論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我要送走個麻煩工人, agent & 工人話係可以用比錢代替機票, agent 話係合法添.
但我記得好多人教一定要買機票, 因為法例話要送返原居地

究竟可唔可以用錢? 有無該條例?

子爵府

回覆:急: 究竟機票可以用錢 replace 嗎? 有無法例依據?

我亦剛剛送走瘟神,補足$比佢,個衰人唔肯收機票,走去勞工處告我,原本張機票$900,佢要現金$1800!主任(坐房嘅)同我講唔使怕,合約ID407講明僱主只須比機票,除非雙方同意才用現金代替,你快啲大返佢

大宅

chichiho 發表於 15-12-31 22:17
我亦剛剛送走瘟神,補足$比佢,個衰人唔肯收機票,走去勞工處告我,原本張機票$900,佢要現金$1800!主任 ...

thanks .... 極度感激...

公爵府

引用:我要送走個麻煩工人,++agent+&+工人話係可

原帖由 hkjoejoe 於 15-12-31 發表
我要送走個麻煩工人, agent & 工人話係可以用比錢代替機票, agent 話係合法添.
但我記得好多人教一定要買 ...
你睇入境處個網頁講明
http://www.immd.gov.hk/hkt/faq/foreign-domestic-helpers.html#employment
傭主負責有關費用
只係如有關費用僱員已經俾左
先reimburse 返比佢
所以你個case 佢都無比過錢買機票
又何需reimburse 返比佢?

一向大家唔鼓勵折現係
一來佢地獅子開大口
二來佢攞錢去澳門走一轉 根本唔係回家
所以 大家都唔鼓勵折現

另外聽網友講有機票係有得refund
即佢唔上機你可以攞返部份錢走
你可以搵下
記住 佢地有十四日留港期
張票要佢指定日期或open 14日機票

大宅

我工人本身我來家時, 是本地的, 已在香港, 所以我無比過來港機票.

依家佢斷約, 我要 offer 來回機票.

我依家尷尬中, 要送佢返去, 買唔到來回機票 (因為無用到回程, 用唔到去程)

焗住一程比錢 及一張單程, 好甘.

子爵府

回覆:hkjoejoe 的帖子

去邊度架?
我呢幾日不停搵廉航比佢,咪比佢以為拎我$咁易

hsbc005    發表於 16-1-2 20:03

子爵府

去邊度架?

大宅

引用:我工人本身我來家時, 是本地的, 已在香港,

原帖由 hkjoejoe 於 15-12-31 發表
我工人本身我來家時, 是本地的, 已在香港, 所以我無比過來港機票.

依家佢斷約, 我要 offer 來回機票.
你未必需俾番其中一程$,

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我之前姐姐合約完咗,佢搵到工,話唔走住,我用網上機票價錢做根據比現金佢

大宅

chichiho 發表於 16-1-1 10:20
去邊度架?
去泗水
佢第14日 deadline 係13 Feb, 遇新年假, 及星期6, 超貴, air asia, cheapest 都 $4xxx

子爵府

以前幫親戚搵過,中華航空應該比較平少少

大宅

chichiho 發表於 16-1-1 22:50
以前幫親戚搵過,中華航空應該比較平少少
thanks.... 努力 check 緊

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:急: 究竟機票可以用錢 replace 嗎

我都同姐姐和平分手左,剛網上check 去MNL 660

伯爵府

引用:我都同姐姐和平分手左,剛網上check 去MNL

原帖由 jkbabe 於 16-01-02 發表
我同工人和平分手,一個月前通知佢,佢應該唔會走,660連稅應該800左右,我應該會比夠1000(連交通津貼100)

男爵府

回覆 hkjoejoe 的帖子

你係要俾來回機票俾佢, 唔一定要俾錢.

SINGAXXXX AIRLINE 都平喎... 試下揾

伯爵府

hkjoejoe 發表於 16-1-1 21:04
去泗水
佢第14日 deadline 係13 Feb, 遇新年假, 及星期6, 超貴, air asia, cheapest 都 $4xxx
...

13/2,最平2K有找,
Jetstar, hkexpress
不過要橫跨2日。

伯爵府

chichiho 發表於 15-12-31 22:17
我亦剛剛送走瘟神,補足$比佢,個衰人唔肯收機票,走去勞工處告我,原本張機票$900,佢要現金$1800!主任 ...

投訴埋去入境,
講佢d衰野,屈$ + 誣告。

大宅

jkbabe 發表於 16-1-2 12:29
菲律賓果然平好多

大宅

hsbc005 發表於 16-1-2 20:16
13/2,最平2K有找,
Jetstar, hkexpress
不過要橫跨2日。
thanks.....
我立即上網 check 完比佢睇先

伯爵府

引用:Quote:jkbabe 發表於 16-1-2 12:29 我都同

原帖由 hkjoejoe 於 16-01-02 發表
菲律賓果然平好多
我之前個工人完約買機票比佢(印尼)都係千三左右,經agent買,自己買應該可以再d

首頁

尾頁

跳至