少年成長

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

個女今年讀小三,年頭生咗個仔,升咗小三後,叫親佢幫下手做小小野,佢都同我講:唔得!叫佢拎個玩具比細佬,佢話:唔得。就黎考試,叫佢做練習,佢話:唔得。好多野佢都話唔得,嬲到我有次同佢講,以後佢同我講野,我都會話:唔得。最近啲態度越黎越差,成日發我脾氣,我叫佢執返好自己啲野,叫咗成十分鐘都係坐係度望住我,然後我再講時,我話:你快手啲啦~我要準備吸塵啦~佢就話:我咪執緊囉~嬲到我頭出煙,有次叫佢執時,佢發脾氣,整到啲野好大聲,我話:得,我唔使你執,你放低,隨即拎個垃圾袋出黎裝起哂佢,我話:你唔願意執,咁唔該你掉咗佢!隔咗幾個鐘,我話:我比一次機會你,你一係依家執好佢,我沖完涼之後仲見到,我就幫你掉哂佢。咁佢就死死氣執!有次食飯時,佢訓咗覺,我叫醒佢食飯,我問佢:你食幾多飯?佢望住啲送,睇緊有咩送咁,咁我要餵細仔食,我再問多次,佢發脾氣話,我咪睇緊囉,我同老公呆咗,你眼望我眼,然後我話:你同我離開張枱,佢望住我,我話:你走,我唔使你食,即刻同我行開。佢仍然望住我,我再講一次:走呀~佢就坐係sofa度喊,我嬲到冇同佢講野,當晚老公整個杯麵佢食,佢第二日訓醒好似冇事咁同我講野,我都唔想彩佢。然後第二晚又係同樣態度,好似我欠咗佢咁發我脾氣,然後我話:你再咁既態度,你講一句,我就打你一巴,打到你態度好為止。我開始好討厭個女,我覺得玩係冇問題既,有時會你追我遂咁,但佢有時講講下野唔夠我講,就動手打落我度,嬲到我死,當然我都有打返佢,叫佢拎功課比我睇,佢會話之你,講極都唔彩你,問我拎錢買野,我唔比,佢就用手打開我個啲袋,銀包,我當時真係好想係街兜巴打埋去,但當然冇咁做。我同老公都話佢呢啲野唔知係邊學返黎,我唔係好想下下都打佢,但語重心長咁講,佢根本唔聽,發脾氣講,佢條氣又唔順,佢好似當我係家姐多過似呀媽咁,都唔知點教佢好……攪到我開始想放棄佢!我好多時都好想買條騰條返黎打佢,但又怕打得多,仲越難教,又怕比人告虐兒,溫柔對佢,佢又當你病貓……唉~

男爵府

她可能覺得你只愛弟弟, 只照顧弟弟, 不理她了, 所以便用對抗的方法來引你關注, 引你的照顧.

建議你可以用對等的身份, 態度跟她好好的談, 說出你的想法, 難處, 令她了解.
讓她暫時不覺得你是媽媽, 可以打開心扉和你說出自己的感受, 從而對症下藥, 改善雙方的關係.

JM, 加油, 別放棄!

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

宜家D細路好早就有反叛, 更何況宜家多左個細佬, 佢更加會反抗得勁啦

三年班, 話細唔細, 話大唔大, 但係都夠你平心靜氣同佢傾下, 你可以引導性咁問下佢近排會咁架? 慢慢傾下啦

我仔宜家K3, 都越大越扭計, 又係十問9唔應, 句句頂到盡, 但我覺得只係佢有佢0既想法, 佢唔知點表逹啫, 有時臨瞓前我都會抽時間同佢傾下計, REVIEW下佢今日做乜咁NAUGHTY...
.........................................

禁止訪問

大宅

引用:她可能覺得你只愛弟弟, 只照顧弟弟, 不理她

原帖由 JessicaElla 於 15-11-12 發表
她可能覺得你只愛弟弟, 只照顧弟弟, 不理她了, 所以便用對抗的方法來引你關注, 引你的照顧.

