少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆:開始想放棄個女

唔好咁啦
一個小三既小朋友,最多咪9歲10歲
佢獨自享受左10年爸爸媽媽全部既愛
突然間多左個細老,爸爸媽媽9成時間都係細老到,有一成時間就係話個女點點冇用,幫唔到手.....
將心比已......多左個b,係你兩個大人決定,做你女冇得選擇,佢要走面對多個細老,已經係學習中......

試下多d關心大女,同佢解釋返,唔係唔錫佢....等佢知道有左細老唔=唔愛佢

大宅

引用:Quote:原帖由+maggiekeung527+於+15-11-16+

原帖由 小魔女bb 於 15-11-16 發表
我都參加咗呢啲課程,專家話小朋友既行為有時係出面學返黎,叫我留意下佢身邊既朋友,同幾時開始有呢個情況 ...
其實你個女生活圈子不外符在家中,學校或者返興趣班(補習班)之類,概然你女身為班長,相信在學校行為良好,老師才會選為班長,問題未必在學校發生,在學校老師見到會管教及罰,自己身為班長更加會檢點的!

出面的興趣班或補習班的老師不會管理學生不良行為,大多數只會教完就算,係佢唔想得失家長及學生(始終一盆生意),如果遇著盡責的老師都會講返比家長知,所以呢個係最致命,遇到好的同學無問題,遇到其他不良同學就有樣學樣。

我個仔曾經返過一間學前班兩堂,已經學左回家向人吐口水,我地好肯定在學前班上學到的,因為見到佢的同學行為無王管(生番),對於別人家長沒有管教,我們根本沒有什麼可以做及改變,只可以自己選擇離開呢個環境圈子,沒有上到一半已經冇讀,避免對著呢種學生!

大宅

回覆 小魔女bb 的帖子

Sorry,誤會左,希望你地母女關係快D好返

大宅

應該係覺得你態度唔同左啦。。多左個細佬佢可能有心事。。唔好下下命令佢,不如同佢一齊享受下有細佬既樂趣先,同埋比個自己係家姐照顧細佬同幫媽媽手係好快樂既事。。我自己都係家姐,我或者細個都係好似你女咁。。當然太細個我唔記得啦,我媽態度強過你好多。。當我懂事開始未真正同我媽正常講過野,個心隔左牆咁,因為佢永遠個心無擺我度,只有不滿不滿同不滿。。真係唔好有放棄佢既念頭,你會愈來愈搵唔到相處方法,會後悔的

大宅

pyjess 發表於 15-11-14 05:54
佢喜歡弟弟 唔代表佢覺得父母都可以喜歡弟弟 佢覺得自己無變 但自弟弟出世 你地就挑剔佢

弟弟未出世 佢以 ...

別墅

睇完你個故事,發覺你應該用錯咗方法去處理母女之間嘅溝通,每當你囡囡嘅答案係negative ,你就只會鬧或打,搞到自己好勞氣,你都冇去試吓揾出點解佢會俾依啲答案,小朋友好似一舊海棉,人哋點對佢,佢會用返同様方法對人,從你文字中可以想像到你同囡囡講嘢嘅語氣都應該係命令mode,你冇禮貌咁同佢講,佢亦只會用同様方法答你,久而久之,關係唔會有好轉只會更差。而且唔好用大人嘅尺去度小朋友,要佢哋完成任務,要有耐性,同埋控制吓自己啲情緒先,吓吓打打鬧鬧唔work ,你諗吓如果係你成日俾人打打鬧鬧,你都唔會好心情啦。
我都有時俾兩個囝激到生蝦咁跳,當然我都有打同鬧,但到大家心情平復之後一定要同佢傾陣計,問佢知唔知點解mama angry,有時我都有打錯佢或打多咗,唯有様衰衰同返佢哋道歉,咁至俾小朋友知道人人都會有錯,下次唔好再曵就得。教小朋友唔係易事,係一件一生嘅使命,你嘅世界仲有好多人,但可能你係佢嘅全世界,唔好輕言話放棄,回想返佢出世嗰一刻,就會打消放棄念頭,加油呀!小朋友好需要父母嘅愛,大家努力呀!

