自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

別墅

回覆:依家小學生寫字的字型同以前好唔同

我都想問
喜歡二字的寫法
喜字中間綠色部分
兩點不可穿過橫劃
歡字不是草花頭
請參考紅色部分
護字的右上部分亦必需咁寫先啱

請問係咪真係咁咖

公爵府

引用:雖然我冇小朋友但之前幫社區中心教小朋友做

原帖由 hingguu 於 15-12-06 發表
雖然我冇小朋友但之前幫社區中心教小朋友做功課
同佢地默書返黎發現好多錯
係呀!好多字唔同咗。
例如:
“都“(以前有一點);
“東“(以前有剔)等等!

公爵府

2024年龍年勳章

Elim_mama 發表於 15-12-7 00:25
我幾年前已問過個女嘅老師,老師答要跟教育局詞庫!唔單止中文,數學都係…………

...
所以買咗商務本香港學生字典.....佢有哂筆順,係跟教育局詞庫架...

珍珠宮

畀面勳章

.......㩒多亞洲區有教中文...

得香港㩒kai.....

我想話....唔同字款出黎個字都唔同啦,教育局成班冇帶腦返工??

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 skmibb 於 15-12-07 發表“周

原帖由 berrymama 於 15-12-07 發表
我女話要穿先啱,唔穿係簡體字。
...........原來我成個家族寫錯左自己個名幾百年

祠堂神位通通錯曬

男爵府

其實幾時開始咁寫法???
可唔可以撥亂反正,我好想向教育局投訴

大宅

引用:Quote:原帖由+mayip+於+15-12-07+發表聽你

原帖由 愛美的媽媽 於 15-12-07 發表
我有叫仔仔問老師架,點知佢淨係講左句「書點寫就點抄」我真係嬲到火都黎,乜教中文科既老師唔係讀過中文de ...
真係火都黎。教壞哂小朋友。變咗我地學D字係錯

侯爵府

睇老師架咋~ 我女個間學校d老師仲係老餅~

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

booooooger 發表於 15-12-7 11:10
其實幾時開始咁寫法???
可唔可以撥亂反正,我好想向教育局投訴

E+個[香港小學學習字詞表] http://www.edbchinese.hk/lexlist_ch/ 就係撥亂反正咗.

其實佢地學的字寫法都係對的,問題根源是敎科書出版商約改用了電腦印刷而出事.係約1984-2003年時代有部份人跟敎科書學了用電腦的台灣字.及毛筆寫字轉用硬筆寫字,毛筆字寫法為美觀令人誤解係有多一筆,其實係一筆過.

電腦的繁體中文字庫,係台灣人發明中文輸入法而來.所以係跟台灣字型做基礎.果時電腦係未有香港字字型字庫.電腦的香港字字型字庫係後加的.所以先有電腦字同手寫字不同的分別.的書籍印刷的中文字型,中日韓台港都有亂七八糟.連字典都唔同字體印刷出現唔同字型寫法.

香港係後知後覺,發現問題才找[香港理工大學中文及雙語學系]收集中港台字型重新整理字庫編訂,制成品就是[香港小學學習字詞表],及找[華康科技]為香港字型制造電腦用的字型字庫,成品就是[華康香港標準楷體][華康香港標準宋體].

係2003年開始彩用[華康香港標準楷體]來印刷敎科書.及建議學校用來印刷考試,測驗卷,功課作業紙.及建議學校跟返[香港小學學習字詞表]來教.

但問題有部份學校唔跟,啲老師鐘意教咩字體就咩字體,攪到同一個字個個老師都教唔同寫法.今年個老師鐘意咁寫,下年個老師鐘意咁寫,中文科個老師鐘意咁寫,常識科個老師鐘意咁寫.

學生每日做功課,寫同一個字,都要想下E+做中文功課,個字老師要點寫,E+做常識功課,個字老師要點寫,學到亂成一團.

女學校上年開始終於全校老師統一字型,跟返[香港小學學習字詞表]來教.做功課容易咗,唔洗再咁煩.

[香港小學學習字詞表]裏的手寫字係用[華康香港標準楷體].電腦字係用[華康香港標準宋體]

但有部份敎科書仲係用細明體來印,所以係有部份台灣字型係裏面.

男爵府

我諗啲學校廢事煩,咩都跟課本。
睇左大家留言,我都發現自己以前好似讀屎片咁。
其實英文字母都會有咁嘅問題啦,又唔見有人話要撥亂反正?

大宅

引用:Quote:原帖由+skmibb+於+15-12-07+發表“周

原帖由 berrymama 於 15-12-07 發表
我女話要穿先啱,唔穿係簡體字。
簡體冇簡化到周字,我見字帖篆書打後的字體都冇穿,但教育局又話要穿,真係玩死

侯爵府

醒目開學勳章

跟咗電腦字

侯爵府

醒目開學勳章

引用:我都想問喜歡二字的寫法喜字中間綠色部分兩

原帖由 maiarmaiar 於 15-12-07 發表
我都想問
喜歡二字的寫法
喜字中間綠色部分
因為跟咗電腦字先唔穿,我地正常寫喜字係穿啦。你看看我們這裡打出來的字。現在啲老師不知為什麼會以電腦字為標準

侯爵府

醒目開學勳章

引用:我而家下下都要查下教育局詞庫,先敢話呀女

原帖由 mother904 於 15-12-07 發表
我而家下下都要查下教育局詞庫,先敢話呀女個字係岩定錯

呀女返學後,我覺得自己變左文盲 ...
我唔理架,我告訴孩子是字體問題,好多字我的寫法不是錯,只是若你要分數就跟老師,你要正字就聽我的。

男爵府

其實我都有呢個煩惱,我以前寫開既同個女而家所寫既有分別,成日都驚教錯

珍珠宮

2024年龍年勳章

自從升左小學後特別覺,我唔認為我哋以前d寫法錯囉!而家居然跟電腦字?好怪!香港教育好失敗!最搞笑,同一年級唔同學校,一個字寫法居然唔同!即係點呀大佬?各自各寫?邊個啱?我小朋友低年班咁寫,去到高年班第二個老師教又要改寫法!大佬呀!寫慣左先要人改,離譜囉!考試又被人扣分!

大宅

請大家留個言,令各界關注

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

myaisha0435 發表於 15-12-7 10:40
...........原來我成個家族寫錯左自己個名幾百年

祠堂神位通通錯曬

字係古寫係串的.(參考:康熙字典)

近寫先唔串.

E+係周字係邊會串,如:調.姓氏可唔串.朝代係串.

發覺韓國的漢字同中國古代的漢字最相似,無咩點變過.

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我為咗個女, 都重新參照小學字詞庫, 學寫中文字

(我真係估唔到, 我變咗文盲, 好多字要重新學過)

我覺得再學寫, 都不是問題

但最大問題係, 同一個 '字', 係不同字詞出現, 都有不同寫法

例如: 個 '貝' 字, 下面個 '兩撇', 有些出現個貝字, 係 '左撇掂' , '右撇唔掂'

而有些字, 就係 '兩撇都唔准掂'

好似有些複雜, 我舉個例子

'貝' 字: '左撇掂' , '右撇唔掂'

有: 賺, 贏, 賊, 貨, 損, etc

'貝' 字: '兩撇都唔准掂'

有: 測, 則, 賞, 讚, 質, 顏, 貼, etc

我想問, 可以點教阿女記

貝字, 只係一個例好, 仲有好多

例如: 立字, 都係玩死

大宅

而家先發現,原來咁多年黎自己一直寫錯字!好多字都唔同寫法!

首頁
12345...10

尾頁

跳至