建議你可以用 ...
謝謝妳,其實我都怕佢咁諗,所以佢有要求,我都會盡量做。例如佢想帶飯,咁我每朝就整個靚便當比佢帶返去,做啲咩兩個都會有份,佢都會同我分享下佢啲野,係唔知點解有時啲態度會咁。好似心情好就對你好啲,總之你理佢,管佢既野,你講多句就嫌你煩,發你脾氣……

大宅

引用:宜家D細路好早就有反叛, 更何況宜家多左個

原帖由 lovestarry001 於 15-11-12 發表
宜家D細路好早就有反叛, 更何況宜家多左個細佬, 佢更加會反抗得勁啦

三年班, 話細唔細, 話大唔大, 但係都 ...
我覺得我既耐力已經用盡,以前一年班,佢唔聽話,我都會同佢落街行下,傾下計,但依家佢啲態度令我唔想再同佢講野。有時好聲好氣教佢,佢啲眼神就瞪住我,嬲到我試過一巴打埋去。我覺得自己已經唔識同佢溝通,我有啲想放心機去個細仔度就算

大宅

引用:小朋友進入反叛期者,你睇睇特首個女,你就

原帖由 aquariusbl 於 15-11-12 發表
小朋友進入反叛期者,你睇睇特首個女,你就會覺得呢D野其實好小事。。。加油! ...
咁希望我個女唔會好似佢個女咁

禁止訪問

大宅

加油呀 樓主

"我覺得自己已經唔識同佢溝通,我有啲想放心機去個細仔度就算"
千其唔好咁諗. 主因可能多左細佬, 覺得父母的愛少左

try 上下分 d 獨處時間同亞女去下行超市, mcdonald... 傾下計

互相溝通好重要, 情況唔太差時好做d 工夫, 自己個女, 媽媽忍耐多一下

支持你

侯爵府

回覆:開始想放棄個女

感覺你女好抗拒你,你亦好抗拒個女,你同個女關係好緊張

溝通上,大家可唔可以改變形式,其實你越鬧,佢越唔順從你意思。或者試試另一種形式,睇下可唔可以改善。最重要令佢覺得受到重視,尊重,關心。

大宅

引用:個女今年讀小三,年頭生咗個仔,升咗小三後

原帖由 小魔女bb 於 15-11-12 發表
個女今年讀小三,年頭生咗個仔,升咗小三後,叫親佢幫下手做小小野,佢都同我講:唔得!叫佢拎個玩具比細佬 ...
首先樓主係未有重男輕女的思想?
你好似從來沒有欣賞及讚美下你個女,佢點解會發脾氣,原因在于做左家姐後父母忽略及關愛,你已經沒有耐性對待她,她更加沒有耐性對你,以你描述你都幾煩氣的媽媽。佢的情緒好多時由大人牽引,留意下你對佢講説話語氣,言行一致。

試下多d輔導下佢做家姐的角色,多些跟她獨處時間,有時抱著的身體接觸或kiss下,被她覺得父母是關愛她,比d讚美說話,緩和依加緊張氣氛。
自己個女再難教都要教,如果連父母都放棄,好可憐

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

小魔女bb 發表於 15-11-12 10:43
個女今年讀小三,年頭生咗個仔,升咗小三後,叫親佢幫下手做小小野,佢都同我講:唔得!叫佢拎個玩具比細佬 ...
我大仔7歲有時都係咁,態度差左,有時要鬥智鬥力。

而家d 細路好多都係受軟唔受硬,佢做人家姐無耐又想你去注意佢,你亦要湊兩個無耐要多d 耐性,技巧,體力和腦力,大都係係互相適應中,慢慢黎。你想放棄佢而要細佬,因為而家細佬仲可以被你搓圓禁扁,佢到大左識同你鬥氣時,你會唔會又想放棄細佬?唔想的話,係咪意味你重男輕女?

