少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:開始想放棄個女

佢係咪細佬出世前唔係咁架?要搵出引起呢種態度既原因。

別墅

我覺得首先要自己接受小孩子就係小孩子!唔好期望小孩子會好似大人咁明白事理!如咁懂事就唔係小孩子啦!亦唔須要父母教啦!我睇過一本書話原來人由一出世到十二,三歲左右,腦先叫做基本發育完成!呢段時間裏面,腦係未完整!所以不能要求小孩能有自己期望的正常反應!問拒食幾多飯拒唔答你!其實可能係拒根本未有能力正確判斷到應食幾多而唔係唔答你!所以要先明白小孩子係一個未發育完成嘅人!行為思想唔同自己係正常不過!發脾氣亦可能因為腦控制情緒局域未發展到識控制情緒!所以拒第二日好似無事咁同你講嘢!因為拒根本唔識咩叫嬲!未有呢種情緒!

大宅

一個9歲小朋友獨佔父母的愛9年,而家多左細佬,媽媽照顧細佬時間一定多過家姐,而且100%享有父母的愛和時間,而家只得一半都無,當然想尋求注意,正正常常無人理,咪做衰野,你鬧佢都係理緊佢,可能佢只係想你理下佢!其實做家姐好可憐!
莫講話9年咁長,我大囡只係4歲,細囡1歳,佢都分到細妹出世後的不同!
繼續鬧佢,同佢反面,過兩年大個d就變反叛青年架啦!媽媽,加油!讓阿囡知道你愛她才能改變她的反叛心態!加油!
(我係小學老師,預告到5、6年級仲難搞過而家10倍)唯有搞好關係,以愛行先的家庭先唔會咁多反叛問題!加油!

男爵府

別放棄~要教返佢

別墅

好多人都講左問題所在
1. 細佬出左世 愛分薄左
2. 女女感受唔到媽媽對佢既關心 信任 同鼓勵

核心問題係 當女女反叛既時候 你用母親既威嚴,同威脅黎企圖控制佢既不當行為。

別墅

明顯係吃醋, 我陀細仔時, 大囡都係咁(個時佢4歲). 最勁有一次我崩潰, 攬住個囡爆喊

你湊個囡咁耐, 你會知依個唔係平日既佢。 做父母既要體諒, 唔好過於強硬, 以免有反效果。 各方面都要公平, 多d同阿囡傾計, 了解下佢因咩事依家唔乖, 媽知道依個唔係平時既佢。佢要明白就算多左細佬, 唔代表唔再錫佢。 要知道細佬未出世前全家人最錫佢, 佢比細佬分多幾年父母既愛, 細佬依世都無架。

身份既轉變, 責任既轉變, 都唔係佢所選, 俾d時間佢接受, 加油!

ps 經過幾個月既爭鬥,阿囡依家接左佢係大姐姐既身份, 同埋主動幫手照顧細佬

侯爵府

佢會唔會覺得你鍚哂細佬,所以引你注意,我果2個相差3年,家姐都錫細佬,細佬都聽家姐話,但唔係必然㗎!
小朋友覺得比人搶左個阿媽,唔開心实有,試下放低阿仔,每日花半小時同囡囡單獨相處,問下佢學校,朋友,時間耐左,可能會好d!

大宅

唔好咁諗

網上有篇嘢可能幫到你
【輔導員教路】杜絕兄弟姐妹爭寵

輔導員呂美玉表示,避免兄弟姐妹爭寵問題,父母的教導和處理方法十分重要。父母得致力建立兄弟姐妹之間的良好關係,從小要灌輸孩子彼此之間要相親相愛,而非互相競爭的道理。

呂美玉指,每個孩子都有自己不同的特質,有些孩子可能在個性或外貌方面跟爸爸或媽媽相似。她表示,人有偏好也是人之常性,但也得時刻提醒自己,必須公平對待每一個孩子。不然,就會對不被忽視的一孩子帶來傷害。
一些實際行動表現出來,也要盡量做到公平。例如購買的玩具可以大家一齊參與的,應多鼓勵孩子一起玩。另外,在自己經濟能力範圍之下,買玩具或禮物給孩子,應該人人有份。

洋房

唔好灰心啦
教小朋友係要好多耐性架啦
有時網上面d親子文都幾有用,睇下當參考無壞

男爵府

樓主!我情況同你一樣,我仔小三,細囡而家8個月,佢無因為個妹出咗世而曳咗,因為佢一向都係好好動多說話,番學成日俾人投訴嗰種。。。
我啱啱俾佢激到我好頭痛,駁嘴駁舌無禮貌,真係一巴打咗落去,重要好大力下。所以先上黎諗住揾下解方法。
唉。。。大家努力!

