論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

下年年中生第一胎,咩都唔識,奶奶同媽咪本身有翻工幫唔到手湊bb, 想請教一下,請個陪月先,過兩個月開始翻工再請姐姐好,定一開始就請姐姐好呢?經濟上唔可以同時同月請兩個。

別墅

回覆:Aubrey_baby 的帖子

請各位jm提供寶貴意見,陪月幫助大嗎? 謝謝

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:下年年中生第一胎,咩都唔識,奶奶同媽咪本

原帖由 Aubrey_baby 於 15-10-30 發表
下年年中生第一胎,咩都唔識,奶奶同媽咪本身有翻工幫唔到手湊bb, 想請教一下,請個陪月先,過兩個月開始翻 ...
不能同時通兩人的話, 咁請工人唔好請陪月啦!
工人早點請, 唔ok仲有時間換人。
陪月有d流過流口水, 都要收1萬8, 唔抵!

別墅

引用:Quote:原帖由+Aubrey_baby+於+15-10-30+發

原帖由 bobo101^*^ 於 15-10-30 發表
不能同時通兩人的話, 咁請工人唔好請陪月啦!
工人早點請, 唔ok仲有時間換人。
陪月有d流過流口水, 都要收1 ...
都係嘅,謝謝提議

男爵府

回覆:先請陪月好定請姐姐?

如請陪月就最好請朋友用過既,佢地d人工咁貴又要預早約,無理由隨便搵

大宅

請工人,陪月搵parttime都得,你工人成日睇住你架

別墅

引用:如請陪月就最好請朋友用過既,佢地d人工咁

原帖由 jumug 於 15-10-30 發表
如請陪月就最好請朋友用過既,佢地d人工咁貴又要預早約,無理由隨便搵

...
無朋友請過陪月,所以唔知訂..... 刨過下呢度嘅post 唔知好唔好 ...

別墅

回覆:Patriciapang 的帖子

諗諗吓,我都喺打算請工人先,學你話齋,可以成日睇住

別墅

回覆:Aubrey_baby 的帖子

多謝大家嘅回覆呀 感激!

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

工人日頭睇住bb, 你咪可以休息。夜晚佢瞓覺, 你就睇住bb。請海外工人, 建議早半年到, 慢慢教, 教佢煮餸去街市買餸, 之後坐月叫佢全程煮比你吃。
寧願揀海外白紙一張, 也不要請斷約工人。

珍珠宮

我暑假生左第2胎, 請左2個月陪月加炒舊工人再請新工人, 洗左6皮野, 超傷身 陪月唔係想像中咁好

別墅

引用:工人日頭睇住bb,+你咪可以休息。夜晚佢瞓覺

工人日頭睇住bb, 你咪可以休息。夜晚佢瞓覺, 你就睇住bb。請海外工人, 建議早半年到, 慢慢教, 教佢煮餸去街 ...
我都諗住請早啲適應吓。多謝提醒,感覺上好似請海外好啲,諗緊菲定印好

別墅

引用:我暑假生左第2胎,+請左2個月陪月加炒舊工人

我暑假生左第2胎, 請左2個月陪月加炒舊工人再請新工人, 洗左6皮野, 超傷身 陪月唔係想像中咁好:qu ...
六皮幾

大宅

引用:Quote:原帖由+bobo101^*^+於+15-10-30+發表

原帖由 Aubrey_baby 於 15-10-31 發表
我都諗住請早啲適應吓。多謝提醒,感覺上好似請海外好啲,諗緊菲定印好

...
識英文就菲啦,印嘅衛生知識點都爭小小,BB最緊要乾淨

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 bobo101^*^ 於 15-10-30 發表

...
菲印我都請過, 湊bb我覺得菲好些。
菲姐會幾串下, 海外印好蠢, 中英都唔識, 初期會教到嘔白泡, 但之後好快在香港學壞, 行為陰濕冇愛心, 我請過3個印都唔好。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 bobo101^*^ 於 15-10-30 發表

六皮幾
2個月陪月=18000 x 2 (仲要陪月做得麻麻)
舊印做左19個月, 炒佢賠假期, 機票人工, 接近9千。
請新工人agent fee 又9千, 仲有保險呢!

別墅

回覆:流沙包 的帖子

聽你哋咁講,好似菲好啲啵

複式洋房

下年年中生第一胎,咩都唔識,奶奶同媽咪本身有翻工幫唔到手湊bb, 想請教一下,請個陪月先,過兩個月開始翻 ...
請工人早你due date1.5個月前到

伯爵府

我係兩個都請曬
工人會幫陪月手時邊學野
陪月又會教佢(煮咩野食,煲咩湯上奶,點湊bb)
陪月走左
工人識煲果啲湯

別墅

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章

講真我都覺得陪月好唔低, 又無也嘢值, 我請嗰個已經係朋友介紹. 請工人, 就要教, 早啲教好就方便啲; 自己唔知煲也湯水, 可以問定奶奶 & 媽媽, 我個人覺得佢地好enjoy 教個工人做嘢!

首頁

尾頁

跳至