自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

而家个囡學緊四级琴,六十分鐘收$240,新年新開始,老師突然話下堂新收費$270,大家覺得如何?合理嗎?唔通年年新一年要加費?係咪咁呢?請比意見

水晶宮

畀面勳章

回覆:學琴收費

我地也是四級,$820 4堂每堂45分鐘

翡翠宮

如果教得好都ok嘅

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

海鮮價. 靚海鮮實仲貴.

過年調整收費, 行行都有.

如果你覺得唔合理. 搵過個啦. 教四級有好多.

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

係,年年會加少少,升級又加。其實差果$30,分別唔大呀。除非你覺得佢麻麻地

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我地琴老師用級數黎計,但都唔會每級咁加。

初學每月$900,到準備考3級就收3級學費。下次就5級,跟住8級咁。我覺得呢個安排都唔錯,最緊要老師教得好。

wcpcelia    發表於 16-1-3 19:22

子爵府

無市價,只有你覺得值唔值,你無講老師資歷,如果有演奏級+上門,我覺得佢收得好平添。我自己都會隔一兩年新年調查下學費。加30蚊一堂老實講食個m記都無咗。教琴係專業,不是人人做到,教得好無謂為嗰百零揼心啦

水晶宮

學琴好海鮮價, 因為視乎老師學歷和經驗

老師八級又有, 演奏級又有, 碩士又有, 教授又有, 睇下你老師咩學歷

水晶宮

引用:我地琴老師用級數黎計,但都唔會每級咁加。

原帖由 YuYuMother 於 16-01-03 發表
我地琴老師用級數黎計,但都唔會每級咁加。

初學每月$900,到準備考3級就收3級學費。下次就5級,跟住8級咁 ...
你個老師應好高quality

我以前屋企樓下, 有個退休教授, 初級1000/4堂, 但十年前喎, 貢貴我冇幫趁

珍珠宮

我小時候學琴,同一直做緊的琴行都有年年加學費,都係加30-40,其實我覺得都合理呀,好多行業都有得年年加人工,鋼琴老師就晤可以?

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 YuYuMother 於 16-01-03 發表

原帖由 miffyumiffy 於 16-01-03 發表
你個老師應好高quality

我以前屋企樓下, 有個退休教授, 初級1000/4堂, 但十年前喎, 貢貴我冇幫趁
老師係FTCL, 其他qualification我無詳細問,睇佢教法同要求已經知有料到。

對囝囡學左咁多年學到好多野,老師唔止教彈琴,由初學已彈琴、樂理、音樂歷史一齊灌輸,所以考樂理我地唔需要再出去學,老師教埋,非常貼心。

子爵府

畀面勳章

回覆:PKQ 的帖子

我仔交緊5級學費,45分鐘$1140/4,$270一堂60分鐘唔貴喎

公爵府

無話幾多係貴唔貴。我試過有一個老師突然加100 %, 佢話自己資歷係嗰個價。我即換人,覺得佢欺騙,因為佢加價前無耐suggest仔報考試,買晒書先話加價。

水晶宮

heilok 發表於 16-1-3 13:06
無話幾多係貴唔貴。我試過有一個老師突然加100 %, 佢話自己資歷係嗰個價。我即換人,覺得佢欺騙,因為佢加 ...
佢又幾急進喎
自由太多會令世人失去平衡

伯爵府

我廿年前學已經$600一堂.
當然師資唔錯啦.
加果$30都係10幾percent. 微不足道.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我仔個老師就升級先加,我仔現在$260/45mins...但佢教得好好,同令我仔好中意音樂,所以我覺得值得,好老師係好重要。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

琴行都會年年加學費架

水晶宮

引用:Quote:原帖由 miffyumiffy 於 16-01-03 發

原帖由 YuYuMother 於 16-01-03 發表
老師係FTCL, 其他qualification我無詳細問,睇佢教法同要求已經知有料到。

對囝囡學左咁多年學 ...
我仔依家個老師北京音樂學院碩士畢業, 收我八級$500/hr

男爵府

畀面勳章

我細個年代都係年年加價

首頁

尾頁

跳至