少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大孖囝快3歲, 約2個月前開始間中會話“唔要媽媽”, “媽媽走!”, “唔掛住媽媽”等。 通常係早上起床後第一眼見到我, 或我夜收工回家臨訓前, 或佢發脾氣時我行過(無鬧佢), 就會咁同我講。但講完佢隔一陣又會自己行埋來同我玩, 好似無事發生過咁。

佢返全日k1, 我放工放假都自己揍, 平時都好黐我的,唔黐工人。 之前我一回家佢都會跑出來話掛住我。

唔知點解呢排會咁?trouble two? 講反話? 定係有心事? 問佢點解咁講, 有時佢唔答, 有時話“唔識講”, 有時話“媽媽好惡”, 都唔知邊句真。 有無jm有類似情況?

男爵府

小明粉絲 發表於 15-11-3 09:12
大孖囝快3歲, 約2個月前開始間中會話“唔要媽媽”, “媽媽走!”, “唔掛住媽媽”等。 通常係早上起床後第一 ...
小朋友真係一段段時期的.....最有可能就係佢想借呢個方式拎你注意, 等你俾多D時間佢......
我以前阿仔起我放工方屋企果陣, 見到我之後一定係向後跑的, 其實就係想我跑去捉佢同佢玩。

複式洋房

回覆:2歲半仔,鍾意講反話

我都希望係呢個原因, 同埋希佢快啲過左呢段時期, 因為次次聽佢咁講都有啲唔開心

大宅

小明粉絲 發表於 15-11-3 09:12
大孖囝快3歲, 約2個月前開始間中會話“唔要媽媽”, “媽媽走!”, “唔掛住媽媽”等。 通常係早上起床後第一 ...

樓主, 我同你一樣呀!一向大仔都最黏我,下下話要媽咪,但由尋日開始,佢唔肯返屋企,係都話要揾婆婆,喊左好耐都唔掂,仲話我唔錫佢,又推開我,仲要而家寧願要爸爸都唔要我,我聽到都好傷心。。。我而家無從入手

複式洋房

我個仔都係咁,我打電話或回嫲嫲家凑他,他總是說:「媽媽唔好返黎!」「唔要媽媽!」希望是暫時的啦!之前都好地地的

複式洋房

引用:Quote:小明粉絲 發表於 15-11-3 09:12 大孖

原帖由 p_olivia 於 15-11-04 發表
樓主, 我同你一樣呀!一向大仔都最黏我,下下話要媽咪,但由尋日開始,佢唔肯返屋企,係都話要揾婆婆,喊 ...
身同感受呀!你囝囝幾大?

複式洋房

引用:我個仔都係咁,我打電話或回嫲嫲家凑他,他

原帖由 takchiada 於 15-11-04 發表
我個仔都係咁,我打電話或回嫲嫲家凑他,他總是說:「媽媽唔好返黎!」「唔要媽媽!」希望是暫時的啦!之前 ...
我都係之前好地地, 但有一排有大聲鬧佢,唔知是否關事。你囝囝幾大?

大宅

小明粉絲 發表於 15-11-4 21:10
身同感受呀!你囝囝幾大?

2歲半。 今日我望下佢咋,佢都縮去婆婆度,掂下佢就發哂脾氣咁,錫番佢都唔得。。。 唉

大宅

小明粉絲 發表於 15-11-4 21:12
我都係之前好地地, 但有一排有大聲鬧佢,唔知是否關事。你囝囝幾大?

我都係喎,我以前好少鬧佢,但上個排佢真係好扭計,鬧得勁左多左。。。可能真係有關係

複式洋房

引用:Quote:小明粉絲 發表於 15-11-4 21:10 身同

原帖由 p_olivia 於 15-11-05 發表
2歲半。 今日我望下佢咋,佢都縮去婆婆度,掂下佢就發哂脾氣咁,錫番佢都唔得。。。 唉
...
唔通呢個年紀容易咁樣?

複式洋房

引用:Quote:小明粉絲 發表於 15-11-4 21:12 我都

我都係喎,我以前好少鬧佢,但上個排佢真係好扭計,鬧得勁左多左。。。可能真係有關係
...
話說我禽晚9點幾回到家, 大孖已訓著了。今朝訓醒,佢第一句話就同我講: “我唔要你”

我心念心一轉, 雙手蓋住臉扮哭, 然後話: “你話唔要我, 我好唔開心, 所以喊呀!”

