家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

邊間有得買.....THANKS

別墅

原文章由 WhiteDiamond 於 08-8-30 22:04 發表
邊間有得買.....THANKS

我兩公婆有買英國X誠純人壽.

純人壽即係冇儲蓄成份
純人壽有兩類, 1)每五年加價, 保到75歲
2)fixed prenium, 分15/20/25/30年期

民房

一係生一係死先會比錢你o個d

子爵府

想請問英國X誠有冇得齊買純人壽, 定係要跟savings plan 一齊買 ?

原文章由 允祈爸爸 於 08-8-30 22:15 發表

我兩公婆有買英國X誠純人壽.

純人壽即係冇儲蓄成份
純人壽有兩類, 1)每五年加價, 保到75歲
2)fixed premium, 分15/20/25/30年期

莫為閒人動氣.

垃圾可以循環再用, 廢物只會污染環境

別墅

原文章由 twchung 於 08-8-30 22:36 發表
想請問英國X誠有冇得齊買純人壽, 定係要跟savings plan 一齊買 ?

當然有得單買純人壽

民房

買純人壽好過買saving
saving 買基金回報好很多

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Pacific Life同Transamerica嘅純人壽應該係最平
定年期同定額保費
保額最低USD100,000

大宅

我老公都買o左純人壽(term),570元/月,245萬保額(for20年)初時買係當係樓宇按揭人壽保險,因為數年前買o左層樓係借245萬所以買純人壽20年,因為他一個人供樓買o左安心d,
另外他都買o左另一份純人壽,但係每年加保費o既,個plan係得十年.我地兩公婆不太喜歡買有儲蓄/投資成份的壽險,因為供過好多份初頭話供幾多年就唔駛供,用紅利來供,點知供供下就話要供多幾年 .....一係連經紀都過檔,帶埋我們d保單走,有d terms又唔認頭,我們全部連仔女的基金人壽等等的保險全部cut晒.
而家我們只買terms,老公公司有family medicine 所以不用買醫療保險

子爵府

我都想cut晒d基金人壽既保險(mine : aia 7 years , husband: 保x5years) , market 咁差, D fund 都跌晒, 現在cut 真係唔底 ,我又係超級黑仔王, 唔賣唔升.

有冇高人指點吓.

[ 本文章最後由 twchung 於 08-8-30 23:31 編輯 ]
莫為閒人動氣.

洋房

3kids媽咪,你老公個陣買份term好岩~要供層幾百萬既樓,責任多左,有需要加大保障~
另外,見你話medical個度,唔錯wo,你老公公司有~~其實呢個medical係跟公司,唔係跟自己...而且公司都有可以會改呢d employee benefit~~如果跟自己既,就真係有全面保障
我自己都做呢行,可以比小小意見你^^

洋房

twchung,你個d基金人壽單要供幾耐~係邊間買~如果cut單,可能無$$攞得番
你可以PM話我知

子爵府

冇年期,係要一直供果d,雖則話有cash value 可以唔駛供一段時間,但我覺得唔可以long term, 遲早又要供番. 

原文章由 angus1028 於 08-8-30 23:32 發表
twchung,你個d基金人壽單要供幾耐~係邊間買~如果cut單,可能無$$攞得番
你可以PM話我知
莫為閒人動氣.

別墅

原文章由 twchung 於 08-8-30 23:27 發表
我都想cut晒d基金人壽既保險(mine : aia 7 years , husband: 保x5years) , market 咁差, D fund 都跌晒, 現在cut 真係唔底 ,我又係超級黑仔王, 唔賣唔升.

有冇高人指點吓. ...

你若不介意, pm 我有關你的基金組合.
我分享我的睇法.

(我有friend係AIA)

別墅

原文章由 twchung 於 08-8-30 23:27 發表

有冇高人指點吓. ...

且慢, 不要cut 基金
在而家市況, 才是月供買基金的好時間
今次環球經濟出事, 十年難得一見....
距離下一件大牛市升浪的時間, 可能要多2,3年
周街平貨, 而家都有平貨...但未去到好平
仲有等, 現金掛帥, 有基金的, 不宜cut
命理服務 : 八字/易經卜卦/嬰兒擇日
本人乃香港術數協會會員
--------------------------------------------------
筆者10月舉辦技術分析課程講座, 報名請ADD我MSN
--------------------------------------------------
msn: [email protected]
BLOG: http://hk.myblog.yahoo.com/goodtoseeme2004

洋房

原文章由 twchung 於 08-8-31 00:12 發表
冇年期,係要一直供果d,雖則話有cash value 可以唔駛供一段時間,但我覺得唔可以long term, 遲早又要供番. 

係呀,如果個account value用哂d錢去供款,就會cut單.你本身除左呢份保險,仲有無其他..如果保障足夠,可以睇下係咪真係有需要再供~~我自己都有一份類似既係盈科(未改名前)

大宅

Pacific Life 的" 定時保" 定期壽保是一隻純人壽保險, 保費期固定保費.

例子一:

女性三十歲, 非吸煙者,保障額HK$2,000,000

10年固定保費期- 年繳$1,530; 月繳$142
15年固定保費期- 年繳$1,630; 月繳$152
20年固定保費期- 年繳$1,790; 月繳$166
25年固定保費期- 年繳$2,250; 月繳$209

[ 本文章最後由 chohang2003 於 08-8-31 17:26 編輯 ]

大宅

原文章由 chohang2003 於 08-8-31 13:09 發表
Pacific Life 的" 定時保" 定期壽保是一隻純人壽保險, 保費期固定保費.

例子一:

女性, 非吸煙者,保障額HK$2,000,000

10年固定保費期- 年繳$1,530; 月繳$14215年固定保費期- 年繳$1,630; 月繳$152
20年固定保費期 ...

純人壽是否一死就賠兩佰萬TOUCHWOOD.....無論係咩病或意外......男性又幾多錢保費?....吸煙者....THANKS

大宅

純人壽 usually have max age limit, my 純人壽max 85yrs old. now 212@month for 1m. 吾死無得攞.

大宅

原文章由 chohang2003 於 08-8-31 13:09 發表

例子一:

女性, 非吸煙者,保障額HK$2,000,000

10年固定保費期- 年繳$1,530; 月繳$142
15年固定保費期- 年繳$1,630; 月繳$152
20年固定保費期 ...

max. limited age please?? i want to enlarge it. thanks

大宅

原文章由 josh-mom 於 08-8-31 17:05 發表

max. limited age please?? i want to enlarge it. thanks

如果五十歲, 仲可以買份30 年的定期壽保, 你可以PM 你的資料給我, 我幫你看看保費是多少.

需要提供的資料如下:

想購買的保障額
是否吸煙
健康狀況

首頁

尾頁

跳至