少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:wacandyar 的帖子

我個女小一同妳/樓主情況好似,佢依家時時會講好想好似以前一家三口咁生活,佢覺得細佬係多左,阻住佢,時時話我地無人愛佢,想回到從前,佢會話點解你地要抱細佬飲奶點解佢可以同你地一間房?我已經講左好多次俾佢聽佢細個時我地都係咁照顧佢仲要係抱住瞓天光,不過佢係都覺得自己無人鍚,自問我無重男輕女(因為我老豆有所以我唔會重蹈覆轍)佢日日都諗到自己好可憐我都唔知點開解佢,佢D態度又係好差好無禮貌,好似全世界欠左佢咁,日日又唔做功課,每日我放工返到屋企(六點)先開始同佢做功課,直至佢九點上床瞓我全程90%時間係照顧緊佢,只有10%俾细佬佢都覺得係我地唔鍚佢,我真係唔識教佢亦都覺得好攰好想放棄,我認我又打過又鬧過亦都有平心靜氣同佢傾,佢都知自己錯咩亦應承會改不過三分鐘後通常咩承諾都唔記得曬

大宅

回覆 kkwish 的帖子

佢細個時服侍佢,但沒有教他感恩, 以至他覺得阿媽服侍佢係奉旨的,對你日日做飯不多謝之餘還看不起你 - 呢樣嘢好多媽媽會犯,小朋友細時沒教,大個了就突然覺得他態度好差

kkwish呢個意見好到肉, 我面對既就係呢個問題,我估樓主都係, 樓主對個女照顧備至, 但女只是理所當然地享受着, 睇唔到一件洗乾淨既衫,一餐坐低就有得食既飯都係有人付出才有的,一切都不是理所當然的

侯爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

回覆:開始想放棄個女

每日不停吵閙,好辛苦,不如一係我死咗去算

伯爵府

引用:每日不停吵閙,好辛苦,不如一係我死咗去算

原帖由 minna-no 於 16-09-14 發表
每日不停吵閙,好辛苦,不如一係我死咗去算
甘又不至於死,我都好惨

大宅

回覆樓主:

其實身教真係好重要...
一湊二係會無耐性..
但態度上佢發緊脾氣時您又會發脾氣
係會唔明點解媽媽得 佢又唔得

我同我阿妹隔七年

果年8~10歲...媽媽成日話大讓小...
其實是不明架...照做但會成日覺得偏心架
媽媽成日話偏心我多d 細細個唔覺架

有時您以為佢明白的道理 其實不明白
而且對爸爸會否這樣?

您/婆婆 的做法...就是一定要a ...不做到a...就不理您/不要您
您有時對佢的方式就是要順您意。一不順就是不要/不彩佢

所以佢有時就會學到

複式洋房

建議搵學校社工幫忙
又或者試下搵兒童心理學家
搵個中間人了解下緩和下你地既情況,
當局者迷,咁樣對你同個女都唔好
我曾經有搵過一個兒童心理學家,有需要可以俾個contact你

首頁

尾頁

跳至