懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

開始有d想做ftm, 但條數真係計唔掂囉,成日聽人話計掂慳d洗就得,但某程度上我覺得話計掂條數其實個老公都要搵唔少(let say: above 40k) 先叫做計得掂啦,唉!因為每個月就算自己唔食唔洗都好多開支,兩邊父母家用、基金保險其實呢度已經唔少錢......
有冇人分享下最少幾多先叫夠....

複式洋房

回覆:好多人話計掂條數做ftm,即係最少老公要搵幾多呀?

要睇你洗唔洗供樓供車,比幾錢屋企人家用,要唔要請工人,個個條數都好唔同喎

大宅

要睇係每個月開支有幾多先可以幫到你, 有人要供樓, 有人唔駛供, 有人有3,4個仔女, 有人得1個小朋友,
不如你列晒你屋企一個月既各項開支, 清清楚楚, 大家先可以幫到你

侯爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 熱血勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

供樓同4大
呢到可能已經係其中一個人既收入
差好遠啦

複式洋房

識得人唔使交租唔使供樓唔使養父母 ,果d家庭咪就算老公搵唔多都唔緊要囉.... 真係視乎你屋企有咩開支

別墅

老公自己父母家用,保險,日常返工時的食飯車費加埋起碼萬二,我自己父母家用,保險基金加埋約9000,暫時住屋企所以未洗供樓。呢個係最保守計法都21000.......
都仲未計晚飯(多數自己煮)、有病睇醫生、買下生活必需品等等同埋第日生左個b的開支.......但老公搵below 24000乍...

根本好似冇得唔返工啦我

唯一諗到可以慳的可能係減阿媽家用,但好似好衰囉......

複式洋房

回覆:yinyeon 的帖子

如果因為揍仔而返唔到工,而要減屋企人家用,我覺得屋企人會明白體諒的,除非你媽咪真係要靠你份家用黎生活啦

大宅

我自己份人工差不多30k,quit左就搵唔返呢條數,所以都唔敢做ftm,想儲多個錢,將來有保障d,同埋我地供樓開支都大,先生供緊兩層樓,更加唔使諗⋯

男爵府

畀面勳章

我都曾經有打算做ftm...老公搵55k, 我搵40k,但如果靠老公一份糧,扣埋租樓、養車、比家用四大長老、保險、BB洗費真係唔係剩好多。所以最後決定請姐姐湊,自己做野賺多少少錢比BB。而且其實做ftm好似仲辛苦,廿四小時對住阿B(特別係nb), 真係有時會精神崩潰!返工抖下氣,唔好同社會脫節,又可以賺多少少,我覺得甘樣對自己仲舒服⋯

大宅

搵咁多可以請幾個工人都得
我朋友請了2個,一個負責家務,一個負責照顧1個bb,
2個仲可以偷閒去旅行,
又有朋友搵唔多,寧願死慳死抵都要做ftm,想照顧好bb,見證bb成長,唔駛擔心工人點對bb。

條數真係好難計

複式洋房

我地就原本想請工人,但最後計落條數,我原本搵萬5,6唔多,加上我地又唔太放心信任工人,最終先生叫我辭工做ftm,條數就係先生至少有4萬人工,供到樓(舊樓,都係幾仠),比到我父母家用,6299家用,雖然唔多都係每月各比2000,另外,三個人既保險,平日要慳,唔可以好似以前咁亂買野,我小朋友就快2歲,歲半開始都有上playgroup,仍然keep到一年一次旅行,小朋友既野好多都唔會慳,特別食同著方面,睇醫生費用都唔少,所以平日兩公婆唔可以亂洗錢。初初唔慣,但慢慢會發現好多野唔係必須

別墅

引用:開始有d想做ftm,+但條數真係計唔掂囉,成日

原帖由 yinyeon 於 15-12-03 發表
開始有d想做ftm, 但條數真係計唔掂囉,成日聽人話計掂慳d洗就得,但某程度上我覺得話計掂條數其實個老公都 ...
如果唔洗供樓交租,唔洗俾家用,咁睇下保險幾錢啦,萬幾蚊都夠啦,大前提自己無乜消費,唔可以亂買野,我當$12000,老公俾8000你,佢自己用$4000,初生bb 應該一個月$3000左右啦,如果無病無痛、(根據我問朋友所得),睇醫生3000啦,買送煮飯$2000啦,咁樣用晒$8000囉,唔知咁計岩唔岩呢

子爵府

回覆 yinyeon 的帖子

24000??...我C6多一倍都唔敢唔做野... 得佢一個好難頂WO, 到時你想買下野都要問佢拎錢. 就算做個文員都有萬幾蚊, 起碼可以輕鬆D.,..
Let not your heart be troubled: have faith in God and have faith in me. (John 14:1)

大宅

想生BB熱投

yinyeon 發表於 15-12-3 22:42
老公自己父母家用,保險,日常返工時的食飯車費加埋起碼萬二,我自己父母家用,保險基金加埋約9000,暫時住 ...
咁我建議你打消做FTM既念頭嘞... 就算減媽媽家用, 都唔見得好鬆動~ 再加上得老公一個人做野頂成頭家, 佢都好辛苦好大壓力~ 家庭氣氛和唔和諧對小朋友成長都好緊要, 如果做FTM要憂柴憂米, 老公又壓力大, 家庭氣氛都唔和諧得去邊~
如果你做FTM係想陪小朋友多D既, 不如換個角度諗, 俾小朋友既時間係重"質"而唔係"量"啦~

大宅

我兩公婆嘅工作比較特別,老公90%時間在家工作,我50%時間在家工作,大家人工相若。自從有咗之後我就冇出去返工,所以我得返一半人工。但我地最終都係決定照原定計劃,bb出世後我唔出去返工,反正兩公婆都喺屋企,兩個人夾手夾腳自己攪掂,雖然辛苦啲,但值得的。

*我地兩公婆每日都面對唔同嘅小朋友,睇到媽媽湊,姐姐湊,同埋4大長老湊嘅分別,所以先有咁嘅決定。相信絕大部份媽媽都想自己湊,但奈何生活逼人,各位爸爸媽媽加油💪

翡翠宮

每個家庭都唔同,有D要供屋,你最清楚自己嘅家庭開支

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

引用:我都曾經有打算做ftm...老公搵55k, 我搵40k

原帖由 averymom 於 15-12-04 發表
我都曾經有打算做ftm...老公搵55k, 我搵40k,但如果靠老公一份糧,扣埋租樓、養車、比家用四大長老、保險、 ...
搵得多洗得多

別墅

其實要計o既唔只家庭收入,仲有好多唔係錢可以衡量o既,我仲會計埋我做ftm 為家庭帶o黎o既經濟效益! 分享下面片blog, 希望幫到你啦:

我做全職媽媽的信念: Less (收入) is More (經濟效益)!!! http://fc620.blogspot.com/2014/08/less-is-more.html

公爵府

回覆:yinyeon 的帖子

其實都係個人情況,冇話要幾多嘅

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

計唔清楚,因為每個家庭開支唔同,要求生活水準唔同。我都好想做FTM。但就諗下就好喇,自己父母萬一有事,都需要錢銀。

首頁

尾頁

跳至