自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我女3歲5個月,
個日送阿女返學途中, 突然迎面而來一個大肥佬一字咁攤開對手, 向我個女笑, 撩她講hello...
我都唔知點反應, 換左你們, 會點 ?
1年前,試過係自己個 lift, 上樓時, 係lift內有個送外買的肥仔, 見我女得意, 突然抱起她, 肥仔又身水身汗, 當時好驚他傻架, 又驚惱錯人, 唯有叫他快地放抵阿女....

好多次啦, 有時行下街, 係 tst, 係銅鑼灣, 會突然有人經過阿女時, 會 伸手摸下她頭, 面, 或者... 最有禮貌的一次係個印巴男人一路行, 一路往後望, 一路唱英文歌撩阿女...真係驚他撞柱...

如果係你們, 應該點呢 ? 有時都知人地可能見細佬女得意撩下, 我都盡量抱住善意之心笑住, 但有時的反應咁大, 我都好驚架...
看妳千篇不厭倦,看妳的感覺像春天;美麗的季節,動人的詩篇;妳的唇齒之間, 印著我的親吻;妳的一切移動, 左右我的視線;妳的言語哭笑, 扣動我的心弦;擁有妳的感覺, 每日就似春天!

大宅

食野行街同經過商場個D都要小心D添呀,
我有幾次咩著丫仔行商場有個痴線佬一路跟著我一路撩我個仔,行幾次都係同一個添呀
我即刻行快d,佢仲想跟著我搭電梯
食野去親D鋪頭,D待應都要搞佢.....有d仲想抱埋一份,,佢地又唔會諗佢地執完台又倒垃圾個D對手好dirty個D 有次去食野,,有個洗碗丫姐帶著條圍裙想抱添呀,,最後比佢成功掂丫仔隻手,,搞到我食完之前都要捉著丫仔隻手唔比佢食,,
d sales又係,,次次衝晒過黎望,,搞到呢家出街都要帶多隻消毒濕紙巾

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我個女試過好多次了
之後我教他避開or跟別人說:唔好意思 媽咪話我唔可以比人地摸的
我情願得罪人好過囡囡比人亂摸

禁止訪問

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

勁唔鐘意~
我會用消毒濕紙巾同佢抹手手~

大宅

而家女女大左, 就無咁緊張, 不過, 有時都市人咩人都有, 成日有的唔好新聞, 咩"恋"童... 女女大的, 又驚...
好似返學個日, 我望下個女, 著校服, 無咩特別者(可能她細細粒, 面圓圓瓜), 個男人突然係街張開雙手, 迎面而來, 好似的露體狂咁 (無咁誇, 我只係形容下他的型態好似), 我...
如果係禮貌的, 我多數都叫女女同人揮手打招呼, 最怕個的突然間...

好似係住家 lift個似, 女女總細, 又得個外買男仔係lift, 第1次被人突然抱起個女, 我一時不知所措, 因個男仔又有的痴肥, 我驚他似有少少弜智, 所以都唔想 hurt 他, 但自己個心都驚...不停叫他放低女女, 他都唔理...

其實我都唔想諗得人衰, 不過有時的人行為又令我唔舒服...
我只好拖實女女...
看妳千篇不厭倦,看妳的感覺像春天;美麗的季節,動人的詩篇;妳的唇齒之間, 印著我的親吻;妳的一切移動, 左右我的視線;妳的言語哭笑, 扣動我的心弦;擁有妳的感覺, 每日就似春天!

大宅

有時真係比唔切反應, 又唔好意思表現厭惡. 有次一個坐電動輪椅既50歲男人入lift(好似平時喺旺角信和附近賣郵票嗰d), 將架車剛好泊貼我架stroller, 佢同阿b面對面, 即時伸手摸阿b面珠同咀角逗佢, 我呆左真係估佢唔到, 大家可以想像佢隻手有幾乾淨, 重要唔係掂阿b手腳. 我唔好意思出聲, 因為佢有缺憾而且估計佢都好少有機會同bb玩, 唯有出lift後同阿b勁抹.

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

兔仔有時都無厘啦喂比人摸頭

我都會睇情況

如果抱一定唔得...
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔仔又係成日比人摸,佢重鍾意摸番轉頭,咁我會即刻stop佢,重會講同佢講唔可以攪人無禮貌,咁D人就醒目收手

[ 本文章最後由 COE1205 於 08-8-31 21:59 編輯 ]

大宅

原文章由 titankaine 於 08-8-31 18:30 發表
勁唔鐘意~
我會用消毒濕紙巾同佢抹手手~

我都係咁話..點知你有冇咩病嫁..

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

一定唔會俾唔識既人抱
點知會唔會係痴線佬呀
一抱起掟出馬路/掟落街咪死得
生女更加要睇實d
鬧人就鬧人啦3唔識7做咩攪我仔女
點知係咪變態佬/婆

[ 本文章最後由 雪~bb 於 08-8-31 23:25 編輯 ]

大宅

原來大家都表現得堅決的,
咁我都會啦, 都係保護阿女為上.

COE1205

我仔仔又係成日比人摸,佢重鍾意摸番轉頭,咁我會即刻stop佢,重會講同佢講唔可以攪人無禮貌,咁D人就醒目收手

你咁講都好 !

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原文章由 rosan, 於 08-9-1 07:15 發表
原來大家都表現得堅決的,
咁我都會啦, 都係保護阿女為上.

COE1205

你咁講 ...

咁我都想問下你地意見, 我大囝又係又細到大俾人撩, 成日話佢好得意, 當然都有俾你摸過啦, 不過都只係摸手仔多. 但都試過俾人影相, 其實我最唔鍾意依樣野, BB仔時影我覺得都算喇, 但我真係估唔到佢依家5歲都咁大吸引力.
果晚一家大細去食晚飯, 一坐落對面已經有位EE係咁望住大囝, 眼甘甘咁, 到佢地食完就走, 我見佢拎左部手機出來對住我囝方向, 我係估佢影左, 因為佢之後俾佢手機佢個男性朋友睇, 兩個都笑笑口咁.

我就乜都冇做, 而且又唔可以一口話人影左自己個囝, 你地又會點做?

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

首頁

尾頁

跳至