我是一隻大草蚊

大宅

樓主個女的情况同我個小二的囝囝大同小異, 我軟又試過硬又試過。睇住囝一日比一日無禮貌同講條件, 真係好激心, 我都係上來呢版學下野。

別墅

回覆:小魔女bb 的帖子

樓主可以試下俾囡囡去上一些遊戲治療班。或者會有幫助。

侯爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

每次對住個大,想用心去對待,但都俾佢激c,個心情都即刻抑鬱

大宅

我反而覺得未必關有冇細佬事,有D小朋友天生就係咁嘅性格,例如我家那個

你估我冇教佢禮貌咩?你估我唔知打仔係唔啱咩?但當你嘗試極力討好,贊美,鬧同打都冇用嘅時候,你會無助,心淡,想放棄

做人媽媽真係甚艱難,尤其是應付當代的孩子更不易。佢地聰明,但心靈脆弱,教育,只可以係一路前行,一路摸索。別人給的只是建議,並不一定個個受用

媽媽,加油!

複式洋房

嘩,我中一的男仔都難教,完全上堂又唔留心,又要帶頭同人傾計上堂唔專心,又講大話,又唔願做功課,激死人,遲下你仲慘

子爵府

引用:Quote:原帖由+lovestarry001+於+15-11-12+

原帖由 小魔女bb 於 15-11-12 發表
我覺得我既耐力已經用盡,以前一年班,佢唔聽話,我都會同佢落街行下,傾下計,但依家佢啲態度令我唔想再同 ...
我真係好明白你 好理解你!

我女一年班,我想到三年班可能都同你一樣了,我們問題出係之前太縱容,有太多人寵,總之係掌上明珠 一定唔會過分,K3開始多佐個細佬⋯skip一萬字(我們問題係我女太愛我,唔願意同細佬分享屬於她原先的母愛,其他人無所謂,但我只可以愛她一個)

我只可以怪自己當初縱容的太緊要,想要改變 我自己一早已經放棄

仲要 依家讀緊女校龍校 功課多⋯默書多,其實我一對一 好似真係岩岩好,算了⋯細佬已經K1

子爵府

其實佢可能妒忌細佬。本來佢可以一個人擁有曬你同爸爸既愛,但細佬一出現,大家既焦點轉移曬落細佬到。而且媽媽對細佬溫柔,對自己就悪,佢心𥚃會不是味兒,所以用行為表達佢既不滿。其實8歲人仔有時都總會扮bb引人注意。

複式洋房

樓主,我同你一樣有咁嘅感覺,所以先上黎睇下大家嘅意見!我仔8歲,我開始好怕見到佢,明知唔可以成日鬧佢,但偏偏唔鬧唔郁,明知要多讚佢,但讚完佢,佢就得寸進尺,明知要控制自己情緒,但就抑壓到自己狂喊!我都唔夠膽比人知道自己越黎越唔鍾意個仔,覺得自己唔配做佢阿媽,好想放棄,但又唔可以放棄!試過搵社工,不過無咩幫助!覺得自己好失敗,每日放學前都會同自己講要點樣放下自己對佢好,但一見面,就總係要去到鬧嘅地步先可以完成佢自己嘅事情!我嘅情緒搞到好拉扯,好攰,好怕每日重複嘅事情又發生!眼淚流過,傷心過,嬲過,鬧過,打過,傾過,講過…………唔知自己仲可以支持幾耐…………

大宅

不如試下搵專業人士幫手啦,好似 play therapy 嗰啲,專業可以幫你搵到問題原因,同埋教導父母點樣面對同處理呢啲情況,亦會幫小朋友做行為治療架

複式洋房

幾難教都要教,始終係自己仔女~

首頁

尾頁

跳至