自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

朋友真係唔好做同事,尤其是係同部門,朋友仲要係你上司,呢D關係最麻煩,
其實見佢難頂就應該早走早著啦

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你點解都可以忍到一年 ? 做幾日巳經知乜料啦 ! 你個朋友...算吧啦 ! 忘記佢,開開心心再搵過份工啦 !

natjosejim    發表於 15-12-23 11:29

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆:當一個識咗十幾年嘅朋友突然話同你一d都吾熟,你地會點?

恭喜你脫苦海

大家好,我是子悠~~

公爵府

引用:同事可以變為好朋友,但朋友好難變成好同事

原帖由 山豬 於 15-12-23 發表
同事可以變為好朋友,但朋友好難變成好同事
唔同dept 还可以,同team 真糸唔好,仲话上司下屬,咪搞。

山豬    發表於 15-12-23 10:16

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

唔同dept 还可以,同team 真糸唔好,仲话上司下屬,咪搞。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

Photosynthesis 發表於 15-12-23 09:05
我真係頂吾順,想借個位嚟呻吓……
一個識咗十幾年嘅朋友因為佢公司請人叫我去做。佢同我講份工係under佢同 ...
一有利益就好難做朋友....

認識朋友的時間 唔等於 大家關係深唔深....

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:我真係頂吾順,想借個位嚟呻吓……一個識咗

原帖由 Photosynthesis 於 15-12-23 發表
我真係頂吾順,想借個位嚟呻吓……
一個識咗十幾年嘅朋友因為佢公司請人叫我去做。佢同我講份工係under佢同 ...
得罪講句,我覺得你比咗好多麻煩佢,或者有好多嘢要佢跟手尾,否則態度點會180度轉變,當初佢以為你得才叫你入去同佢拍住一齊做,點知完全係兩回事。一隻手掌拍唔響,有時問題唔止對方身上,自己都可能有而不自覺。既然已辭職,不如靜思一下自己工作態度、待人接物方便是否有嘢要改善。

By the way,有咩唔開心唔順氣,唔應該在公司爆出來

伯爵府

回覆:當一個識咗十幾年嘅朋友突然話同你一d都吾熟,你地會點?

唔值得再理呢個人,快d搞返好個身子同心情,惡夢會遠離你

琥珀宮

BlairHo_2015 發表於 15-12-23 09:10
同朋友工作是大忌呀,仲要做你上司 好彩樓主你最終辭左職,唔係仲有排受

...
無錯,同事同朋友真係要分開,有利益沖衝幾好的朋友都會變敵人

禁止訪問

男爵府

引用:Quote:BlairHo_2015+發表於+15-12-23+09:10

原帖由 tansyneko 於 15-12-23 發表
無錯,同事同朋友真係要分開,有利益沖衝幾好的朋友都會變敵人
好彩我未遇過咁大壇,當年我第一份工,上司見我做得幾好,問有無同學介紹,介紹左個fd到而加既同學,入去做左幾日就唔返無左影,唔做又唔講聲,搞到我好尷尬。自此之後,我決定工作上既野都唔好同朋友有瓜葛,避免麻煩

複式洋房

引用:同朋友工作是大忌呀,仲要做你上司 好彩樓

原帖由 BlairHo_2015 於 15-12-23 發表
同朋友工作是大忌呀,仲要做你上司 好彩樓主你最終辭左職,唔係仲有排受

...
其實以前所有工都係朋友介紹,因為大家知道我為人,工作上完全冇問題。

複式洋房

引用:瀟灑說再見

原帖由 sangria 於 15-12-23 發表
瀟灑說再見
我想靜靜的離開。

複式洋房

引用:吾熟咪吾熟,以後當少個朋友

原帖由 diffany7240 於 15-12-23 發表
吾熟咪吾熟,以後當少個朋友
我只想好嚟好去。

複式洋房

引用:Quote:原帖由 Photosynthesis 於 15-12-23

原帖由 wonderlulu 於 15-12-23 發表
靠關係,食關係........關係咪係買賣的貨,現在損手離塲,佢都唔好受。

...
因為佢請吾倒人,噤啱我又揾梗工。

複式洋房

而家有保留……

複式洋房

引用:你同佢真係唔熟,佢咁衰格你咁遲先知

原帖由 我愛Corina 於 15-12-23 發表
你同佢真係唔熟,佢咁衰格你咁遲先知
睇真一個人真面目

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

我好明白....

我朋友介紹我入來 (好在佢唔係同一公司部門)

佢講個D福利同工作..真係好大出入

最大問題係老細係因為某D事,佢我朋友好好,但對員工係好MEAN

ANYWAY,我入來時,我朋友都講明,我係朋友的朋友介紹, 如果我覺得唔啱,我都可以走的

幾FD都好,為免他日尷尬,都唔好俾人知係熟朋友介紹,除非係黃馬掛,唔閙得唔炒得個隻啦。

男爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章

夫婦同工都會鬧交, 何況朋友. 識十幾年唔熟都唔奇, 我同朋友識十幾年先知人真面目. 不過你都頂左一年. 你都好忍得. 希望你新一年新開始.

男爵府

當睇清佢為人

首頁
12345...7

尾頁

跳至