你不如試下講野唔好咁炆咁掘,俾多d 自由度俾大女,少 d 去催促佢,亦俾多d 機會俾佢有做家姐既感覺,亦要多d 細佬相處。

例如:叫大女去揀玩具俾細佬玩,唔係叫佢拎某件具。
叫大女幫細佬將d 毛公仔玩具改名。
佢肯執野就算,唔好催太多,或者你同佢一齊執。佢鍾意玩電器的話咪你俾佢用吸塵機,你去執屋。又或者響屋企玩值日生咁既遊戲。
佢食飯咪由得佢揀由得佢睇,咁佢係睇有咩餸咪由得佢睇,唔駛催佢,總之夠鐘唔食就收枱。
佢係家姐,你可以俾佢知佢有多d 權利,唔好妬忌細佬咁多,例如細佬要早過佢去訓覺,佢可以食少少零食而細佬半粒糖都冇得食,佢可以去廚房煮野食而細佬直頭唔入得廚房等。

唔好一嬲就趕佢走,好傷大家感情。而家佢仲肯第二日好似冇事咁同你傾計,因為佢仲細仲未識嬲你,點解你又咁狠心覺得到第二日都唔想同佢講野呢...

洋房

引用:個女今年讀小三,年頭生咗個仔,升咗小三後

原帖由 小魔女bb 於 15-11-12 發表
用一些輕鬆語調表達你對她的愛和欣赏,譬如說弟弟還在賴屎賴尿,照顧他有幾麻煩,如果妳幫到我就好了......如她肯幫忙,說聲多謝!不能着急,用心令她明白及改變,打是没辦法中之辦法,有可能會誤傷子女,而且子女會有樣學樣的!每個子女都有不同的傾向,我的兒子比我的女兒較難理解,唯有用多些耐性,陪他玩耍,看書,帶他到公園和幼稚園同學及一些小朋友玩耍。

大宅

雖然三年級看似大個女,但其實可能你高估左佢接受細佬既感受,我之前懷有第二胎時,幫我仔做訓練既老師不停提醒我們細b出世後,要顧及哥哥既感受,她用了一個比喻,話bb既出世對於佢,就好似兩公婆中多了個第三者,試想下你可唔可以接受你老公多個女人,還要你對個女人好,咁你就會明白大仔既感受,所以我時刻提醒自己,要將心比己,希望幫到你點面對你個女!

侯爵府

你每日揾d時間同阿女獨處,了解下佢,認同下佢,等佢feel到你重視佢,緊張佢!

大宅

花多啲時間,俾啲耐性照顧阿女,可能會有意外收獲
突然多左個弟弟,分左媽媽既愛,而媽媽又成日發脾氣,所以搞到關係差哂
首先要修補返你地既關係先,至於照顧弟弟,不步一步黎,始終仲係細,三年級妹妹,仲要有自己既獨立思想

慢慢黎,唔好咁輕易話放棄自己個女,俾佢知道一定好傷心

大宅

引用:花多啲時間,俾啲耐性照顧阿女,可能會有意

原帖由 Po_yee 於 15-11-13 發表
花多啲時間,俾啲耐性照顧阿女,可能會有意外收獲
突然多左個弟弟,分左媽媽既愛,而媽媽又成日發脾氣,所 ...
一步一步

洋房

回覆:lovestarry001 的帖子

我的兒子從學說話開始,就喜歡說反話,我覺得他只是玩著說,不須太介懷,每次提醒他不對便是了。他的脾性比姊姊更難理解,要用多些耐性。

大宅

引用:加油呀 樓主\"我覺得自己已經唔識同佢溝通,

原帖由 YY55 於 15-11-12 發表
加油呀 樓主

"我覺得自己已經唔識同佢溝通,我有啲想放心機去個細仔度就算"
謝謝妳

大宅

引用:感覺你女好抗拒你,你亦好抗拒個女,你同個

原帖由 ckat 於 15-11-12 發表
感覺你女好抗拒你,你亦好抗拒個女,你同個女關係好緊張

溝通上,大家可唔可以改變形式,其實你越鬧,佢越 ...
其實佢有時好奇怪,例如佢放學返黎,佢會同我講學校既事呀,但可能兩個鐘後,佢啲態度會突然唔同哂,同佢講野,佢會發脾氣咁既態度對我。唔知佢攪嘜,好似我老公昨晚見佢成十一點都唔訓,就問佢:你明天要唔要返學?因為佢今日放咗假,咁佢正常答要就得,但佢唔出聲,望住個爸爸,我老公再問時,佢話你問下媽咪,然後我老公就好正經咁話,依家你返學,我問你,你答我就得啦,做咩要我問媽咪,依家返學果個係你。其實冇人鬧佢,但佢就發脾氣走上張床度……

首頁
12345...6

尾頁

跳至