論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

佢聽日例假,後日大假,本身話去澳門過夜,之後又話會喺香港但唔會返黎訓,仲話佢識police話佢可以唔洗返!可否用呢個理由炒佢呢?但問題係一月佢就夠五年,又驚佢會告我唔想俾長服所以炒佢!其實佢由續左第二次約開始已經愈做愈衰,乜都未做完九點就走入房,又俾我捉過幾次十點都未起身!啲衫浪喺出面幾日都唔收,我收工返黎見到佢棟起隻腳捽住腳趾坐喺梳化傾電話!要我俾萬幾蚊長服啲咁嘅垃圾真係好唔憤氣

大宅

回覆:落地孩兒 的帖子

佢做得好我真係唔介意俾,唔係都唔會續第二次約,而家佢做到擺明博我炒佢

大宅

回覆:工人堅持聽晚唔返黎訓,我可否炒佢

我前日打過去入境處問,外僱係絕對唔可以外宿的!

la_source    發表於 15-12-31 11:14
wcpcelia    發表於 15-12-29 16:32

伯爵府

引用:佢聽日例假,後日大假,本身話去澳門過夜,

原帖由 落地孩兒 於 15-12-27 發表
佢聽日例假,後日大假,本身話去澳門過夜,之後又話會喺香港但唔會返黎訓,仲話佢識police話佢可以唔洗返! ...
錄音要求佢一定要返。
保障自己。
過左時間吾見人報警。

水晶宮

工人連續放2日假, 在香港就要返僱主家訓; 但如佢出境过夜(eg. 去澳門玩2日1夜), 算不算犯法?

水晶宮

其實, 你工人的工作態度及表現麻, 你又想換工人及不介意錢銀, 同佢終止合約無妨。

大宅

引用:佢做得好我真係唔介意俾,唔係都唔會續第二

原帖由 落地孩兒 於 15-12-27 發表
佢做得好我真係唔介意俾,唔係都唔會續第二次約,而家佢做到擺明博我炒佢

...
打1823揾勞工處問可以點做!

男爵府

回覆 落地孩兒 的帖子

你要炒佢, 隨時都可以, 但要補足一切, 同埋咁近滿五年, 被懷疑唔想俾長期服務金就一定架啦.

不如忍佢一忍先, 先俾WARNING LETTER, 續樣話佢唔啱的地方, 要佢係兩個月內改善, 佢兩個月內唔改善, 係佢唔著.

可能到佢頂你唔順, 自已辭職呢?

BTW, 話俾佢知, 唔可以出外過夜, 係入境處條例, 佢去問POLICE 就錯晒啦.

hsbc005    發表於 15-12-30 21:29

大宅

引用:工人連續放2日假,+在香港就要返僱主家訓;+

原帖由 birdbird 於 15-12-27 發表
工人連續放2日假, 在香港就要返僱主家訓; 但如佢出境过夜(eg. 去澳門玩2日1夜), 算不算犯法?

...
我就係唔肯定,原來佢話喺澳門唔返我ok嘅,但係後尾又話喺香港我先一定要佢返

大宅

引用:其實,+你工人的工作態度及表現麻,+你又想換

原帖由 birdbird 於 15-12-27 發表
其實, 你工人的工作態度及表現麻, 你又想換工人及不介意錢銀, 同佢終止合約無妨。

...
唔係不介意錢銀,本來都預左要俾,不過佢而家做到咁就唔想益條垃圾

大宅

引用:回覆+落地孩兒+的帖子你要炒佢,+隨時都可以

原帖由 Golden_Time 於 15-12-27 發表
回覆 落地孩兒 的帖子

你要炒佢, 隨時都可以, 但要補足一切, 同埋咁近滿五年, 被懷疑唔想俾長期服務金就一 ...
原來佢真係白癡,我啱啱再問佢,佢所謂嘅問police係佢平日放假俾人查身分證,個police問佢地係咪留喺度,佢就覺得即係可以喺度訓
啱啱我錄左音,講明我係唔同意佢唔返,係佢堅持,咁應該穩陣喇呱

男爵府

回覆 落地孩兒 的帖子

出埋WARNING LETTER穩陣尐喎。。。。費時佢話個錄音把聲唔係佢, 下次拍VIDEO 好尐。。。

hsbc005    發表於 15-12-29 18:24

民房

回覆 落地孩兒 的帖子

我都擔心,我個菲菲下年4月夠4年,續就第3份約。我應為她做家務還可以,但照顧小朋友較粗心及欠耐性。但不至於會打小朋友,只係會經常黑面。我想續但又驚d姐姐夠5年博炒等賠$。因佢都成32歲仍單身, 聽朋友講佢地最遲32-33歲到就會結婚嫁人,之後幾年先再打工。我都15/16續唔續好,有冇意見給我各位

大宅

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

keithfong 發表於 15-12-29 15:38
回覆 落地孩兒 的帖子

我都擔心,我個菲菲下年4月夠4年,續就第3份約。我應為她做家務還可以,但照顧小朋友較 ...

我個頭4年都OK,點知一續第3個約後就越冇心機做野,叫佢行快步開門比我都黑面,屋企開始唔見手飾, 油, 米,洗頭水.....買餸打虎頭越狼. 最終都唔留得

子爵府

keithfong 發表於 15-12-29 15:38
回覆 落地孩兒 的帖子

我都擔心,我個菲菲下年4月夠4年,續就第3份約。我應為她做家務還可以,但照顧小朋友較 ...

你最好諗清楚是否續約.. 我就奶左野.. 我姐姐今年10月到期 (滿4年), 佢話續約, 但要我滿6年比長服, 睇在佢對我囡唔太差, 就同佢續約, 唔介意比長服佢.. 點鬼知, 佢剛剛12月初同我講佢只係做到出年3月 (即係續約後只做5個月).. 依家遊魂咁, 成日入厠所講電話, 咩都唔理.

我今個星期打算儘快請工人, 請到工人知道幾時到就送走屋企呢件空殼...

不過好在佢出年3月都係4年5個月, 都唔洗比長服佢... 否則我條氣仲唔順.

伯爵府

AWma 發表於 15-12-30 20:51
你最好諗清楚是否續約.. 我就奶左野.. 我姐姐今年10月到期 (滿4年), 佢話續約, 但要我滿6年比長服, 睇在佢 ...
用1個月通知代$,
俾機票唔好俾$,
唔好益佢。

伯爵府

AWma 發表於 15-12-30 20:51
你最好諗清楚是否續約.. 我就奶左野.. 我姐姐今年10月到期 (滿4年), 佢話續約, 但要我滿6年比長服, 睇在佢 ...

唔記得講,
佢自己唔做係無長期服務金。,
記得問佢攞番封辭職信。

wcpcelia    發表於 15-12-31 11:54

子爵府

回覆:hsbc005 的帖子

我知佢唔做唔洗比,但當時睇在佢唔太差,就打算佢真係肯夠六年都比。。點知佢依家唔夠5年就唔做,我當然唔會比。。搞到我又要再睇過再請人。

大宅

引用:回覆+落地孩兒+的帖子我都擔心,我個菲菲下

原帖由 keithfong 於 15-12-29 發表
回覆 落地孩兒 的帖子

我好後悔續左,好明顯做得衰左好多,而家成日喺度試我底線,第三個約真係要諗清楚

別墅

唔見人報警係正路,按足法例做

首頁

尾頁

跳至