婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我朋友同我話嘅:
佢個朋友喺一年前買左樓,自己首期自己供,依家租左比人當收租,咁佢朋友同父母住公屋,每月比九千家用,再要供數,嚟緊佢就想同女朋友結婚,就想叫父母搬去新屋一齊住,點知佢父母話唔一齊住,叫佢兩公婆住依家嗰間公屋,佢兩老搬去新屋度住先比佢地結婚!重要家用照比九千,樓佢朋友自己供返,公屋洗費自己攪掂!

我朋友話同我講完我O哂咀,我話個仔咁好肯同佢地住,佢兩老竟然咁,重要話住新屋先比結婚!

男爵府

引用:我朋友同我話嘅:佢個朋友喺一年前買左樓,

原帖由 chloe0104 於 15-12-13 發表
我朋友同我話嘅:
佢個朋友喺一年前買左樓,自己首期自己供,依家租左比人當收租,咁佢朋友同父母住公屋,每 ...
尊重佢哋先問佢哋啫,唔尊重佢哋的話自己搬去新屋再結婚佢哋都吹你唔脹啦!邊有父母咁唔知足㗎......

大宅

引用:Quote:原帖由 chloe0104 於 15-12-13 發表

原帖由 咸蛋三寶飯 於 15-12-13 發表
尊重佢哋先問佢哋啫,唔尊重佢哋的話自己搬去新屋再結婚佢哋都吹你唔脹啦!邊有父母咁唔知足㗎...... :quie ...
雖然最後係點我朋友都唔知道,
我覺得咁嘅父母都有嘅,
依家幾多後生嘅都唔想一齊住架,

大宅

回覆:要住新屋先可以結婚?!

有得話唔比就唔結婚架咩?

男爵府

鍾意聽日去排期註冊就結得婚.
你估重係父母之命.多餘..

男爵府

哩d老人家咪🐷 lor, 一個反面唔理佢地都仲得la

伯爵府

好明顯係以父母養育之恩心態去同個仔計。
係某些父母心目中佢地咁做無錯架囉!
因為辛苦養大個仔出身啦!做仔女好好供養父母孝順是應該既。
而老人家係時候收家用住靚屋享清福,要2個後生捱下苦有咩所謂。
重可以試埋未來新抱真心之餘,又唔會虧比新抱/女家添~又或者用籍口拒絕答應個仔娶呢個女仔。

侯爵府

我聽過類似嘅case有兩個,兩個都喺老公啲中學同學公屋大,有時真喺唔明上一代攞公屋住足成世都唔介意嘅人的恩想,但又好得意仔女大左買私樓喺都話自己有份?!…

Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

有私樓,公屋已經要除名,仲入去住就係犯法…到時收返間屋。

不知所謂的乙陸!!!

珍珠宮

間公屋邊個係戶主呀?個仔一陣搬左入去隨時被收返間屋呀。

公爵府

M.A.C 發表於 15-12-13 09:55
好明顯係以父母養育之恩心態去同個仔計。
係某些父母心目中佢地咁做無錯架囉!
因為辛苦養大個仔出身啦!做 ..
但是佢地忘記左.....佢地對心抱系無任何養育之恩的WO ? 佢地憑乜野占用左心抱的福利 ? 要一名無受過佢地恩惠的人去受苦 ? 如果外母也以養育之恩為由俾個女婿去受苦...得唔得? 人地小夫妻供樓咁辛苦.結果都系要住公屋?....我情願不供啦 !

翡翠宮

兩件事黎
1. 吾想一齊住完全係皇上英明。咪以為馮係老人都想同後生既住。我識幾位都吾想,直接say no.
2. 想住新屋。佢地諗多左,亦係直接 say no 拒絕。

大宅

擺明撩交打,咁我賣咗層樓租屋結婚一拍兩散.今次係考驗你朋友能唔能夠捍為自己頭家.如果唔係以後錢同人都永遠受控制

子爵府

叫你朋友醒少少啦,千祈唔好一齊住,6299住返佢地自己間公屋,佢兩公婆住自己買的私人樓啦,搬來搬去真on9

la_source    發表於 15-12-14 16:49

男爵府

其實你老友有冇問下佢女朋友肯唔肯一齊住先嘅呢?

伯爵府

回覆 美之選468 的帖子

咪就係囉!所以個種父母咪唔識諗囉!有咩理由要人地個女一齊養埋佢地?個仔和新抱肯同佢2佬一齊住新屋,巳經不錯。
就算2佬唔想一齊住,可照收9千家用,但無理由要新舊屋交換。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

chan_chi_mun 發表於 15-12-13 15:23
叫你朋友醒少少啦,千祈唔好一齊住,6299住返佢地自己間公屋,佢兩公婆住自己買的私人樓啦,搬來搬去真on9
...
agree, 都唔知咩道理

大宅

引用:有私樓,公屋已經要除名,仲入去住就係犯法

原帖由 chowqv 於 15-12-13 發表
有私樓,公屋已經要除名,仲入去住就係犯法…到時收返間屋。
其實應該係佢一年前買左,依家都準備收返間屋自住,叫埋兩老一齊住,比返間公屋出嚟,點知兩老叫佢兩公婆住,兩老唔想一齊住就話去新屋到住

大宅

引用:Quote:M.A.C 發表於 15-12-13 09:55 好明顯

原帖由 美之選468 於 15-12-13 發表
但是佢地忘記左.....佢地對心抱系無任何養育之恩的WO ? 佢地憑乜野占用左心抱的福利 ? 要一名無受過佢地恩 ...
我就覺得既然兩老自己唔好鐘意一齊住就算,但唔好要個仔辛苦供嘅樓住囉,講真,有邊個想自己買嘅野,供嘅野比其他人架,就算自己父母都係啫,

大宅

回覆:xavierma215 的帖子

我朋友就係無問到咁 detail 呀

首頁

尾頁

跳至