論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

佢係咪痴咗線?突然換曬衫就直接開大門走,如果我唔係喺廚房(工人房在廚房內)我根本唔知佢想出去,佢亦都唔似會想同我講。

話說我一個鐘頭前煮緊麵(10:30pm左右) 佢突然出房話要沖咖啡,話呢撒要2am先完,當時我無比任何反應佢亦都唔明佢講呢d做乜。我心唸佢係咪有咩儀式要房內要做而已。佢沖完就立即返房。成個過程無提過要出街。我問咗我老公,佢亦都無問過佢。

我look大對眼望住佢問你去邊,佢先同我講我要去尼撒,又話我頭先咪講咗,係屋企附近間教堂之嘛。我唔想係聖誕節同佢炒,只係問佢幾時返,佢答完1點返就閂埋大門。佢陣間返黎我應唔應該剷爆佢? 我覺得佢好唔尊重我地

*呢個姐姐已經第三年係我屋企過聖誕,前兩年平安夜都無去做尼撒

伯爵府

jumug 發表於 15-12-24 23:46
佢係咪痴咗線?突然換曬衫就直接開大門走,如果我唔係喺廚房(工人房在廚房內)我根本唔知佢想出去,佢亦都 ...

下次鎖門,收起鎖匙,
唔使講咁多野。

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

我想你的姐姐“中咗毒”,一系是過份迷信宗教,另一樣更遭殃,中了“仔毒”,要不然怎麽前兩年不去望彌撒,現在鬼鬼祟祟Xmas Eve 深夜出街?今夜看來她要回來已回來,要不,你的災難就要來,她可能有了男朋友,可能要求stay out, 這些你都要注意準備。要先下手爲強,跟她講明白,如星期日幾點出門,幾點前歸家,不能Stay out。 留意她的沐浴露,看有沒有洗私處用的清潔液,明令她在外要撿點,甚至乎告訴她有什麽不滿意,留下一個月人工即走,不用勞心勞氣爲她愁。

水晶宮

回覆:菲姐平安夜11:30pm突然出門口話去做尼撒

等樓主update工人回家後情況

大宅

我個菲姐尋日提出要去mass and stay out, 今晚先返,我拒絕,佢話點都要去,如我唔批准佢就賠錢走,而家啲工人真係威!

伯爵府

Dior8 發表於 15-12-25 09:52
我個菲姐尋日提出要去mass and stay out, 今晚先返,我拒絕,佢話點都要去,如我唔批准佢就賠錢走,而家啲 ...

如果我無人要佢照顧 (無咗佢唔得),
我會即時錄影,
叫佢馬上寫 辭職信,
即賠一個月俾我,
我睇住佢執野走 + 俾我check,
通常攪完都過2粒鐘,
最後同佢講會通知入境處佢強烈要求外宿。

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

Dior8 發表於 15-12-25 09:52
我個菲姐尋日提出要去mass and stay out, 今晚先返,我拒絕,佢話點都要去,如我唔批准佢就賠錢走,而家啲 ...
唔好手軟啊,一次不忠,百次不容。唔聽話的maids, 請了回來都是拿自己當出氣袋,化不來。要有Mdm 的威嚴,但同時也當她是家中幫忙的一份子,賓主關係才能融洽。

男爵府

引用:+本帖最後由+hsbc005+於+15-12-25+02:17+編

原帖由 hsbc005 於 15-12-25 發表
因為佢第一年整唔見咗屋企條鑰匙,所以而家新屋換咗指紋鎖

男爵府

引用:我個菲姐尋日提出要去mass+and+stay+out,+

原帖由 Dior8 於 15-12-25 發表
所以我話佢地係咪痴咗線

男爵府

引用:我想你的姐姐“中咗毒”,一系是過份迷信宗

原帖由 Ste824 於 15-12-25 發表
我想你的姐姐“中咗毒”,一系是過份迷信宗教,另一樣更遭殃,中了“仔毒”,要不然怎麽前兩年不去望彌撒, ...
男朋友應該就唔會,佢依家一把年紀,之前睇過佢Fb都唔係d姣登登既人

