自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

上星期四作小產流啡入威院急症,醫生照到胎囊同心跳,但週數較細(我入院時7w2d)醫生話bb無咁大,寫紙俾我返屋企瞓床休息兩星期,無藥俾我,我就返屋企瞓。。。返到屋企成晚瞓唔到,好擔心,第二朝一早打去仁安睇下有無婦科可睇,有一個但要下午4:30先可睇,結果在家等等等。。。。差不多時間就搭的士上去,去到等了九個字,入到去同醫生講了情況就幫我做陰超檢查bb同鴨咀鉗檢查宮頸有無出血,醫生話無出血,只得舊有血漬喺宮頸,bb約6週3左右,開左安胎藥俾我,叫我15/12覆診,睇完醫生就返屋企了。做完陰超情況更差,流啡紅血,星期六打返醫院問,醫生話情況嚴重就食多粒安胎藥,但我老公覺得我越食越衰,叫我停食!之後嘅幾日都無停流啡流紅,甚至流鮮血及血塊,去小便有血滴出,尋日經另一jm介紹睇左一個女醫生,佢唔係婦科但好細心,用左成個鐘幫我做腹超照bb及開心跳俾我同老公聽,佢再開病假俾我瞓床休息,同埋叫我食返佢開嘅葉酸,話街買果啲無乜用,之後我就返屋企係咁瞓床休息。但今日全日去廁所都仲係流啡紅及血塊,已瞓足一日了,我好擔心,想揾個婦科睇叫佢幫我打針希望止到血,但怕佢又幫我做陰超想睇中醫安胎又怕食中藥唔知會否影響bb,真係好亂,已流啡流紅一星期了,我可以點做呀

wcpcelia    發表於 15-12-14 09:13
stepchk    發表於 15-12-11 17:02
mishabella    發表於 15-12-11 02:05
funfun759    發表於 15-12-10 14:44
小肥肥七號    發表於 15-12-10 09:51
tester5    發表於 15-12-10 08:51

大宅

回覆:Jobian 的帖子

其實現階段照到有心跳不用太擔心,現階段你週數細幾出名ge醫生都沒其他方法幫你,你只能好好休息,我兩胎流啡流血直到BB出世

男爵府

引用:其實現階段照到有心跳不用太擔心,現階段你

原帖由 emily0322 於 15-12-10 發表
其實現階段照到有心跳不用太擔心,現階段你週數細幾出名ge醫生都沒其他方法幫你,你只能好好休息,我兩胎流 ...
你有無睇中醫安胎呀?

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 冬日勳章 陪月勳章 畀面勳章

回覆:好苦惱,有無人可幫下我?

我之前到期未生得睇中醫食幾劑中藥第二日就見紅,他安胎產後調理都ok的,在中環,可介紹你

子爵府

引用:上星期四作小產流啡入威院急症,醫生照到胎

原帖由 Jobian 於 15-12-10 發表
上星期四作小產流啡入威院急症,醫生照到胎囊同心跳,但週數較細(我入院時7w2d)醫生話bb無咁大,寫紙俾我返 ...
我女5w時都係作小產,肚痛,有流啡,有去政府急症室,有做陰超,睇下係咪宮外孕,医生講明有小產危險,5建議你照咁多次陰超!當時去睇私家婦科盧乃本,同我打安胎針,係屋企休息,同時我跟「食療精選」江一韋註,煲「桑寄生旦茶」飲,此乃安胎良药,唔知边樣中,保住左個胎!你要放鬆D,唔好太緊張,盡量訓多D。

子爵府

我嗰時作小產有睇埋中醫安胎,飲咗中藥好d,停咗流啡。同有好多野唔食得,你要小心,我食咗麻油流血,比中藥鬧到飛起,你小心飲食,現階段只能夠瞓床休息,唔好太擔心

複式洋房

心情好重要,我建議不要再照陰超了,bb 細無問題,不用太擔心。好好休息。只要有心跳就正常。我兩個都有流啡色血,都有吃安胎藥,宜家一個七歲。一個兩歲,好健康。

wcpcelia    發表於 15-12-14 09:14

子爵府

放鬆尐,唔好再照陰超,bed rest 其實已經街都唔建議你出,就算响屋企都唔好行來行去,作小產要佢定落黎,時間因人而異,有朋友試過咁情況bed rest成個月有多,個胎至定咋。

