跳至

首頁

尾頁

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

而家越來越多機場用機入境。唔會有人問你野。排隊行埋部機度,篤螢幕報海關,scan證件,同你影張相,印張紙條,再排另一條隊去俾個職員望吓就搞掂。
最近入境遇見有位婦人出現問題。附近有個職員俾佢問。
女人:部機唔work。
職員:你持咩證件?
女人:綠卡。
職員第一條問題:你係咪離境超過6個月?
我心唸:見慣見熟咁喎。。。
跟住個女人開始激動,話有齊其他證明架。。。
不過我自己已經搞掂走得,禁區亦不宜久留睇戲,最後點就唔知啦。。。
你今日backup左未?

大宅

醒目開學勳章

shan6233 發表於 16-3-3 15:08
我上年返左香港幾次
我都好驚有事
到時考試有麻煩就大獲
在申請入直時,要再填一份FORM,入面會問你出境多少次及時間,佢會再CHECK你有無資格考入直

男爵府

環保接龍勳章

引用:Quote:shan6233+發表於+15-12-16+15:39+改

原帖由 Carrie210 於 15-12-17 發表
3個月回國係最安全,if 6 months or more, may disrupt the continuous residency required for naturaliza ...
我上年返左香港幾次
我都好驚有事
到時考試有麻煩就大獲
我加加埋埋係香港有半年呀都好似
但係就分左兩3次返
希望無事

大宅

醒目開學勳章

shan6233 發表於 15-12-16 15:39
改左喇? 之前話吾可以連續走6個月
3個月回國係最安全,if 6 months or more, may disrupt the continuous residency required for naturalization, so 多個6個月我都覺得要有回美正好D。近排咁多恐習,海關而家無人情講,一定要小心,吾好有痛腳,一收到GC,就好難再入啦。

男爵府

環保接龍勳章

引用:Quote:shan6233+發表於+15-12-15+20:44+其

原帖由 Carrie210 於 15-12-16 發表
Not more than 3 months
改左喇? 之前話吾可以連續走6個月

大宅

醒目開學勳章

shan6233 發表於 15-12-15 20:44
其實綠卡有無話一年吾可以離境幾耐嫁?
Not more than 3 months

大宅

醒目開學勳章

JennJennChan 發表於 15-12-8 12:56
但你係咪是六個月內入境?所以他們沒有查問你?不識用機會有華人職員協助嗎? ...
乜WEST COAST果邊咁好,有華人問?NYC絕對無,吾洗諗,

男爵府

環保接龍勳章

回覆:入境事件一則(綠卡)

其實綠卡有無話一年吾可以離境幾耐嫁?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

JennJennChan 發表於 15-12-8 12:56
但你係咪是六個月內入境?所以他們沒有查問你?不識用機會有華人職員協助嗎? ...
我唔係綠卡啦。我只係覺得神奇姐。
部機唔睬你可以有好多原因。
一個只係企係度維持“跌墜”既工作人員第一個問題就係“係咪走左6個月”。
我估佢地都係跟槁讀架姐。。。
咁搞法,即係連博人鬼暗眼既機會都冇。。。

唔識用就唔知喎。
你今日backup左未?

大宅

眼訓 發表於 15-12-8 10:25
而家越來越多機場用機入境。唔會有人問你野。排隊行埋部機度,篤螢幕報海關,scan證件,同你影張相,印張紙 ...
但你係咪是六個月內入境?所以他們沒有查問你?不識用機會有華人職員協助嗎?

首頁

尾頁

跳至