烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇時間分享吓?

男爵府

回覆:想買廚師機,有冇用家可以分享Bosch or kenwood 好處

型號及錢級數相近
Bosh 一定好。他做電鑽是世界第一,歐洲名牌。厨師機靠摩打夠不夠力及stable . Bosh 可靠

禁止訪問

民房

我用緊KITCHEN AID,不錯。
個時想買KENWOOD,都幾好,但機身輕左D,最後無買。

男爵府

曾經因貪靚想買kitchen aid,但普遍用後感係KA會一邊搞粉一邊跳,出曬名係跳舞機。
我用Kenwood,樓上評價非常中肯!

複式洋房

回覆 leungkwok2013 的帖子

謝謝你的全面答案😊👍🏼

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆:想買廚師機,有冇用家可以分享Bosch or kenwood 好處

好耐無入來⋯⋯,我用煲屎M8幾年了。一條鐵線的牛油掌?我從來無見過喎!果個係麵團鉤來的。

現在新牛油掌係鋼掌加象膠,我都想入翻個用,通常我會用牛油掌打成基本麵團再用麵團鉤打致起筋。

每部機各有優劣⋯⋯自行分析。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

珍珠宮

大廚勳章

回覆:alfreday 的帖子

阿sir, 好耐冇見!突然上嚟打個轉見你講新漿,一定要同你講聲,勁好用,你快d買啦!打牛油/芝士時,真係爽到冇朋友架
我都係bosch用家,已用咗3年機,非常滿意。當初揀佢唔揀Kenwood, 係因為主要用途要打麵團,所以廚師機唔止要摩打夠力,扭力都好緊要,打麵團時機身穩唔穩更重要。睇哂幾個牌子demo, bosch空機開最快速,sales唔使襟實部機,任我睇住佢幾咁定。而Kenwood, 當時已睇到當時最新model, sales開空機試機,最細度數佢係就咁開比我睇,當我要求開最大速,sales 即時襟住機頂,手不離機,到我強烈要求,佢一鬆手就見機好搖好震。當時即想到佢打麵團係會跳舞。所以我最終選擇配件唔多,但機身質料同試機效果比到我信心嘅M8.

子爵府

熱血勳章 大廚勳章

引用:+本帖最後由+So肥+於+15-12-1+02:16+編輯+\\

原帖由 So肥 於 15-12-01 發表

阿sir, 好耐冇見!突然上嚟打個轉見你講新漿,一定要同你講聲, ...
so肥, 見到你同阿sir , 我拿拿聲睇下你地有咩好分享

你地好嗎? 你支漿好毒
出埋相仲有用家報告, 好想入貨呀

子爵府

熱血勳章 大廚勳章

引用:+本帖最後由+So肥+於+15-12-1+02:16+編輯+\\

原帖由 So肥 於 15-12-01 發表

阿sir, 好耐冇見!突然上嚟打個轉見你講新漿,一定要同你講聲, ...
仲有, 係跟機配件唔多, 另配嘅配到我冇位擺都得呀

珍珠宮

大廚勳章

引用:Quote:原帖由+So肥+於+15-12-01+發表本帖最

原帖由 euyuet 於 15-12-01 發表

你地好嗎? 你支漿好毒:zombie ...
快d入啦,真係好好用

珍珠宮

大廚勳章

引用:Quote:原帖由+So肥+於+15-12-01+發表本帖最

原帖由 euyuet 於 15-12-01 發表
仲有, 係跟機配件唔多, 另配嘅配到我冇位擺都得呀
大家咁話

男爵府

我睇bosh示範打麵團時,都要㩒住架機,畢竟麵團好重。kenwood打麵團時,一般速度好穩,最快速會輕微搖動,但唔會走位。最重要係,快速時Bosh會dup頭,明顯overload,kenwood冇呢個問題

禁止訪問

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

我無品牌情意結,何況只是一台機器。

用家最清楚,我從來無講過㷛屎最好,K仔都有優點,還有KA的經典設計,打小量蛋白會用手持mixer,慳時間又啱晒我既懶人性格,洗小一個野就一個。

最重要係自己識靈活運用器材。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

男爵府

euyuet 發表於 15-12-1 07:23

你地好嗎? 你支漿好毒:zombie ...
支漿係好好用架,天氣涼打牛油打到好似開花咁,嘻嘻。以前冬天一定唔做曲奇,因為牛油放極都係硬,依家有廚師機就唔同啦,硬都照打到。B仔售後幾好架,有問題可以上門收機,都可以自己拎去。話說我個兜底下2粒膠的,唔知點解一送貨來時已經鬆鬆地,我以為正常,點知用幾次粒的居然甩咗出來,最近直情唔見埋。C6幫我拎個兜去售後,佢地即刻換個新既俾我地啦,仲話第一次見呢個問題。真係唔知點解咁好彩,係我不過我好滿意佢地售後

男爵府

我用Ka
不過不是廚師機

冇買bosh
因為打麵包團,幾百元平麭機打最好最easy

個個機都震又要看20 mins . 好浪費時間

不過買廚師機有個cooking class 老師話bosh 耐用一些,貴機料好

男爵府

回覆:kyky123 的帖子

Ka 打蛋糕勁好!

子爵府

熱血勳章 大廚勳章

引用:我無品牌情意結,何況只是一台機器。用家最

原帖由 alfreday 於 15-12-01 發表
我無品牌情意結,何況只是一台機器。

用家最清楚,我從來無講過㷛屎最好,K仔都有優點,還有KA的經典設計 ...
阿蛇, 照計「煲屎」 會巧臭

子爵府

熱血勳章 大廚勳章

引用:Quote:euyuet+發表於+15-12-1+07:23+so肥,

原帖由 catcatmak 於 15-12-01 發表
支漿係好好用架,天氣涼打牛油打到好似開花咁,嘻嘻。以前冬天一定唔做曲奇,因為牛油放極都係硬, ...
你又嚟話好 我真係會毒發架, 你知啦,聖誕好多派對⋯⋯要整餅架嘛

首頁

尾頁

跳至