跳至

首頁

尾頁

複式洋房

出哂結果,仔仔應該會入肖珍,但見到啲post話太happy school,小學可能難適應,有無過來人分享吓?Thx!

侯爵府

開心吸收勳章 BK Milk勳章

popcornhsm 發表於 15-12-24 10:22
出哂結果,仔仔應該會入肖珍,但見到啲post話太happy school,小學可能難適應,有無過來人分享吓?Thx!

...
我都想知

男爵府

回覆:肖珍升小適應能力

小朋友今年畢業,我k2 開始比佢學併音同珠算。而家上小學追得到。因為肖珍真係happy school, 但學術上係淺。上到k3 先學10內既加數。中文生字就更淺

侯爵府

walterbb 發表於 15-12-24 10:46
小朋友今年畢業,我k2 開始比佢學併音同珠算。而家上小學追得到。因為肖珍真係happy school, 但學術上係淺 ...
既然咁淺, 點解又咁多家長想入呢?!

男爵府

雨嫣 發表於 15-12-24 11:01

多年的名氣

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

唔係課程淺 係新一代家長咩都要贏在起跑線上 小朋友係K3就學識寫論文就最好 其實肖真係想培養小朋友學習興趣 用遊戲使小朋友自動去讀書 唔想好似其他學校咩都要深死谷小朋友去學 如果你想小朋友做一個死讀書既人 就唔好揀肖真啦

hazel_ma    發表於 15-12-26 09:11
Whitebb_bb    發表於 15-12-26 03:09
雨嫣    發表於 15-12-24 12:11
vickypang    發表於 15-12-24 12:06

伯爵府

引用:唔係課程淺 係新一代家長咩都要贏在起跑線

原帖由 老豬 於 15-12-24 發表
唔係課程淺 係新一代家長咩都要贏在起跑線上 小朋友係K3就學識寫論文就最好 其實肖真係想培養小朋友學習興 ...
同意!

子爵府

唔係課程淺 係新一代家長咩都要贏在起跑線上 小朋友係K3就學識寫論文就最好 其實肖真係想培養小朋友學習興 ...
同意。

魚魚媽

複式洋房

回覆:老豬 的帖子

發人深省嘅意見,提供另一個角度去考慮

寶石宮

老豬 發表於 15-12-24 11:44

大宅

引用:唔係課程淺+係新一代家長咩都要贏在起跑線

認同

url=http://lilypie.com][/url]
http://www.studio123.hk/onlinealbum/2007-09-25/neville.html
的<a href="http://lilypie.com/"> < IMG的src中= “ http://lb4m.lilypie.com/hhEgp8.png “寬度= “200”高= “80 “邊境=“ 0“按ALT =“ Lilypie第四生日代號“/ > < /一>

複式洋房

我個仔係唔迫得嘅,又有主見,要佢有興趣、明白、認同先會去做,我希望肖珍適合佢,如果佢唔肯做,你叫我跟佢7、8樣功課,我諗日日唔駛瞓

別墅

BK Milk勳章

岩我囡。我囡好爛玩。咁岩得肖珍收

大宅

回覆 popcornhsm 的帖子

肖珍K1星期五先有1至2樣功課,K2先1日1樣,有時2樣,你講7至8樣係真光?

男爵府

引用:Quote:walterbb 發表於 15-12-24 10:46 小

原帖由 雨嫣 於 15-12-24 發表
各有所需,各有所取,又唔可以話死讀書甘嚴重。係香港既教育k3 上小1係好大既轉變。我當時有比個仔係出面學野。就係等佢上到小一冇追得甘辛苦。現實既教育制度就係甘。但我從冇後悔比大仔讀肖珍。因為佢真係好開心 各位家長。間間學校都有好評劣評。自己衡量下

侯爵府

walterbb 發表於 15-12-24 14:54
各有所需,各有所取,又唔可以話死讀書甘嚴重。係香港既教育k3 上小1係好大既轉變。我當時有比個仔係出面學 ...
多謝分享

複式洋房

引用:回覆 popcornhsm 的帖子肖珍K1星期五先有1

原帖由 Yusum 於 15-12-24 發表

肖珍K1星期五先有1至2樣功課,K2先1日1樣,有時2樣,你講7至8樣係真光? ...
我意思係阿仔唔適合啲谷嘅學校,希望肖珍佢會讀得開心

複式洋房

引用:Quote:原帖由 雨嫣 於 15-12-24 發表既然咁

原帖由 walterbb 於 15-12-24 發表
各有所需,各有所取,又唔可以話死讀書甘嚴重。係香港既教育k3 上小1係好大既轉變。我當時有比個仔係出面學 ...
個個父母都想仔女讀書開心,條路又唔駛咁難行,多啲了解希望做個好啲嘅抉擇,多謝分享

大宅

肖珍係開心上學愉快學習的!谷嘅學校我都唔鍾意,當年我大嗰個都入咗西鐵站X光我都無選擇到!

大宅

人生讀書條路好慢長,要讀有排你讀,自己既小朋友就讀肖珍,係勁中意返學,會星期六日,長假期會卦住反學,問点解無得返掛住老師同同學仔,好多人話肖珍到小學好難識應,人必須有呢d轉折點,小朋友由未反過k1 到真正上k1既時候,咪仲難識應,只係自己家長比咩意識自己小朋友

首頁

尾頁

跳至