見,咁我自己穩中醫,調理左三個月,Plan左今年6月份出去旅行
6月份旅行完,7月份自己驗,有左,而家23週

別墅

一定要抱孫,佢家人係咪指男孫先,定男女都無所謂,如果你生左一個孫女,可能又要再追仔

侯爵府

引用:想聽下大家意見,有無人試過係兩公婆對生bb

原帖由 miraclebbaby 於 15-10-30 發表
想聽下大家意見,有無人試過係兩公婆對生bb嘅睇法都唔同? 如果個老婆唔會生,個老公想,而老公嘅家人係一定 ...
Exactly 係我朋友的情況,以我所知,佢地的關係好差,佢老公就成日話出差,一個月都冇幾日見面,我朋友咪唔開心囉,佢地終有一日離婚一d都唔出奇

子爵府

回覆:夫妻間對生育態度不一致

我情況都係一樣
婚前我想生好鍾意小朋友,老公想事業好d先生,唔係好鍾意小朋友。老人家勁想我地生。
到而家婚後幾年,發生左唔同事,令我好抗拒生小朋友,而且唔係好想接觸。
但係就變左老公好想生,仲成日同我講d小朋友望住我,但係我連望返個小朋友都唔想。
我都唔知點解大家會行成咁。。

ps: 發生左d事係做左2次人工受孕都唔成功,去旅行又唔成功。曾經不停食中藥調理身體,見醫生打幾十針,日日一早返醫院抽血。。。我已經唔想再要小朋友勒。。。
而家我開放自己,成日去玩,吃渴玩樂生活輕鬆好多。。但係個心好矛盾唉。。。

男爵府

我以前好鍾意小朋友,未拍拖前都好恨生B,覺得自己一定會生。

拍拖後c6話佢覺得社會唔好唔會生,因為我鍾意佢想同呢個人做人世,所以無強求生B一事。如是者拍咗9年拖然後結婚,竟然係佢慢慢有所改變,當我都覺得社會越黎越唔好都唔想生嘅時候,佢反問我點解唔生,仲鼓勵我生。

我宜家啱啱有咗,9w了,我哋都好開心,c6仲話不如之後生多個等佢哋有伴(我唔制因為懷孕初期嘅反應搞到我好辛苦)。

我覺得兩個人相愛要互相包容同體諒,因為呢個係陪伴自己一生嘅人。當然一定會有一方犧牲多啲,但柳暗花明,當初嘅犧牲換黎嘅會係日後的圓滿。

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

結婚前應該要有共識

首頁

尾頁

跳至