大宅

引用:個女今年讀小三,年頭生咗個仔,升咗小三後

原帖由 小魔女bb 於 15-11-12 發表
個女今年讀小三,年頭生咗個仔,升咗小三後,叫親佢幫下手做小小野,佢都同我講:唔得!叫佢拎個玩具比細佬 ...
樓主,我睇左幾頁留言,我有一個提議,你可以比佢參加多d團體活動,如童軍,社區中心...

有時要比人教,佢地玩活動有領袖,社工,你又可以看看佢同人相處是否一樣態度吾好,佢地要講紀律,而且如果小朋友態度吾好,導師都會解釋比佢聽禁樣是無禮貌,我見過好多case是好大改變的,加油.

大宅

引用:Quote:原帖由 小魔女bb 於 15-11-12 發表個

原帖由 靚媽媽 於 15-11-26 發表
樓主,我睇左幾頁留言,我有一個提議,你可以比佢參加多d團體活動,如童軍,社區中心...

有時要比人教,佢 ...
謝謝妳,我由上個星期開始,佢每個星期六都會去我朋友家,同個細路一齊做練習,溫書,玩咁,我見佢比人教都ok,佢見到人地打仔,都識驚,咁佢都會乖,我朋友見到佢對我串串貢,態度唔好,都會即時指點佢,依家唯有睇下過一排佢會唔會有改善啦~上星期學校有個同學問佢幾時離開媽咪,自己搬出黎住,我聽到時都呆咗,然後佢開始諗同學個話題,所以暫時停哂佢啲團體活動,等佢個心定啲先,個人受教返先

大宅

引用:Quote:原帖由 靚媽媽 於 15-11-26 發表樓主

原帖由 小魔女bb 於 15-11-28 發表
謝謝妳,我由上個星期開始,佢每個星期六都會去我朋友家,同個細路一齊做練習,溫書,玩咁,我見佢比人教都 ...
加油

子爵府

好媽媽勳章

樓主,我只睇你第一個post,我想問你有無攬攬大女,再肉麻地同佢講媽媽好錫你好鐘意你,咁做....開頭亞女佢避(因大家關係差左),但其實好受,慢慢會由你錫,再咀返轉頭,試下丫,唔係淨無BB先要抱抱錫錫架。

樓主,又係訓練EQ既時候,我都努力緊,互勉。

請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

子爵府

引用:個女今年讀小三,年頭生咗個仔,升咗小三後

原帖由 小魔女bb 於 15-11-12 發表
個女今年讀小三,年頭生咗個仔,升咗小三後,叫親佢幫下手做小小野,佢都同我講:唔得!叫佢拎個玩具比細佬 ...
我覺得用賞罰的方法較好,先定下規矩,例如:儲貼子方法,儲夠7個可以有獎勵,罰,可以定左的規矩唔跟,俾一次警告,再唔跟就面壁5分鐘,之後講番乜事唔啱!呢個方法是健康院姑娘和老師教我的,不過我小朋友2歲9個月,唔知3年級啱唔啱用

大宅

引用:Quote:原帖由+小魔女bb+於+15-11-13+發表我

原帖由 maggiekeung527 於 15-11-13 發表
以你所講情況,大部分出于你們管教及身教問題上,細佬的出世少了時間理她是導火線引發問題。

當你話佢曳唔 ...
完全認同jm所講,樓主雖然未睇晒你所有message 但我覺得你女根本唔覺父母錫佢,一個性格怪癖既人多數都係得唔到愛,所以我建議你有時唔使太多說教,因為基本野佢知不過唔想做,你多啲攬下佢,同佢講你好錫佢就算細佬都取代唔到佢,我女小三都好難攪,宜家都見緊社工,社工都教我攬多啲佢,我女改善得好快連社工都話佢進步好快。努力呀唔好放棄佢呀唔係你會後悔

大宅

回覆:maggiekeung527 的帖子

講中晒我心諗果d

大宅

可以試下同阿囡定時間做野,大家傾一個時間,例如:9點係對功課時間,到8:45時就要提佢9點要拎功課出黎10:00上床,10:30就一定要熄燈訓,到10:20見佢未訓就提一提佢,夠鐘就同佢講10:30啦,我熄燈啦。
定時間時要講埋如果做唔到或者做得好,會有咩後果。

大宅

你錫多些自己個囡啦,我唔知你屋企狀況,但同我屋企有些像,我係大女,阿媽每句說話我都有可能入腦,“阿妹乖你好多”,“你走呀”,“我唔駛你呀”,對住阿妹就氹又錫,我呢?

