跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個囡唔知點解成日都用腳尖行路,教極都改唔到....
人地話bb坐學行車先會係咁,但係佢又無坐過,都唔知點解...
又有人話d勁頑皮的bb先會係咁 ...唉...點算好...你地d bb有無呢個情況呀

複式洋房

據我淺見,用腳尖行路的小朋友(一些)可能腦部的問題,真的擔心,你不如問下家庭醫生。

別墅

我的女都是這樣, 只是貪玩吧, 遲些就不會了, 不用擔心. 與智力和健康是沒有仕何關係.

別墅

回覆 #3 hildachan 的文章

我都曾經擔心過,因呀仔行得快時都好似腳跟唔貼地,上playgroup時問過導師,叫呀仔踎低,睇下雙腳,如果雙腳仍然貼地就無問題哪.
但如果真係用腳尖行路,就要做物理治療架.

[ 本文章最後由 chaco 於 08-8-4 12:37 編輯 ]

細佬仔38週出世重3.29kg

男爵府

頭先細佬成晚都係用腳尖黎行,但叫下佢佢又唔會,但轉頭又係咁,佢仲好似好好玩咁

大宅

原文章由 hildachan 於 08-8-4 00:06 發表
我個囡唔知點解成日都用腳尖行路,教極都改唔到....
人地話bb坐學行車先會係咁,但係佢又無坐過,都唔知點解...
又有人話d勁頑皮的bb先會係咁 ...唉...點算好...你地d bb有無呢個情況呀 ...

你女女都jamie完全一模一樣,我都想出呢個post好耐喇......(不過jamie係有坐學行車的)都唔知點算,勁頑皮jamie就一定係架喇~~
遲d再教唔好佢,好驚佢第時行路腳踭唔到地~~

但係我覺得佢好似覺得好好玩咁,專登咁樣行可以高d....mouth: mouth:

我mami寫左個blog比我呀,得閒黎睇下呀.....http://hk.myblog.yahoo.com/jamiequeenie/

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我個女又係好鐘意用腳尖行路, 佢無坐學行車架, 都唔知點解會咁, 我都估佢係貪玩或者想引人注意咋, 因為佢有時仲衰到玩倒後行.

複式洋房

原文章由 jeje 於 08-8-5 16:28 發表
我個女又係好鐘意用腳尖行路, 佢無坐學行車架, 都唔知點解會咁, 我都估佢係貪玩或者想引人注意咋, 因為佢有時仲衰到玩倒後行.

係呀,係呀,我個囡都有時會到後行,百厭到不得了,希望佢地遲d會正經d行啦mouth:

大宅

政政都係鍾意用腳尖黎行, 佢有時抹開隻腳打橫行, 成隻蟹!

大宅

環保接龍勳章

回覆 #4 moondee 的文章

我兩個女都係用腳尖行;可能BB大大下係咁。大孖仲"紮馬"....

別墅

我個女又係好鐘意用腳尖行路, 都無坐學行車架, 都唔知點解會咁 ?? 佢有時仲衰到玩合埋眼行

大宅

佢係吾咪由學行到依家都係腳尖行路架?如果佢一直係咁,就要話比健康院的姑娘聽.

律律以前都無用腳尖行路,呢幾日間中係屋企都會用腳尖行路,叫佢吾好,佢又正常返,我估佢認為咁樣行會高d&好好玩,

複式洋房

我仔想jump時就會噤.
佢想攞D好高既野,都會用腳尖行.
我猜想...佢地玩遮,無野既,因都好普遍

別墅

嵐嵐都係用腳尖行路,佢由一開始學行就係咁,但係著左鞋仔就唔會,只係無著鞋就會一定用腳尖行路。

試過去幼潛比導師睇過,佢踎低又踎得OK。

唔知會唔會真係因為佢坐學行車會變成咁?嵐嵐10/6去打歲半針,或者我要問下姑娘先得。
入黎參觀我blog啦~~
http://hk.myblog.yahoo.com/katie_laalaa921

複式洋房

原文章由 tsoitsoi 於 08-8-4 09:10 發表
據我淺見,用腳尖行路的小朋友(一些)可能腦部的問題,真的擔心,你不如問下家庭醫生。

要留意佢地有冇eye-contact, 識唔識回應你等等,因為呢個歲數會發覺有冇自閉症傾向

民房

我個仔上星期貪玩要着爸爸同我的大人拖鞋, 玩了2日, 開始發現他用腳尖行路, 即刻制止他, 現在有時都會用腳尖行路, 唔知有冇關係呢
emai address: [email protected]

複式洋房

阿囡最近都仲有用腳尖行路,不過就好似無之前咁多,希望佢會越來越少就好了!

大宅

律律呢排已無再用腳尖行路,可能呢排佢又鍾意返踢波,一訓醒就係屋企跑呀跑,跑成十幾二十個圈,跑下停下,又扮傻佬傻笑撩印姐姐,真係笑死我.

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

恐龍仔都少咗腳尖行喇!
我地教佢邊度係腳踭/腳尖~
然後話行路要用腳踭~ e+有時行到似操兵!

首頁

尾頁

跳至