自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我之前不嬲都係簽既時候簽多D就當貼士
不過近日同朋友食, 佢話貼士應該俾CASH先落到侍應手
否則只會益左間餐廳
請問有冇做餐廳的JM知道係咪咁? 如果係,我以後都要另外俾CASH先得

禁止訪問

大宅

多數唔比,

如果好好服務, 會另外比.

男爵府

回覆:你地食野簽卡埋單係點俾貼士?

Service好,另外放cash
Service一般,不用tips啦,因為己經加了一

咸蛋三寶飯    發表於 15-11-9 19:41
cutiemapa    發表於 15-11-9 16:19

禁止訪問

翡翠宮

回覆:你地食野簽卡埋單係點俾貼士

睇下個老闆好唔好,香港多數都老闆食埋份貼士唔比員工。無幾多間陸羽係會年終分返比伙記。

係澳洲,酒店/ 好正規嘅食肆係會收咗個tip 幫伙記先報完稅再分返比你。

所以如果有伙記真係好好service,一係比利是因為利是係邊都唔會上報中央,一係就放張紙幣係手之後搵佢握手傳比佢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

NO LA, 加一已經唔想比~
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

無比。

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

一向冇比。
已經加左一...個人唔buy再比tips. 而且so far我冇遇過真係超好態度/services好到我想比tips既餐廳....even去食buffet/酒店/high tea etc, 貴既餐廳/食物但唔等於services好到爆....好多只係正常service, 咁10% charge已經included左。
就算埋單比cash, 除非係一大班人, 如果只係自己家人(自己人)去食, 都好少比tips, 除非真係勁散cents, 但而家都好少找cents啦, 咁普通dollars我都會拎返,
一大班朋友食飯, 拎返又分唔到, 先"當"tips比, 試過20人食野, 找張10蚊紙, 我地都冇拎"當"tips, 其實係因為拎返黎分唔到所以先唔拎 (當初如果有散紙夾錢就唔會出現要找續).

公爵府

2024年龍年勳章

allah 發表於 15-11-9 14:25
否則只會益左間 ...
重來簽咭唔會再額外俾

子爵府

之前我係一間餐廳做侍應
跟住個客因為我服務態度好所以俾貼士我
但係我公司規定咗收到貼士要上繳比公司
如果唔係會當你偷公司錢

bik1229    發表於 15-11-9 18:16

珍珠宮

老公另外俾$20 cash

水晶宮

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

無俾

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

簽卡冇比tips

伯爵府

己有10%service charge,唔再另外比,

大宅

2024年龍年勳章

冇再俾

禁止訪問

男爵府

加左一,唔比啦。😊😊😊

子爵府

在香港,多數唔俾,因為帳單內已有加一服務費

我和我最後的倔強,握緊雙手絕對不放,下一站是不是天堂,就算失望不能絕望!

男爵府

引用:我之前不嬲都係簽既時候簽多D就當貼士不過

原帖由 allah 於 15-11-09 發表
否則只會益左間 ...
會比cash, 佢地見到錢會開心d. 如簽帳時簽埋,真係入公司數多。

首頁

尾頁

跳至