心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如果人的腦能像memory stick多好, 開心的記下, 無限copy ,不開 心的永久deleted , 那人類或可少很轉困擾。

活了差不多四十年, 從未試過被一件事纏了超過一個月,那件事每天在腦裏不停陪迴 , 工件時,休息時坐車走路, 甚至連發夢也想起。。。。一想起眼淚就流了。 一想起過去起過一年原來一直被所愛的人欺騙, 每天對你若無其事的說話, 心裏就忍忍作痛, 成件事就好像tvb膠劇一樣, 而我被迫成為了女角。

有人說幸福是什麼,我現在領悟到的是除了金錢以外, 有一個尊重你, 永遠什麼事也為你打算的愛人。 有句說話很真實也很現實, 只要另一半不給你添煩惱, 你自然會亮起來。

我何時才可走出陰霾, 從來未試過帶著如此疲乏的心出發中去旅行。累

別墅

回覆:記憶體

就係因為人既記憶唔能夠delete,所以我哋先至係感情豐富既人類,而唔係機器…… 所有既經歷,感覺都係成長既一部份,直至我哋死去前既一刻都係不停咁經歷唔同既嘢。
大約6年前,我帶住失戀既心情返工,有一位結咗婚既男同事見我愁眉苦臉,佢走嚟問我咩事,我同佢講,感情事。當時佢同我講: 其實失戀好小事,當你將來有自己既家庭,屋企,生活上既負擔,你會覺得失戀係好小事,人越大其它既煩惱同負擔只會越多,勇敢面對,一切都會好起嚟。
我記住佢當年呢句說話經歷過自己爸爸因心臟病問題進出醫院多次,經歷過自己亞哥精神出現問題 2度入院,同我媽媽互相支持對方,什至係2個月前我剛出世既BB因為患咗嚴重既代謝病,短短10日就離開咗我哋,呢啲全部都係一個經歷,一個過程。
加油! 忘記唔好既事,回味美好既事,繼續向前行啦!

琥珀宮

回覆:記憶體

大宅

育兒性格勳章

我都想

首頁

尾頁

跳至