在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說JOIN呢間公司都半年啦,歐洲公司,係個邊都大,係美國又有PRODUCTION LINE因為擴展業務,所以係HK開左間OFFICE,擴展亞洲,HK係亞洲總部。
名好似好勁,但實制係得我同個外國老細。
半年都唔算有咩好忙既野做,可能老細想睇清楚個MARKET先開波做野掛。
人工算高30K以上,話就10日假,但老細無咩所謂,做晒野咪放囉。但自己唔敢問,因為本身已經無野要做又拎人地咁多人工,有D唔好意思。

公司又無同事,連出糧都係靠總公司出,但其他野都唔理。返左咁耐先知道公司開到銀行户口,MPF/勞保我都未有。都唔知點報稅,又唔知係唔係犯法

得我一個人又唔知會唔做APPRAISAL,我又唔敢問。日日都只係HANDLE D簡單到爆既野,都唔好意思要加人工啦。

我可能之前做開廣告,忙到爆,所以而家既野對我黎講好簡單!
約下客,打下EMAIL,同美國同事CON-CALL,跟下老細生活上既野,做下我個行既RESEARCH。無啦!

老細又成日唔返工,一係就飛左唔知邊度,可以無啦啦同我講佢係機場,準備上機!!

我唔係晒命呀,但係好似無咩前途,學唔到咩咁,又無得升。我係一間無同事既OFFICE MANAGER ==''
自己打完都想笑!

生意又無咩做過,我諗唔會有咩BONUS架啦。
同請我個時既挑戰好大分別!

如果唔係份人工,我諗我做到一年就走左。
日日返工都唔知做咩 =(

禁止訪問

回覆:公司係無制度,令我好無所適從

男爵府

MPF/勞保我都未有

自己搞

伯爵府

回覆:Loretta529 的帖子

我都做過呢d 自閉公司,當然人工冇你咁高,但真係好無聊好悶,冇人時我做自己野,煲劇,覺得自己係一個廢人!
你先考慮你現有情況,小朋友多大,要不要教功課同埋自己年紀!如你放工後要照顧小朋友跟做家務,當然唔好走啦,你咪將平時在公司沒有野做的時間準備教材俾小朋友,或是做自己事,如e learning, 投資等等,時間應該易過好多!
你人工唔差,如果轉左份忙到爆又晚晚ot睇唔到小朋友既工,可能你又怨!
呢個時候就當儲錢先啦!同埋一個人也有一個人好處,人多是非多嘛!
MPF 方面,你應該要幫公司搞

男爵府

MPF和勞保, 外籍老闆不懂的, 你自己搞, 不搞便是犯法, 你和公司都有問題.

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

反正無人昅住你做嘢, 咁你咪做吓D私人嘢囉......

大宅

有小朋友做呢d公司好正

伯爵府

呢間公司好有問題,我懷疑連註冊都未做。

大宅

我都想搵呢類工😁(真心mode)
現在我日日做到無停手,上司一味話做唔晒要OT; 留低個女同老公係屋企,做到😭

現在有第2個,我諗緊好唔好而家quit定生完走… 而家走就無咗雙糧花紅;生完走就驚自己壓力太大頂唔住… 兩難

大宅

引用:呢間公司好有問題,我懷疑連註冊都未做。

原帖由 gk678 於 15-10-30 發表
呢間公司好有問題,我懷疑連註冊都未做。
有br.
岩岩新start up.

大宅

引用:睇你想追求乜野!by the way, 請問份工係邊

原帖由 Ms.cheung 於 15-10-30 發表
睇你想追求乜野!
by the way, 請問份工係邊度搵ga?
總公司既大阿姐係媽咪朋友。
我老闆半年前黎香港,想搵一個英文,普通話流利既人,所以問我有無興趣。

大宅

引用:我都做過呢d 自閉公司,當然人工冇你咁高,

原帖由 law223 於 15-10-30 發表
我都做過呢d 自閉公司,當然人工冇你咁高,但真係好無聊好悶,冇人時我做自己野,煲劇,覺得自己係一個廢人 ...
有幫呀,早排填好晒但公司銀行未ready,上星期先見銀行d人上黎攪。我地係歐洲好大,所以我佔查帳查好耐。而家只好等囉

大宅

引用:我都想搵呢類工&

原帖由 soupsoup 於 15-10-30 發表
我都想搵呢類工😁(真心mode)
現在我日日做到無停手,上司一味話做唔晒要OT; 留低個女同老公係屋企, ...
頂住呀!點都捱到出bonus.
加油

大宅

引用:睇你想追求乜野!by the way, 請問份工係邊

原帖由 Ms.cheung 於 15-10-30 發表
睇你想追求乜野!
by the way, 請問份工係邊度搵ga?
其實份工本身係好challenging但由於要好了解個market先可以開始所以呢半年都好靜。要見既大客都見晒,合作可以但老闆都要再做多d research。明白既講緊好大既投資,但我真係好悶,有d掛住以前忙到死個時

大宅

引用:我都做過呢d 自閉公司,當然人工冇你咁高,

原帖由 law223 於 15-10-30 發表
我都做過呢d 自閉公司,當然人工冇你咁高,但真係好無聊好悶,冇人時我做自己野,煲劇,覺得自己係一個廢人 ...
小朋友20個月咋,日日都好開心可以準時放工。其實我今日係好好好好悶姐。要仲都做晒,仲做埋2星期後既野。

我覺得香港人始終係勤力底,所以一hea耐就唔耐煩。哈哈

大宅

引用:反正無人昅住你做嘢, 咁你咪做吓D私人嘢囉.

原帖由 vpo0615 於 15-10-30 發表
反正無人昅住你做嘢, 咁你咪做吓D私人嘢囉......
你佔我無咩==

大宅

Jm加油呀!而家開荒期無乜嘢做都正常嘅,當係為以前嘅忙碌補償下啦

大宅

我都好想,但呢個毛文壓力真係好大⋯ 而家情況好似我當年坐月期間舊公司變天,搞到我1516唔知返唔返去復職;諗諗下仲搞到有點產後憂鬱。

我好想自己堅強點,但無奈自己只係血肉之軀。可是老公唔係搵得多,我又唔敢輕舉妄動。

公爵府

忙左咁耐,好好享受hea又有高收入時候

子爵府

開荒牛感覺我明, 但上左軌道就忙死.
依間係honey moon 期,要將公司的settle好⋯其實唔係想像中的咁得閒。我之前連marketing , admin一腳踢。
但成功感唔錯

首頁

尾頁

跳至