佢係衰態度同係一個old seafood

伯爵府

jumug 發表於 15-12-25 10:31
因為佢第一年整唔見咗企條鑰匙,所以而家新屋換咗指紋鎖
我唔會全部鎖匙俾佢地,2個鎖只俾其中一個鎖既鎖匙,
方便我隨時換鎖,
亦唔驚炒佢後返黎爆格。

男爵府

頭先我問多次我老公,原來姐姐有問過我老公話要去彌撒。所以今次有問題既係我老公

男爵府

引用:Quote:jumug+發表於+15-12-25+10:31+因為佢

我唔會全部鎖匙俾佢地,2個鎖只俾其中一個鎖既鎖匙,
方便我隨時換鎖,
亦唔驚炒佢後返黎爆格。
因為指紋鎖既關係,我屋企只有一度木門

沉晚我好想reset咗佢

伯爵府

jumug 發表於 15-12-25 10:41
頭先我問多次我老公,原來姐姐有問過我老公話要去彌撒。所以今次有問題既係我老公

...

起碼佢有問過你老公先,
点解昨晚你唔問你老公?

伯爵府

jumug 發表於 15-12-25 10:42
因為指紋鎖既關係,我屋企只有一度木門

沉晚我好想reset咗佢
我用唔到指紋鎖,經常認唔到我指紋。

男爵府

引用:Quote:jumug+發表於+15-12-25+10:41+頭先我

起碼佢有問過你老公先,
点解昨晚你唔問你老公?
有問,可能我火遮眼(鬼俺耳) 聽錯

不過我今朝同我老公講,點可以比佢半夜走出街?佢出咩事我地要負責。老公話:做彌撒者,我同佢講:年年唔做,第三年先黎做?老公都無聲出

我呢個姐姐有咩蠱惑野(如請假,想要野) 就會單獨同我老公講,因為我老公一向都say yes。上次佢回鄉放假就係直接同我老公講,比佢自己選咗個對我地好不利既日子,我之前一個post有講

伯爵府

jumug 發表於 15-12-25 10:59

不過我今朝同我老公講,點可以比佢半夜走出街?佢出咩事我地要負責。老 ...

我無睇,
捉埋姐姐同你老公當面講清楚,
以後有乜事直接揾你而唔係你老公,
或叫你老公同姐姐講,
如果太太ok我ok/
交俾太太處理/,叫姐姐直接問太太。

jumug    發表於 15-12-25 17:52

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 hsbc005 於 15-12-25 發表起

原帖由 jumug 於 15-12-25 發表

不過我今朝同我老公講,點可以比佢半夜走出街?佢出咩事我地要負責。老 ...
你請定你老公請此工人?
工人如果問左阿sir, 咁佢都唔算自把自為, 只怪c6 為何唔問你就批準.....。

男爵府

回覆 jumug 的帖子

如果工人真係去望彌撒, 問題唔大. 之前兩年無要求 可能係好想去, 但係唔敢問.

而且你工人真係去完返屋企, 但係千祈唔可以俾佢以後得寸進呎要去外過夜.

現在最大的問題係佢只同你老公講, 你又唔知或者忘記左, 工人以為OKAY, 就去做.

要大家做好溝通, 費時關係惡化. 影响工作

聖誕望彌撒對天主教徒嚟講, 好重要. 想下如果你去外國工作, 年初一要番工, 仲唔可以慶祝舊曆新年, 真係好唔高興的....

男爵府

引用:回覆+jumug+的帖子如果工人真係去望彌撒,+

原帖由 Golden_Time 於 15-12-25 發表
回覆 jumug 的帖子

如果工人真係去望彌撒, 問題唔大. 之前兩年無要求 可能係好想去, 但係唔敢問.
明白你意思,所以佢係門口時我都已經忍住度氣,只係問佢幾時返。

其實我都唔確定佢有無真係有返黎瞓,我沉晚1:20am左右上床,隔咗陣從cam見到大門口盞燈熄咗,估計佢返咗黎。我無再出房。今朝11am出去廚房佢已經走咗。所以佢實質有無返黎瞓我係唔會知。(屋企格局係L型,睡房一邊,另一邊係廚房,工人房+大門)

首頁

尾頁

跳至