論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

新工人做左兩個月, 發現佢兩星期前用左我個英文名+佢自己個名開左新FB。 係我C6在自己FB friend suggestion發現的, 可能佢search過C6 (但無request add佢) 。我search佢FB表面無特別, 分享下網上短片咁,但頭像相係我家厠所影的。

我第一次遇到咁情況,感覺好古怪。C6叫我問下佢,但我怕若真有古怪會打草驚蛇。 各位jm有乜建議? (工人資料: 31歲, 有老公, 有個11歲仔,做嘢都算勤快。 樣子順眼。)

大宅

回覆:新工人用左我英文名+自己個名開FB

好怪…… 不過唔好問佢住,問佢都唔會答真話。觀察下佢仲有咩古怪

子爵府

如果你係fb隨便打個常用英文(Mary)名我諗多到你睇唔晒有乜咁奇,姐姐用乜名登記fb都要問?至於頭像只要唔係裸照咪得囉係邊影有乜所謂,我老板如果問我fb這些問題我會答佢又關你事?你知佢fb間中睇吓有無問題咪算囉,當然佢會知你睇過佢,但僱主真係無權管咁多,除非佢係你家中影d不雅照片upload上網就另計。

大宅

tuenmunoasia 發表於 15-11-26 08:59
如果你係fb隨便打個常用英文(Mary)名我諗多到你睇唔晒有乜咁奇,姐姐用乜名登記fb都要問?至於頭像只要唔係 ...

請問我睇工人fb, 佢咩方法會知道我睇過?

因為我之前無意中發現我工主fb,,但睇左一兩次之後就見到同一個fb名,,但佢自己d相無晒,,變晒男人相(好似係佢老公)

之後有一日我起身見佢玩電話, 竟然見到佢睇緊我fb

子爵府

1605 發表於 15-11-26 12:03
請問我睇工人fb, 佢咩方法會知道我睇過?

因為我之前無意中發現我工主fb,,但睇左一兩次之後就見到同一個fb ...
如你瀏覽過你姐姐的fb,當姐姐進入fb佢會有相關提示給你姐姐是否把你加入為朋友。

大宅

tuenmunoasia 發表於 15-11-26 13:04
如你瀏覽過你姐姐的fb,當姐姐進入fb佢會有相關提示給你姐姐是否把你加入為朋友。
...
唔怪得啦~我之前有日睇睇下FB,,彈左一個我可能有興趣的人(其中一個係工主)
我果時先知佢fb名

首頁

尾頁

跳至