少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

我仔都唔多食早餐,14歲啦,食得仲少過返小學,頭痛

複式洋房

個人親身經驗
如果你個仔瘦既
我勸你煮比佢/比錢佢買都好
總之比個有粉麵/飯 蛋 肉既早餐佢先(最緊要有蛋)
因為本身瘦底唔食早餐
中學真係瘦到藤咁會比同學笑
二黎發育階段要食多d
三黎到佢大個入U想肥再增就仲困難

翡翠宮

畀面勳章

minmin 發表於 15-11-7 13:36
咁犀利,一早食飯! 佢大隻嗎?
唔算矮但好瘦,所以先叫佢食飯

食左一輪,塊面仔多左肉
日日是好日

珍珠宮

引用:Quote:minmin 發表於 15-11-7 13:36 咁犀利

原帖由 mother904 於 15-11-08 發表
唔算矮但好瘦,所以先叫佢食飯

食左一輪,塊面仔多左肉

民房

阿仔發脾氣問返佢做乜唔生高啲…. 唉 drink more milk is it can grow higher????????

珍珠宮

mother904 發表於 15-11-4 07:56
各式有味飯加一小碟菜
早餐食得落飯和菜,那麼早....你自己煑出來嗎?好早起身

翡翠宮

畀面勳章

TingTing 發表於 15-11-10 09:39
早餐食得落飯和菜,那麼早....你自己煑出來嗎?好早起身
係呀,所以好攰,遇著佢話唔岩食就會發顛
日日是好日

大宅

回覆 月希 的帖子

我女都曾經話一早食唔落野(我估計佢朝早未訓醒,無胃口食),我又哦吓佢,佢先肯朝朝食一碗粟米片!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

引用:回覆 月希 的帖子我女都曾經話一早食唔落野

原帖由 yipcharie 於 15-11-10 發表
回覆 月希 的帖子

我女都曾經話一早食唔落野(我估計佢朝早未訓醒,無胃口食),我又哦吓佢,佢先肯朝朝食 ...
唔知丫,我仔係好瘦但好為食的人,佢早上冇胃口都要食的,只係食少d囉...而且佢好少會話冇胃口

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我地會食:

蒸點心 (珍珠雞佢可以食3 隻)/腿旦治/ 火腿通粉

有時我會早一晚醃定D 肥牛/腩片,

第2 朝煲通粉.

野飲就無, 只係會飲水,

因為朝早佢同我一樣, 有起床脾氣, 唔可以逼佢做太多野,

否則佢會發脾氣, 盞攪到遲出門口.

家規一定要食哂早餐先可以出門口,

但返到學校, 仲覺得肚餓, 都可以去買野食

總之就係要佢習慣朝早要食早餐啦.

佢成日話朝早明明食飽左, 但行到返學校就已經消化哂...........

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

試過佢食左幾日粟米片, 就開始流NOSE 血,

禾諗其實都幾熱氣

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章

回覆 bestwish 的帖子

飲得多朱古力奶皮膚會變黑唔係下.....
未聽過喎

Susana

子爵府

susana 發表於 15-11-19 13:57
回覆 bestwish 的帖子

唔會就就好了 !

子爵府

月希 發表於 15-11-5 20:02
我反而奇怪...點解咁多家長由得小朋友唔食早餐?我自己對早餐都幾緊張...因為係一日的開始...
仔 ...

唔係尤得 ! 有邊個想 ????? 鬼唔知早餐係一日之中最重要果餐咩 !!
你放龍肉係枱上佢都唔會吃 !

你知道我地呢D媽媽幾辛苦 ? 每朝都幾乎跪求呀女食野 ! 佢肯食一啖果日已經要還神 !!!!!

唔通塞野落佢口先比佢出門 ? 塞左佢都會嘔番出嚟 !!!!!!

每日人身體狀況不同 !

珊瑚宮

bestwish 發表於 15-11-19 14:36
唔係尤得 ! 有邊個想 ????? 鬼唔知早餐係一日之中最重要果餐咩 !!
你放龍肉係枱上佢都唔會吃 !
因為我由仔仔出世開始..一起身就有比早餐佢...
所以我唔明點解小朋友會食慣左早餐後...可以完全唔食野到LUNCH先食飯囉....

又可能我仔為食...我知佢雖然有食早餐,但係佢有時都會係小息買野食....

早幾日我同老公去左旅行..仔仔由婆婆湊...
我仔同我講...婆婆完全唔起身整早餐比佢...佢果幾日都係食餅或粟米片...
佢話早一晚叫婆婆第二朝整三文治...婆婆重笑佢咁大想頭
我先諗起...我細個都係咁...冇人理...媽咪唔會早起整野我地食..重要屋企係唔會有可做早餐的麵包蛋糕餅或粟米片...就係咁...我好細個已經成日胃痛(重要好老實,我細個唔知咁係餓到胃痛...到好大個先知)

子爵府

引用:Quote:bestwish 發表於 15-11-19 14:36 唔

原帖由 月希 於 15-11-19 發表
因為我由仔仔出世開始..一起身就有比早餐佢...
所以我唔明點解小朋友會食慣左早餐後...可以完全 ...
我每朝都有整早餐,每日都要掉,每日都在浪費食物中。

我都唔明點解我女會禁

珊瑚宮

bestwish 發表於 15-11-19 19:04
我每朝都有整早餐,每日都要掉,每日都在浪費食物中。

我都唔明點解我女會禁
依家D小朋友...真係唔知佢地諗乜...
唔餓架咩?由夜上到早上...
我仔一起身就諗食乜早餐...有時瞓前已講定食乜...
我自己起身都要食早餐先...食完等仔返左學先再瞓...
之後去跑步...跑完10點零又食多個早餐...
唔係根本頂唔到中午

子爵府

引用:Quote:bestwish 發表於 15-11-19 19:04 我

原帖由 月希 於 15-11-19 發表
依家D小朋友...真係唔知佢地諗乜...
唔餓架咩?由夜上到早上...
我仔一起身就諗食乜早餐...有時瞓前已 ...
佢地真係唔餓。唔係年青人係禁。我老公都係架,一起身唔可以即刻食野。呀女似佢。我問老公點解唔食,佢話食唔到,唔想食。可能真係個個人身體狀況不同。佢地唔係挨到午餐先食野。而係起身隔一二個鐘後先食早餐。

珊瑚宮

bestwish 發表於 15-11-19 23:09
佢地真係唔餓。唔係年青人係禁。我老公都係架,一起身唔可以即刻食野。呀女似佢。我問老公點解唔食,佢話食 ...
咁可能係遺傳??
我老公一起身就會叫我整早餐...

大宅

TingTing 發表於 15-11-2 11:31
我仔食好少....有時飲杯奶o

但佢唔瘦......O各位,,指教吓
佢係咪一直都食好少?或者講你們一向都不太重視早餐?前一晚好晏食又好晚才訓?這一切都會影響早餐胃口。
我D細路早餐日日不同,我們習慣在家食完飽飽早餐才出街,我係會早D起身整比佢地食。

有自製 bread + cereal, 煮飯 +番茄瘦肉蛋,或者 Soba + 蛋 +菜

少飲奶,多數飲米奶或海帶湯

首頁

尾頁

跳至