論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

畀面勳章

我個工人做到出年二月時就做夠兩年,但佢想係提早今年十一月提早放佢既大假,我地都講過無問題 (但我因為唔會再用佢,所以唸住叫佢走咗去唔洗返來.... )

所以想知道我係唔係可以照計番%佢應該有幾日假呢?同埋佢做唔夠兩年(如果提早放假咁佢就未做夠兩年啦)?我是否仲要比免費機票佢呢 ?又或者要唔要仲比佢來回機票呢? mouth: mouth: mouth:

大宅

大家同意,就即係提前終止合約,所以你要叫工人填寫提前終止合約通知書當佢辭職.

大假14天除24個用X合共做了月數,就知要補多少天.
機票當她一來你家門,即使第二天走都要比.

你只須給回鄉的機票及返到她屋企的車費或船費.

別墅

畀面勳章

回覆 #1 咩咩豬 的文章

咩咩豬,
thank you for yr info....
我仲有一樣野要問,咁個車費/船費係咪要佢幾多.....(當然如果佢講好多錢的話,我都唔會彩佢..)

禁止訪問

男爵府

有個係叫TRAVEL ALLOWRANCE, 係401A方上面寫咗佢由香港返原居地, 每日係有100蚊嘅車/ 船津貼要比嘅, 即如果你工人係一日就可以返到去, 你就要比100蚊, 但如果你買夜機, 佢要係落機再轉車至返到屋企, 即係橫跨2日時間, 你就要計200蚊架啦

別墅

畀面勳章

回覆 #1 MavisNg 的文章

Hello MavisNg,

呵,我明白啦...唔該你呀....

別墅

畀面勳章

回覆 #1 姨花花 的文章

最後,我仲想知我叫個工人走咗就唔洗返來.咁我要唔要係agent道辨手續/做文件呀....??????即係就咁買張機票叫佢走...
(呢次係我第一次請工人呀....想知多d呀,費事事後比人告我/話我無做野???)

大宅

要叫agent在場,因為終止合約所付的機票/水腳/大假等要見證人簽名.

別墅

畀面勳章

回覆 #1 咩咩豬 的文章

知啦....總之要係agent道攪...唔知咁樣攪,
agent大約又收幾錢呢.....

首頁

尾頁

跳至