跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:唔係課程淺+係新一代家長咩都要贏在起跑線

原帖由 老豬 於 15-12-24 發表
唔係課程淺 係新一代家長咩都要贏在起跑線上 小朋友係K3就學識寫論文就最好 其實肖真係想培養小朋友學習興 ...
係, 其實小一開學也是學十以內的加數, 所以根本不用K2就去學, 除非你想去考直資或私小

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

複式洋房

回覆:肖珍升小適應能力

我囡都有肖珍offer,明年也準備入讀。
我本身自己係中學教師,作為「用家」,我絕對認為近這幾年的學生是「死讀書」既出品。佢地係勤力做功課溫習,但去到高中就有困難,完全唔識轉彎,解難能力也比之前的學生差。
所以,好慶幸自己個囡誤打誤撞入左肖珍。

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我仔係五年前畢業生,係肖珍三年好好好開心,老師有愛心,功課少,無默書測驗,唔使串字,好輕鬆不過我仔都係k2暑假開始學珠心算同phonics,所以上到小學英數都跟得上,係中文就慘啲,本身肖珍中文好淺,我仔上到小學,本中文書又教快咗一本,一打開書就好老實,佢淨係識啲好簡單嘅字,上半個學期要狂追中文,默書都有試過默到喊,因為啲字太多筆劃,我仔又憎寫字不過我仔下學期已經追得上啦!所以你自己要諗邊樣適合自己仔女!

我要記得幸福......

公爵府

我覺得升小適應與否,係睇小朋友本身,唔太關幼稚園事。
小女肖珍畢業,個個都話肖珍淺,而且佢k 1至k3都一舊飯,我一直以為小女係比較資質差的小朋友。
但上到小一,適應完全無問題,而且好像變了另外一個人咁。
所以俾我再揀,都一定揀番讀得輕鬆的幼稚園,起碼開心多三年先啦。

大宅

回覆:老豬 的帖子

大宅

回覆:糖糖_水晶 的帖子

我小朋友都係用家,出年升小一了,當年我冇DXXVs肖珍嘅抉擇,因當肖珍公布收咗我小朋友之後,我冇再去in其他學校了。三年嘅幼稚園生活,我真心覺得自己冇揀錯,小朋友愉快學習,學校喺品德情意方面的培養亦都好好,小朋友好鍾意老師好鍾意返學。至於課程深淺與否,我冇同其他學校比較過,但我相信是合度的。其實,人生路漫漫,我覺得學前教育重點不在學科知識的傳授。

複式洋房

多謝各位用家嘅分享,好值得參考,我覺得幼稚園培養小朋友對學習嘅興趣最重要

大宅

回覆:popcornhsm 的帖子

我有一位姨生仔今年小三,是肖珍畢業生,父母雙職,每天只忙工作,兒子3年幼稚園教育全交給幼稚園或坊間補習班。結果到現在還怕返學怕做功課怕溫書怕考試。

我覺得培養學習興趣係由家長建立而不是學校。如果家長從小每天花多點時間陪小朋友講故事一齊學習,小朋友自然培養到學習興趣。

大宅

BK Milk勳章

我仔仔出年都會讀肖珍。佢本身貪玩,坐唔定嘅小朋友,我同老公都全職,所以少功課未必唔係一件壞事。如果我諗放工先返到屋企做功課,大人小朋友都辛苦。同埋,現今小朋友的確有真正嘅假期、冇晒童年,希望小朋友可以開開心心過,先再上小學。課本都要懂應用先真正係識,多活動教學亦有好處。

大宅

引用:出哂結果,仔仔應該會入肖珍,但見到啲post

原帖由 popcornhsm 於 15-12-24 發表
出哂結果,仔仔應該會入肖珍,但見到啲post話太happy school,小學可能難適應,有無過來人分享吓?Thx!

...
都要睇你選咩小學、選間谷既,如光明、鍾聲,一定難適應、否則一般小學問題不大、而且k3尾,肖珍有约一個月升小預備課程,train到小孩升小自理、

大宅

我仔兩年前畢業
上到小學頭一年追得好辛苦
日日返學都喊晒話唔返 要返返幼稚園
不過可能係佢個人問題
佢認字寫字方面都比較弱
上到二年班好左 起碼無再喊
在香港讀傳統小學就係咁辛苦
所以頭三年想佢慢慢為小學而做好準備定係想佢開開心心鍾意左返學先都係取決於家長,

大宅

肖珍會唔會太多人一班,老師會理唔曬D小朋友?

首頁

尾頁

跳至