家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

多人買嗎?年年係咁供,每五年又加價,一係只保到70歲,是否好多人都買的

伯爵府

有些危疾保險只需供款一段時間(如10年, 20年)可保障至100歲, 而且保費固定.

原文章由 2Rma 於 08-8-23 03:06 PM 發表
多人買嗎?年年係咁供,每五年又加價,一係只保到70歲,是否好多人都買的

男爵府

其實固定價錢到最後某段時間平均番都是一樣但可以年輕時俾多左出去,危疾點解保到某一年齡因為過左果個年齡發病率是會低些.特別女性過左更年期疾病都會少些.段年計唔使固定一間保險公司.

原文章由 遙遙爸爸 於 08-8-23 17:24 發表
有些危疾保險只需供款一段時間(如10年, 20年)可保障至100歲, 而且保費固定.

大宅

現有的危疾是包括很多疾病,細分為 主要危疾 ( 癌症, 中風, 心肌梗塞 ); 神經系統疾病 ( 柏金遜病, 植物人, 老人癡呆症 ); 心血管系統疾病 ( 心肌病, 心瓣手術, 冠狀動脈搭橋手術 ); 器官疾病 ( 腎衰竭, 骨髓移植 ); 傷殘 ( 癱瘓, 嚴重類風濕關節炎, 雙目失明, 斷肢, 失聰); 其它 ( 壞死性筋膜炎, 昏迷, 嚴重灼傷 ); 還有男性的前列腺癌 和女性的子宮頸癌 和系統性紅斑狼瘡症 等等. 多達50多種疾病.

有些疾病是不論年齡都有機會患上, 購買危疾是在不幸患上疾病時, 為應付長期昂貴的醫療費用及家庭生活開支時, 舒緩你及你家人沉重的財政負擔.

所以現在都市人都會購買一份危疾保障作未雨綢繆之用.

別墅

考慮下保誠的危疾計劃, 我不是保險經紀
保到終身那個
我覺得個plan不錯
命理服務 : 八字/易經卜卦/嬰兒擇日
本人乃香港術數協會會員
--------------------------------------------------
筆者10月舉辦技術分析課程講座, 報名請ADD我MSN
--------------------------------------------------
msn: [email protected]
BLOG: http://hk.myblog.yahoo.com/goodtoseeme2004

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

首選:
IxG危X武士計劃>>
保至100歲,有原位癌保障,相等危疾保障額的人壽保障,短至10年保費期,固定保費,保證現金價值+紅利(供款期滿後三數年已break-even)

次選:
宏X:卓越危X保>>
保障/保費/繳費期與IXG危X武士相約,滿26年後可全數refund保費,不過滿85歲時保額會自動加大30%

sorry...我唔知可唔可以講咁多,但我通常介紹哩2隻產品俾我嘅客,因為的確好均真好全面。

我唔係想嘍生意,唔好block我,thank you!

民房

我O個個保到80歲,而且係十年先一次

成日加O個D, 好吾安樂...

別墅

固定保費, 定期10/15/20供欵. 有期終賞獎
是不錯的選擇.
我們夫婦是貪平, 買了同你相若的危疾.
我會考慮財务狀况, 才轉定額定期危疾.

危疾是我們在生時的風險管理.
隨着年紀我們面對風險會有所不同.
唔會過什麼年齡發病率是會低些!

男爵府

我地都有個類似咁計劃同樣可選擇供10/15/18/25等固定保費之後就唔使供而且人壽及危疾會保到100歲

原文章由 Happy_mami08 於 08-8-24 16:34 發表
我O個個保到80歲,而且係十年先一次

成日加O個D, 好吾安樂...

洋房

如果年紀about 40既,我唔suggest每五年加價既plan~因為再年紀大d,加價會好勁
我會出供10/15/20年既plan,保到85歲~到85歲無事無幹可以攞番一筆錢,作為期滿獎賞~
可以有保障之餘,將來又可以攞番錢

禁止訪問

大宅

只係想買危疾(term), 邊間Plan好.

侯爵府

原文章由 littlepig 於 08-9-1 12:38 發表
我只係想買危疾(term), 邊間Plan好.

如果齋危疾, 可考慮Pacific Life嘅"危疾萬全保"
保障50種危疾病症
保障至80歲
固定保費
包括10%保障額嘅原位癌保障
免費額外附送10萬人壽, 10%保額危疾醫療費, 0.1%保額危疾住院每日住院現金

以500,000萬港幣保額計:
30歲不吸煙女性, 年費2,480
40歲不吸煙女性, 年費3,690

洋房

原文章由 littlepig 於 08-9-1 12:38 發表
我只係想買危疾(term), 邊間Plan好.

我自己plan供15/20年,睇個client年齡決定,保障去到85歲~
85歲無事無幹可以攞番獎賞,都有百幾萬~depend on 投保額
可以出個plan你參考下

你比d資料我:
年齡,性別,有無吸煙

你本身有無危疾保障或其他保障?

複式洋房

好似貴左d, 我公司隻危疾plan保障至100歲(固定保費)

30歲不吸煙女性, 年費都不過係$1,700

原文章由 premum2006 於 08-9-1 13:30 發表

如果齋危疾, 可考慮Pacific Life嘅"危疾萬全保"
保障50種危疾病症
保障至80歲
固定保費
包括10%保障額嘅原位癌保障
免費額外附送10萬人壽, 10%保額危疾醫療費, 0.1%保額危疾住院每日住院現金

以500,000萬港幣保額 ...

複式洋房

hi, namanyi,

已覆pm!

侯爵府

想問現時的危疾保 癌症第幾期可以claim? 一般是第3期才有? 第1-2期有冇?

複式洋房

無錯,一定要等到三期先有得claim

原文章由 心心 於 08-9-3 11:22 發表
想問現時的危疾保 癌症第幾期可以claim? 一般是第3期才有? 第1-2期有冇?

侯爵府

原文章由 tam0103 於 08-9-2 23:40 發表
好似貴左d, 我公司隻危疾plan保障至100歲(固定保費)

30歲不吸煙女性, 年費都不過係$1,700

係???咁係幾抵喎
係咪可以獨立買架???即係唔駛附加喺人壽plan度???
有冇原位癌保障??
有冇死亡賠償??

複式洋房

請問市面上有沒有包括初期癌症及/或保障至終身的危疾保險?

其實,會唔會overlap 左醫療保險嫁?

首頁

尾頁

跳至