小學三年級都要阿媽錫架,你有冇諗過如果你阿媽叫你走你會點?難受嗎?

我雖然個仔得三歲,但我一向好留意自己講嘢,講錯左嘢就一定會同個仔講“對唔住,媽咪講錯嘢”,唔會叫佢走,亦都唔會話唔要佢。

“放棄”呢二個字唔好咁容易講出嚟,可能你覺得你個囡難照顧,但諗深些,你細果個覺得易照顧都有些係因為你已經照顧過一個,有經驗,感覺輕鬆些。

明白你辛苦,但如果係,“媽咪都好錫你,怕你肚餓,但我趕時間,你快些決定喇”,“你幫媽咪手,照顧細佬妹,我一陣就同你去食杯雪糕”,我相信唔好話小學三年級,就算18歲,都唔會say no, 如果真係say no, 你真係要認真諗下點修補關係。

大宅

回覆:小魔女bb 的帖子

如果你講咩,佢都話唔得,你唔好用返呢個方法對你個女呀,即係人地打劫唔啱,你又去打劫?

仲有……小學三年級打佢有用嗎?佢有自尊架喇,有時你唔打佢,佢仲內疚。當然要睇佢性格,因為做錯嘢,我係會內疚。

如果冇用,就證明方法唔啱,加油呀,記著,所有人都鍾意人關心自己。

我細個成日講大話,我媽媽都好頭痛,有一日,佢同我講“佢好唔開心,唔知點幫我”。

我見佢咁冷靜,咁我就話“對唔住,媽咪,但我好自然就會馬上講大話,一係咁啦,如果我好自然咁講左,冷靜過後,我會同你道歉,講出真相”

就係咁,試左幾次,同媽咪講左真相都冇罵我,仲話我守信用,之後我就冇左講大話嘅習慣喇。

男爵府

我好明你囡囡心情
佢覺得爸爸媽媽唔愛佢,只愛細佬
佢開始想做d野吸引你注意
你對佢態度越強硬,佢就越反叛
你試下用軟功
搵多d機會同佢單獨相處,傾下計
佢仲細,有時d情緒唔識點渲洩
唔好一時意氣,破壞咗母女間嘅感情

子爵府

我覺得你女最需要的,係要感受到你地對佢行愛,你地愛佢冇用,要佢感受到先有用。
你而家仲稔放棄佢,仲點散發愛佢的訊息。吾係講就夠,係身體話言, 係眼神,係發自內心。你女女現在心中也不好過

公爵府

2018復活節勳章

就算你兩公婆無鬧囡囡,但講野語氣態度會令佢覺得唔開心,好似責備咁,邊有人鍾意成日比人鬧

大宅

感受到你的頭痛,我覺得其實你都係一個好正常的家長,未必特別暴燥,以前都會好錫囡囡,只係犯了些好容易犯的錯
1 佢細個時服侍佢,但沒有教他感恩, 以至他覺得阿媽服侍佢係奉旨的,對你日日做飯不多謝之餘還看不起你 - 呢樣嘢好多媽媽會犯,小朋友細時沒教,大個了就突然覺得他態度好差
2 都係細時沒好好教他管好自己的事情,都小三了,要叫他拿功課給你叫幾個鐘?由他不拿,錯漏讓老師改。學業上的事你要教他自己負責,如他需要你願意幫助,而不是你迫他。
至於古怪脾氣可能同性格有關,我覺得媽媽要幫助他,用好點的方法去管理情緒,不要和他一起嬲,無補於事。

首頁

尾頁

跳至