烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

早兩日試吓整牛油蛋糕, 份量跟足食譜, 但點解焗完出嚟佢唔升高, 得一吋高, 冇高過, 想問呢個關唔關撈勻的手勢事呢?? 因記得之前整過一次芝士蛋糕都有類似問題, 味道是對的, 只係唔長高~~~~

複式洋房

回覆:扁扁的牛油蛋糕~~~ WHY

如果係分蛋法既蛋糕,唔長高就多數係消泡,所以唔高

大宅

nikko923 發表於 15-12-1 17:37
多謝你回覆, 但佢係全蛋架~~~

大宅

nikko923 發表於 15-12-1 17:37
另外想請問咩係 "消泡" 呀?? HEHE 我係烘培新手, 又冇咩天份, 但覺得整蛋糕好好玩呀!!

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

牛油蛋糕係靠泡打粉的澎漲而長高,有可能泡打粉失效了。

kylieyee    發表於 15-12-1 18:08
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

複式洋房

回覆:chowkarman 的帖子

蛋白霜消泡原因可能會係打好既蛋白霜閒置太耐或拌勻時太大力或手法錯左,如果分蛋法蛋糕既蛋白霜消泡蛋糕會唔識長高。
全蛋蛋糕上面答左你,可能係泡打粉唔得,如不用落泡打粉既話就可能係全蛋打發唔夠。
整蛋糕真係好好玩,你要努力呀

大宅

andyman 發表於 15-12-1 17:51
牛油蛋糕係靠泡打粉的澎漲而長高,有可能泡打粉失效了。
EEE, 但食譜係冇泡打粉的..............

大宅

nikko923 發表於 15-12-1 18:40
蛋白霜消泡原因可能會係打好既蛋白霜閒置太耐或拌勻時太大力或手法錯左,如果分蛋法蛋糕既蛋白霜消泡蛋糕會 ...
食譜冇泡打粉架~~~~ 佢話打蛋到淡黃色, 起泡就OK, 約兩分鐘, 對嗎???

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

係唔係室溫蛋? 有無坐暖水打發.

我平時都係全蛋打既.
我通常會係熱水上打發, 甘會打發得靚D架.

我唔落泡打粉既.

伯爵府

chowkarman 發表於 15-12-2 17:34
食譜冇泡打粉架~~~~ 佢話打蛋到淡黃色, 起泡就OK, 約兩分鐘, 對嗎???
究竟你係牛油蛋糕0R海綿蛋糕?它們是兩款不同蛋糕呀。

複式洋房

回覆:chowkarman 的帖子

你係整牛油蛋糕定海綿蛋糕呀?牛油蛋糕要用泡打粉架,海綿就唔洗泡打粉,你不如放個食譜出黎比大家幫你睇下啦

大宅

nono76 發表於 15-12-2 17:47
係唔係室溫蛋? 有無坐暖水打發.

我平時都係全蛋打既.
我係凍蛋嚟架!! 雪櫃拎出嚟一陣, 冇坐暖水打, 原來要咁架?!!? 我想問其實要發到點先叫做夠呀?? 佢話約兩分鐘, 發到淡黃色有 D 泡就OK~~~

大宅

LALALUMLUM, NIKKO923, 我係整牛油蛋糕, 食譜如下 :

牛油磅蛋糕
無鹽牛油 100G
低筋麵粉 100G
黃糖 100G ( 我減到 70G )
大雞蛋 2 隻

就咁咋~~~~

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:nono76+發表於+15-12-2+17:47+係唔係

原帖由 chowkarman 於 15-12-03 發表
我係凍蛋嚟架!! 雪櫃拎出嚟一陣, 冇坐暖水打, 原來要咁架?!!? 我想問其實要發到點先叫做夠呀?? 佢話約兩 ...
我次次都無影低,如你急可上youtube 搵片睇下。
我要過兩日整再影比你睇

用室溫蛋打先得架。如雪櫃拎出黎都要坐溫佢。我通常坐暖再用坐水打發。甘就成功機會大好多架

大宅

nono76 發表於 15-12-3 14:31
我次次都無影低,如你急可上youtube 搵片睇下。
我要過兩日整再影比你睇
明白, 我兩隻蛋係凍冰冰咁打架~~~ 唔怪得啦~~~ 因我屋企 D 蛋全部入雪櫃, 係咪就咁放入熱水度坐熱就OK?? 我諗過, 但驚 D 蛋熟咗

侯爵府

chowkarman 發表於 15-12-3 14:56
明白, 我兩隻蛋係凍冰冰咁打架~~~ 唔怪得啦~~~ 因我屋企 D 蛋全部入雪櫃, 係咪就咁放入熱水度坐熱就OK?? ...
溫水坐一坐就得架啦.
因為我都係放晒入雪櫃.

甘要整時拎出黎坐下佢唔會熟既....唔好煲佢丫...HAHA

你再試下啦!加油丫!

男爵府

牛油磅蛋糕係要用室溫蛋否則蛋糕會出現橡膠層。

牛油室溫放軟加糖打至發白。蛋打散,分幾次加入牛油糊內,每次加蛋液前都要確保蛋液已完全混入牛油糊內,之後再篩入麵粉,用膠刮拌勻。

大宅

nono76 發表於 15-12-3 14:58
溫水坐一坐就得架啦.
因為我都係放晒入雪櫃.
好, WEEKEND 得閒再試吓先, 多謝你 NONO76

大宅

curryfishball 發表於 15-12-3 15:05
牛油磅蛋糕係要用室溫蛋否則蛋糕會出現橡膠層。

牛油室溫放軟加糖打至發白。蛋打散,分幾次加入牛油糊內, ...
佢直情得一吋高, 好搞笑~~~ 想問放咗黃糖打至發白, 係用電動發蛋器打定用人手?? 可打至發白?? 我人手撈完佢係深黃色的~~

男爵府

引用:Quote:curryfishball 發表於 15-12-3 15:05

原帖由 chowkarman 於 15-12-03 發表
佢直情得一吋高, 好搞笑~~~ 想問放咗黃糖打至發白, 係用電動發蛋器打定用人手?? 可打至發白?? 我人手撈 ...
如果份量少,用手動發蛋器已經可以打到發白,我個人覺得量少用手打仲方便過用機打,如果份量多就用機,對手無咁累

我個人認為以你既食譜可以用手打都得,天氣凍牛油無咁容易軟化係要花多啲時間打發。

首頁

尾頁

跳至