自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

子爵府

回覆:好嬲呀!唔知個小朋友有無事

我唔覺得樓主多事
佢都冇即刻報警
我覺得了解好正常,比我聽到咁我都會咁做
唔係話好曳就可狂打的

ruby321321    發表於 15-12-23 00:50

伯爵府

引用:Quote:原帖由 Catcatlove 於 15-12-23 發表

原帖由 BKsquare 於 15-12-23 發表
細路一曳阿媽就摑 ?!

打手掌 打patpat 都還可以接受
係呀,唔肯做功課摑,冇禮貌摑,測驗考試唔合格摑,而家個細路成績都唔知幾好,直頭做野正經咗好多又自動自覺

伯爵府

個標題會否太誇張!有乜好嬲,會有咩事,只知道一家唔知一切家事

珍珠宮

2018復活節勳章

個廁所男女共用?
點解阿爸阿媽都入得?

侯爵府

引用:Quote:原帖由 wendyplc 於 15-12-22 發表因

原帖由 Catcatlove 於 15-12-23 發表
就算係打,可能個小朋友真係好曳呢,摑兩巴又話報警,監獄都爆棚啦,我見有啲細路一曳阿媽就摑,而家個細路 ...
你有機會麻煩話比果個阿媽聽,打手腳pat pat用埋工具都無所謂,但唔可以摑。
1好傷關係
2好傷自尊,無自尊的人你更加無佢符
3可能穿耳膜或打歪牙胶。我去學一啲治療時,有個示範學員就係細個比老豆摑歪牙骹,唔單止咬合有問題,牙胶歪會導致長偏頭痛,手尾好長

ruby321321    發表於 15-12-23 00:41

大宅

真心說別厚多士

我個日係街話個女兩句都比個阿姨話我\"做咩鬧佢啫,又無阻到你\"
頂呀!關佢咩事呀!我個女成日手多摸街d野,多細菌又怕佢整爛人地野!我一入面包舖我女就沿住面包架摸摸摸,我先開口話佢啫😔即刻比面包舖個女人話我!我真係嬲到爆唔知咩事就厚多士,好討厭!

小朋友聽話的話,唔通我們做阿媽好鍾意係街鬧咩

大宅

以前住樓上的男人成日打女,打到拍拍聲,個女喊到死去活來,因樓底薄所以超清楚,但我無報警因為個女仔平日真係好曵,不停地跳,仲成日聽到突然"砰"一聲,然後一陣哭叫聲,估計應該女孩跳落床丶梳化之類,但又唔小心撞到的聲音。

之後有一次是非常恐怖的砰砰聲丶掟傢具聲丶拍打人身體聲丶女人叫救命聲,正想報警時警察已趕到,仲押咗個男人上警車,事後才知男人有燥狂症,連老婆都打。

我諗樓主都應該觀察咗一排才會出聲,大家都知一家唔知一家事,但如去到某些地步,又真係好難唔出聲嘅

Jolin_Yuen    發表於 15-12-23 15:58
抱抱BB

侯爵府

引用:Quote:原帖由 BKsquare 於 15-12-23 發表細

係呀,唔肯做功課摑,冇禮貌摑,測驗考試唔合格摑,而家個細路成績都唔知幾好,直頭做野正經咗好多又自動自 ...
呢個我覺得濫用咗,小朋友應該唔係好大吧?佢知自己反抗唔到,出於恐懼係乜都就範。正如你老公係咁摑你迫你行房,你感覺到生命受威脅,你就唔就範?但長此落去你有機會走唔走?小朋友而家反抗唔到會順從,但大啲佢就會走,或者忍無可忍同佢死過。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

不過勁打又真係無乜用,小孩只會愈憎恨!愈反感!

