興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

種咗都個幾月,但好似唔係好識大咁?

公爵府

回覆:Chcajo 的帖子

要分盆了

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

珍珠宮

畀面勳章

你係種黎當盆栽欣賞?
下次用泥要豪爽D, 太少泥, 小苗果在盆內, 遮住光線不利生長
泥面到盆邊下2CM, 小苗長出後又易睇到

這是火龍果, 成長後變大型植物
如不計劃/無地方種植, 大少少當仙人掌睇都唔錯

可用尖咀鉗疏苗較易控制, 夾起小苗加泥,
每盆不多於10株平均分佈種植

現在你這盆由於泥太低, 而且光向靠一邊生長
如疏苗加泥後, 要定時轉動盆栽向光的方向, 使生長平均美觀

大宅

回覆:dincat 的帖子

好詳細呀,thx
因為同囡囡諗得意種嘅,所以無諗咁多,咁我去買包泥先。
呢外想問下,次次我淋完水,盤底都漏咗好多泥出黎,想問下點樣可以解決?

大宅

Chcajo 發表於 15-12-17 22:55
好詳細呀,thx
因為同囡囡諗得意種嘅,所以無諗咁多,咁我去買包泥先。
呢外想問下,次次我淋完水,盤底都 ...
試下係盆底加啲陶粒或石仔先舖泥, 或者加塊盆底網, 咁啲泥就唔會漏

大宅

回覆:種咗啲火蘢果,但唔知點攪

Thx,去買黎試下先

公爵府

引用:Thx,去買黎試下先

原帖由 Chcajo 於 15-12-23 發表
Thx,去買黎試下先
我諗你揾件唔要嘅cotton衫,剪啱size大小小 放盆底先再放泥,应该都行得通嘅。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

回覆:種咗啲火蘢果,但唔知點攪

幼苗個樣好可愛喎

首頁

尾頁

跳至