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

男爵府

好媽媽勳章

第一胎好多人都有呢D情况,我自己都試過,但冇食過安胎藥或者中藥,凈係休息咋! 而家呀仔都12歲了!

你要盡量放鬆心情,休息多D! 加油!

伯爵府

呢段日子應該多臥床休息,減少舟居勞動

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我當年陀阿女都有流啡..成個星期...果陣我仲住D唐樓行5層果D...
知道之後工又唔返....無出街日日訓多過坐....

陀阿仔一樣有流啡....又去醫院急症...之後又係訓床...

阿女今年21歲.....高過我....阿仔今年9歲了....

加油~~BB有心跳即無事啦...休息多D無野架啦...
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

老人家教安胎的睡姿係則身卷著像蝦米咁瞓,唔好拉筋,避免舉高手,瞓唔著睇啲可以令心情輕鬆的節目

當年我有睇中醫安胎,現在仔仔 12 歲了,放鬆便是

祝福你同 BB

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

多休息, 多瞓床...
樂觀一點, 加油

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Jobian 發表於 15-12-10 03:05
上星期四作小產流啡入威院急症,醫生照到胎囊同心跳,但週數較細(我入院時7w2d)醫生話bb無咁大,寫紙俾我返 ...

其實BB剛著床,流啡流紅係好正常。
你可以搵一個可信靠的醫生,佢教你點做你就點做,一時一樣你自己都好迷惘。
如果情況差左,就搵返果個醫生檢查。

其實政府醫院係可以的,我果時都係睇急症,立即搵個高級醫生睇我,佢仲寫紙比我立即第二日上婦科再檢查一次,醫生緊張過我自己。

放鬆心情吧。

子爵府

我第一胎時5週流啡,睇左醫生,醫生叫我bed rest 一星期,個一星期除左去厠所同沖涼,全日都瞓,唔係瞓床就瞓梳化,一星期就有流了,依家大女10歲啦!

你唔好咁擔心,休息多d,放鬆心情,聽下音樂,煲下劇,睇下書,上下bk,時間好快過

另我表嫂駝3個都流啡流血,但都順利足月出世!唔好擔心啦!祝福你!

子爵府

引用:我第一胎時5週流啡,睇左醫生,醫生叫我bed

原帖由 MSAA 於 15-12-10 發表
我第一胎時5週流啡,睇左醫生,醫生叫我bed rest 一星期,個一星期除左去厠所同沖涼,全日都瞓,唔係瞓床就 ...
更正:一星就*冇*流了!

大宅

畀面勳章

我大仔果時都有流,流到13wks,有食中藥安胎,食完果幾日無流,但之後又流返,最尾頂唔順沈味無食,其實果時我都怕食中藥有問題,但諗深一層,以前啲人無西醫都係咁食架啦..

珍珠宮

我大肚時,都有流啡,睇私家都係寫醫生紙俾我返公司請假休息!

休息瞓床好重要,聽音樂,睇笑片,放鬆心情對個胎好!

男爵府

幾個醫生都係叫你休息就聽醫生講,唔好再睇黎睇去,睇完第二日有啡血你又再擔心個胎有冇事、又想再睇第二個醫生,咁樣盞自己唔安樂。講真,個胎咁細冇醫生可以肯定話你知佢有冇事,個個媽媽經歷唔同,呢段時間你睇下電影、追下電視劇、睇下小說仲好過而家咁,而家你已經咁緊張,第日照完唐氏等電話、等照結構、等產險點算,要學識放鬆對個胎先最好。

首頁

尾頁

跳至