懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我剛懷孕7週 約了1月20政府醫院產檢預約了產檢是否代表我在政府醫院有床位嗎?
我是否要出去找私家婦產科醫生跟進?
因為我現在對胎兒有很多問題。但要到1月才可以見政府醫生

大家可以告訴我現在有什麼可以做?

大宅

引用:我剛懷孕7週+約了1月20政府醫院產檢預約了

原帖由 sky0085 於 15-11-25 發表
我剛懷孕7週 約了1月20政府醫院產檢預約了產檢是否代表我在政府醫院有床位嗎?
我是否要出去找私家婦產科醫 ...
去左政府醫院約左見醫生就係有位架喇,你要自己出去搵私家醫生做產檢先,因為等政府太耐,我11w4去政府,約醫生個期到時已經30w,同埋人地話好流,又無得睇bb,我自己就係出面睇私家。
不過唐氏就係政府醫院做左。

大宅

回覆:剛懷孕7週 預約產前檢查

重有如果政府無比到結構期你,你就自己出面book定私家照喇,大約20w-23w內做。我都係上星期係私家照完結構。

大宅

回覆:sky0085 的帖子

我一發現有左就自己book私家婦產科醫生跟進,頭兩次係4-5weeks時,第二次8weeks睇到心跳,第4次12weeks(早兩日)
私家都幫我檢查左4次,政府的第一次產檢安排俾我係下星期,即我13weeks,我覺得政府有啲流,所以一定私家政府兩邊睇

珍珠宮

回覆:剛懷孕7週 預約產前檢查

3私家就快d,而且詳細d,妳有時間嘅話政府都可以排下隊睇下點!對比下

複式洋房

多謝解答呀原來政府流流地架 我99仲叫我唔洗哂錢出去check,等政府
咁我以後有咩大小病係咩都係搵c家婦產科睇 ? 我因為呢兩日有 all水, 唔知搵返自己個家庭醫生好 定 咩病都搵婦產科睇

大宅

政府就最緊要BOOK到有唐氏同結構, 如果冇就要出去私家睇啦, 建議可以搵個私家睇睇先, 有問題又可以問嘛. 政府D期睇得唔密, 搵埋私家安心D.
如果係普通傷風感冒都可以搵普通科醫生, 不過記得提佢你有左BB

大宅

引用:多謝解答呀原來政府流流地架+我99仲叫我唔

原帖由 sky0085 於 15-11-27 發表
多謝解答呀原來政府流流地架 我99仲叫我唔洗哂錢出去check,等政府
咁我以後有咩大 ...
肚痾呢啲搵返你睇開個家庭醫生得架啦,但一定要同佢講你懷孕,佢就識處理架喇,如果佢開藥俾你,會開啲孕婦可以服用的。

我之前皮膚敏感都係睇返家庭醫生。

如果有太緊急事情,如見啡見血,即去急症,穩定返就睇私家問下。平時keep住私家政府兩邊產檢,同埋自己萬事小心、放鬆心情就ok啦!

複式洋房

引用:我剛懷孕7週+約了1月20政府醫院產檢預約了

原帖由 sky0085 於 15-11-25 發表
我是否要出去找私家婦產科醫 ...
我都係7週呀
唔知係咪將軍澳醫院少人,聽尋日排期12月1日就有得睇啦

複式洋房

回覆 vincyseung 的帖子

元朗可能比較人多
我都準備BOOK 外面C家睇一下 , 始終第一胎

複式洋房

不過我依家開始飲媽媽奶粉會唔會早咗D

男爵府

引用:不過我依家開始飲媽媽奶粉會唔會早咗D

原帖由 sky0085 於 15-11-27 發表
不過我依家開始飲媽媽奶粉會唔會早咗D
唔好飲媽媽奶,易肥。個b太大對你都無乜好處。食materna la

首頁

尾頁

跳至