珍珠宮

引用:個廁所男女共用

原帖由 nainaitze 於 15-12-23 發表
個廁所男女共用?
點解阿爸阿媽都入得?
我都有同樣疑問,男廁/女廁/殘廁/家庭廁

大宅

引用:Quote:原帖由+Catcatlove+於+15-12-23+發表

原帖由 華美 於 15-12-23 發表
你有機會麻煩話比果個阿媽聽,打手腳pat pat用埋工具都無所謂,但唔可以摑。
1好傷關係
2好傷自尊,無自尊 ...
我諗摑小朋友面果d爸爸媽媽eq都好有問題,控制唔到自己囉!如果我見到人係咁摑小朋友,我一定會厚多士!

珍珠宮

當下爸爸火遮眼真係會重手左,好彩樓主叫一叫,個爸爸就停手!
打面打到流血正常?如果小朋友撞到流鼻血,我估冇人仲會出手打仔先囉!
打到啪啪聲唔到個爸爸打自己呀?!我唔覺得樓主多事,佢都係怕小朋友有事啫!

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 月餅勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:tszchungmama 的帖子

大宅

減齡達人勳章

引用:我仔只要我講打他手掌加舉動就已喊定,講no

原帖由 ivycky 於 15-12-22 發表
我仔只要我講打他手掌加舉動就已喊定,講nono, 我由頭到尾都冇打他。他只係2歲

...
只可以講個個小朋友性格都唔同,有d好乖,一教就聽,有d好反叛,愈教愈唔聽

別墅

引用:真心說別厚多士我個日係街話個女兩句都比個

原帖由 mmkamkam 於 15-12-23 發表
真心說別厚多士

我個日係街話個女兩句都比個阿姨話我"做咩鬧佢啫,又無阻到你"
依家做人父母真係好大壓力小朋友唔聽話八厭,係街度驚人拍片放上網,係屋企驚隔離左右報警變孤兒,如果有小朋友太乖太聽話又驚佢自卑!!!真係要唸清唸楚先生小朋友呀

水晶宮

引用:Quote:原帖由+BKsquare+於+15-12-23+發表細

係呀,唔肯做功課摑,冇禮貌摑,測驗考試唔合格摑,而家個細路成績都唔知幾好,直頭做野正經咗好多又自動自 ...
而你覺得行得通,係一個好方法?

就咁聽我只覺得不知所謂

Joant    發表於 15-12-23 02:29

水晶宮

引用:Quote:原帖由+nainaitze+於+15-12-23+發表

原帖由 小紅梅 於 15-12-23 發表
我都有同樣疑問,男廁/女廁/殘廁/家庭廁
屋企

大宅

引用:Quote:原帖由 wendyplc 於 15-12-22 發表頭

原帖由 tszchungmama 於 15-12-22 發表
真心講, 人地教仔, 你就唔好多事啦,所以而家啲細路好難教
x2

大宅

明樓主真係擔心有人會錯手打死小朋友啫
如果第二日唔好彩個小朋友真係有事
樓主都會後悔點解喺聽到佢最淒慘嗰一刻都唔救佢
當然我都唔主張管人教仔
有時小朋友太唔聽話 真係要打
但要適可而止 聽過有d父母火遮眼結果做錯事 好似我朋友咁
佢既童年成日比阿媽打到好甘
鄰居都習以為常
結果有一日打完再餵佢飲滴露再捏住佢條頸令佢抖唔到氣 嗰一刻佢差d死 好彩最後拼死推開到 即刻衝出門口揾鄰居求救
如果樓主成日都聽到咁重手打仔
可能會有危險的話
咁真係寧願多事都唔好比個小朋友有事

Jolin_Yuen    發表於 15-12-23 15:59

伯爵府

引用:Quote:原帖由 Catcatlove 於 15-12-23 發表

原帖由 華美 於 15-12-23 發表
1好傷關係
2好傷自尊,無自尊 ...
但我見兩母女關係好好,個女好嗲阿媽,阿媽見個女聽話又好錫佢

首頁
45678...13

尾頁

跳至