大孖靜左幾秒, 突然話: “我要你!”

之後我問佢掛唔掛住我, 佢話: “掛住”; 我又問佢係咪嬲我禽晚夜返, 佢話: “係” 我同佢解釋我返工係為左賺錢買嘢俾佢食, 但我一邊返工都好掛住佢,叫佢以後唔好再咁講。 佢就一味點頭。

唔知係咪真係有用。

大宅

小明粉絲 發表於 15-11-5 19:37
話說我禽晚9點幾回到家, 大孖已訓著了。今朝訓醒,佢第一句話就同我講: “我唔要你”

我心念心一轉, 雙手 ...

我都估我仔係嬲左我,但我唔知佢嬲乜,亦有可能我先前鬧得佢比較勁,因為佢扭計唔聽話。

你都好, 之後佢都話要你,家下我掂下佢都唔得咁。 如果我餵飯佢唔食,人地餵就食。 爸爸叫佢同媽咪玩,佢死都唔肯,寧願同我仔一向都唔跟嘅公公玩,地位插水

複式洋房

引用:Quote:小明粉絲 發表於 15-11-5 19:37 話說

我都估我仔係嬲左我,但我唔知佢嬲乜,亦有可能我先前鬧得佢比較勁,因為佢扭計唔聽話。

你都好, 之後 ...
我睇育兒書話兩歲半的小朋友係鍾意“唱對台”。

話說我前天扮喊完, 大孖呢兩日無再話“唔要媽媽”, 但今朝換衫時, 工人同佢換到一半, 佢唔肯俾工人換, 咁我埋去同佢換, 佢又話要唔要我, 要返姐姐幫佢換(明玩嘢)。 咁我同佢玩下呵下癢,笑下傻下咁, 結果我都同佢換左衫。

所以我覺得都係想吸引大人注意先咁講, jm唔好灰心, 大家加油!

民房

回覆 小明粉絲 的帖子

我個女兩歲個時都係成日講反話, 佢講完個刻我當無聽過, 不過之後會同佢講吾可以禁講加, 因為媽媽會傷心, 幾次之後就無講啦, sis 你可以試下

複式洋房

引用:回覆 小明粉絲 的帖子我個女兩歲個時都係成

原帖由 athenaChan313 於 15-11-07 發表
回覆 小明粉絲 的帖子

我個女兩歲個時都係成日講反話, 佢講完個刻我當無聽過, 不過之後會同佢講吾可以禁講 ...
唉,就係講過好多次都係咁,先至要扮喊

大宅

小明粉絲 發表於 15-11-7 10:35
我睇育兒書話兩歲半的小朋友係鍾意“唱對台”。

話說我前天扮喊完, 大孖呢兩日無再話“唔要媽媽”, 但今朝 ...

之前個仔一定要我陪瞓,又一起身要揾我,今朝佢一起身就要爸爸,爸爸叫佢揾媽咪比佢瞓多陣佢都唔肯,我真係好傷心忍唔住喊左出嚟,我都唔知點解一日間個仔會變到咁。之後同佢去公園玩都玩得好開心,但後嚟食嘢時佢又話唔要媽咪,真係好大打擊。朋友教我唔理佢講乜,照正常做嘢,但我就無心情同佢玩囉,佢亦話唔同媽咪玩,都唔知點修補關係

民房

回覆 小明粉絲 的帖子

我有時真係忍5住喊出黎好傷心既感覺

複式洋房

引用:Quote:小明粉絲 發表於 15-11-7 10:35 我睇

原帖由 p_olivia 於 15-11-07 發表
之前個仔一定要我陪瞓,又一起身要揾我,今朝佢一起身就要爸爸,爸爸叫佢揾媽咪比佢瞓多陣佢都唔肯,我真 ...
相信係過渡期來, 我地要堅持呀!

複式洋房

引用:回覆 小明粉絲 的帖子我有時真係忍5住喊出

原帖由 athenaChan313 於 15-11-07 發表
回覆 小明粉絲 的帖子

我有時真係忍5住喊出黎好傷心既感覺
我都好明, 有次大孖仲要係6299+叔仔面前話唔要我, 成屋人靜晒轉頭望住我, 果個感覺真係好難忘

民房

回覆 小明粉絲 的帖子

呢樣野真係我地做人媽咪先知, 生個時已經痛死, 仲要被人咁樣激法, 唉......

首頁

尾頁

跳至