自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

佢話番學老師唔陪佢玩唔係好理佢,其實點分小朋友講真定假?我接放學見佢每日都好呆無開心/唔開心既表現!?
我較早前同學校個書記嘈過一次,自此每日接放學老師已經無再同我有任何溝通,even例如有野要交帶都唔講但排我前面接放學個d就個個都講間學校唔會寫手冊有野甩漏就話同左小朋友講但三歲人仔真係會記得到咩,其實係咪已經label左我小朋友?
如果想轉校,新學校問為咩要轉校,我真係讀得書小諗極都諗唔到個原因,我唔想好似講而家呢間是非咁去和盤托出⋯⋯我應該有咩model answer??

求賜教,感激不盡!

水晶宮

BK Milk勳章

回覆:請教大家幼稚園問題多問

除非係好嚴重事
我通常吾會同學校人嘈
私心人講真一定有
我吾想我小朋友有不平等對待

我地通常放學會同家長再講一次
小朋友未必記得講架

如吾適合就轉校
吾需要講咩原因
事但作law

大宅

我女讀緊間幼稚園都係冇手冊,老師都係用口交帶學生,由學生自己同家長講,有次開學初期比,我向老師查證一件事(帶個玩具返學),因為唔知個女係亂噏定係真,老師話真,佢話用哩d方法訓練學生責任,咁我又同意老師講法。

不過大事上,例如:家長日,學費轉賬..,學校會派通告通知家長。

evalau825    發表於 15-11-10 16:59

珊瑚宮

2024年龍年勳章

之前因咩事同書記嘈?

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:佢話番學老師唔陪佢玩唔係好理佢,其實點分

原帖由 emma_kapo 於 15-11-10 發表
佢話番學老師唔陪佢玩唔係好理佢,其實點分小朋友講真定假?我接放學見佢每日都好呆無開心/唔開心既表現! ...
轉校原因,方便接送,方便照顧,認同新學校理念,口碑好……etc.

千祈唔好講舊校壞話,特別是同書記嘈交件事,學校最怕麻煩家長。

Good luck!

大宅

畀面勳章

回覆:李豆豆 的帖子

唔可以講得太白大約啦,開學前有一個預繳既費用講緊千幾蚊,淨係得我一個要交既啫⋯⋯交左到開學前中間問過三次問係咪全數扣一直書記/主任/老師都係話全數扣,點知個書記上兩星期話已經扣完,要開始繼續交錢,咁就梗係理論架啦,佢突然先話只係扣2/3,1/3係手續費無得退無得扣,仲話其他老師個個都唔清楚所以唔可以作准,end up中間勞氣左幾句但我都無再堅持硬食左呢件事........

禁止訪問

引用:唔可以講得太白大約啦,開學前有一個預繳既

大宅

畀面勳章

回覆:chinyuetbb 的帖子

如果佢係全班一齊咁樣訓練當然無問題我覺得咁樣好好𠻹⋯⋯但突然淨係「訓練」我女一個我就覺得好古怪囉......

大宅

唔可以講得太白大約啦,開學前有一個預繳既費用講緊千幾蚊,淨係得我一個要交既啫⋯⋯交左到開學前中間問過 ...
尼個費用得你一個要交

大宅

畀面勳章

回覆:QQfishma 的帖子

件事唔可以講得太白呢⋯⋯

大宅

畀面勳章

回覆:taiyeung 的帖子

應該話係一個special case既費用,總之唔係人人要交,得一個半個要交既

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

唔可以講得太白大約啦,開學前有一個預繳既費用講緊千幾蚊,淨係得我一個要交既啫⋯⋯交左到開學前中間問過 ...
錢銀既野,以學校通告為準。

不知所謂的乙陸!!!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 emma_kapo 於 15-11-10 發表

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

例牌答案:阿仔唔係幾適應舊校丶舊校交通不方便、鍾意新校的教學方法多d⋯⋯

公爵府

引用:佢話番學老師唔陪佢玩唔係好理佢,其實點分

佢話番學老師唔陪佢玩唔係好理佢,其實點分小朋友講真定假?我接放學見佢每日都好呆無開心/唔開心既表現! ...
妳囡囡除了話老師唔同佢玩,咁佢有冇認識其他朋友仔?和同學玩得開心嗎?妳有冇鼓勵佢主動認識朋友?而且,明年升K2應該會轉班主任。至於功課方面,妳有冇入家長谷,大家互相提點?

如果係我,我會按兵不動,嘗試修補與老師的關係,再睇吓佢如何對待自己仔女。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:應該話係一個special case既費用,總之唔係

應該話係一個special case既費用,總之唔係人人要交,得一個半個要交既

...
幾特別既case ,都會有一張收費通知。
錢銀既野,絕對唔可以口講口背。

不知所謂的乙陸!!!

大宅

畀面勳章

回覆:chowqv 的帖子

唔可以公開所以我pm左你.......如果我蠢你真係要點醒我

首頁

尾頁

跳至