家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

買了13年, 之前試過最大的增幅是有1年約11%, 但今年增幅 23.2%, 即1年加了美元 118, 好誇, 你們有買 這間住院保的也一樣嗎?

她是寄了信來通知會加的, 但我實在沒有預到加得甘誇, 其實到退休後每年只系醫保要港元萬幾蚊, 60幾至70歲要每年2萬幾蚊或更多, 到時都未必會供落去呀

大宅

回覆:AXX 友x 醫療保 今年加得好誇, 有買的, 你們也一樣嗎?

加咁多?你幾多歲?

大宅

回覆:AXX 友x 醫療保 今年加得好誇, 有買的, 你們也一樣嗎?

係啦,呢幾年每年加一次,同起初買時嘅資料都唔同晒,真係明搶咁,搞到都唔想再續!

大宅

唔係跟年齡組別訂價咩?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

保險公司也跟年齡調整價格,所以年齡越大越加得多,你問ㄧ下AGENT到妳75歲一年要多少錢,一定嚇妳ㄧ大跳~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

我一早發現家人買的就是這情況,年年加,他們已退休,如何承擔?

若唔供,之前俾咗十多年(無claim過)便化水?

若續供,往後加咁多,怎承擔?
且原來都不是全保,只是大手術才保90%,其他手術約保兩至六、七成,換言之,入院要付十萬,自己仍要付三万起,所以,真是進退兩難!

natjosejim    發表於 15-11-3 12:56

子爵府

引用:係啦,呢幾年每年加一次,同起初買時嘅資料

原帖由 andwai 於 15-11-02 發表
係啦,呢幾年每年加一次,同起初買時嘅資料都唔同晒,真係明搶咁,搞到都唔想再續!

...
我份住院都係年年加,今年加好多添,
計過條數,再過十几廿年都供唔起,
雖已供19年,但都忍心啱啱十月頭cut 左

伯爵府

人家是做生意的,開支大必須要加,理得你,業績要緊。

別墅

回覆:lemonjj 的帖子

咁你有無對比過保障範圍同保額係咪upgrade咗?今年醫療開支既通脹都唔止23%啦

洋房

回覆:lemonjj 的帖子

請問樓主,你淨係買住院定有埋其他大病保咁,照計如果無claim過會有無索償折扣架喎第二年

子爵府

虎到金來勳章

Manulife increased xx% last year, increase 9% this year

男爵府

引用:買了13年,+之前試過最大的增幅是有1年約11%

原帖由 lemonjj 於 15-11-02 發表
買了13年, 之前試過最大的增幅是有1年約11%, 但今年增幅 23.2%, 即1年加了美元 118, 好誇, 你們有買 這間住 ...
其實市面上幾間保險公司呢幾年都加得好勁因為醫療費都高晒!醫院又加!仲要私院不易有床位!早排陪朋友入院勁多人!我都煩一家4口!

禁止訪問

回覆:Katylulu 的帖子

公爵府

玩具勳章 陪月勳章

我cut左喇,加得勁

洋房

雖然話醫療保可以會加價,但如果槓桿細嘅話不妨買個小保障更何況而家啲保單有啲有增值能力如果身體健康攞返舊錢當儲蓄, 而家太多外來因素,食既可能唔係禁好有激素成成成, 生活習慣又唔好,我真係怕怕

首頁

尾頁

跳至