夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

認識一對同居男女, 男既早幾年有外遇, 女既搬左返屋企一年.

見佢地半年前復合再同居, 男既再次有外遇, 仲叫個女既搬, 我都戥佢傷心, 唔識安慰佢.

我結左婚, 但覺得同居都應該有基本既尊重及承諾, 唔係要一紙婚書先至有.

子爵府

回覆:chungsfamily 的帖子

係架,就算吾同居 彼此都要尊重

珍珠宮

回覆 cmting 的帖子

所以我先覺得好兒嬯

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 陪月勳章

chungsfamily 發表於 15-11-13 14:33
認識一對同居男女, 男既早幾年有外遇, 女既搬左返屋企一年.

見佢地半年前復合再同居, 男既再次有外遇, 仲 ...

琥珀宮

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

早走早著啦,唔好留戀

水晶宮

chungsfamily 發表於 15-11-13 14:33
同居都應該有基本既尊重及承諾, 唔係要一紙婚書先至有 ...
一紙婚書的尊重及承諾,說穿了其實只是法律而已,是一個形式,它並不保證承諾能100%兌現,而且是隨時可以解約的啊!

我認為關鍵所在,是人們普遍的expectation --> 對男女感情的要求及期望,要求及期望對方不能變心。所以對方一旦變心了,就不能接受、就產生痛苦悲傷。另,事實上,人們又有什麼本事能保證自己一生永遠都不會變心的呢?

然而,話說回頭,人類的男女感情事,其特質就是獨占和排他,這是人類普遍的信念裡所相信的事情,並且以此模式來運作。因此,只要進入男女感情的遊戲,就會受此信念所困擾。

最後,我想說,只要一天仍帶著獨占和排他的信念,在男女感情事裡受困擾是正常的、在男女感情事裡因此而痛苦悲傷也是正常的,這是男女感情遊戲的附帶物。我們要不就只能接受,要不就改變信念。

男爵府

引用:Quote:chungsfamily+發表於+15-11-13+14:33

原帖由 全為愛 於 15-11-14 發表
一紙婚書的尊重及承諾,說穿了其實只是法律而已,是一個形式,它並不保證承諾能100%兌現,而且是隨時可以解 ...
我有時候都會諗,其實呢個係吾係我地自己後天定的規條,還是獨佔的天性?

看有些國家一夫多妻或一妻多夫,他們都可以好似一家人咁融洽相處。相反我地會覺得不專一是瀰天大罪,其實什麼是對什麼是錯呢?

水晶宮

Catvole 發表於 15-11-14 18:52
... 其實什麼是對什麼是錯呢? ...
所謂的對與錯,只是視乎根據哪一個信念、觀念或角度出發

珍珠宮

回覆:有感而發

自知未去到呢個境界

背叛, 不是無止境吧?第一, 二次? 再有第三次嗎?已唔識安肆呢個朋友, 只希望佢搵到個Mr.Right

首頁

尾頁

跳至