時政擂台

跳至

首頁
12345...22

尾頁

公爵府

回覆:好想移民,但可以去邊?

德國門欖咁低ga咩

水晶宮

我就無本事, 英文又唔係好過人, 外國大把鬼佬, 搵野做鬼佬優先, 排斥中國人就好似香港人睇唔起大6人一樣

我又無咩技能, 大學畢業嘅鬼佬果邊大把, 我過到去一係做地產, 一係做待應, 一係做工廠

我c6屋企人八十年代開始移民加拿大, 後生果批讀完書都返晒香港搵錢, 係有細路讀書果批留在果邊生活

仲有啲本身大把錢, 過到去唔洗做, 或者唔係等份糧開飯, 咪無問題

我大姑奶同佢老公, 以前在香港一個高級公務員一個教師, 依家在加拿大, 一個做裝修判頭, 一個做地產, 唔係為啲女讀書, 一早返晒黎

我叔仔澳洲讀完書, 攞咗果邊passport, 都係返香港做地產, 娶咗佢個富豪老婆之後半退休, 大把錢, 下個月返澳洲嘆世界

我真係無本事囉

子爵府

首選加拿大,澳洲,近的可以去台灣

公爵府

meow~meow 發表於 16-1-7 10:07
但人人有槍
又未至於... 起碼我嘅親戚朋友都冇。反而其他問題,例如環球徵稅,醫療制度,等等,係我更加在意嘅嘢,美國同加拿大,我偏向加拿大多 d,但如果有小朋友,要諗埋佢地將來就業,就美國好 d

水晶宮

Sumyeema1 發表於 16-1-7 10:02
你 list 呢D,我揀澳洲……

Bye

水晶宮

mugtaitai 發表於 16-1-7 10:23
又未至於... 起碼我嘅親戚朋友都冇。反而其他問題,例如環球徵稅,醫療制度,等等,係我更加在意嘅嘢,美國 ...
美加澳...我選澳
Bye

公爵府

Supersasa 發表於 16-1-7 10:17
原以為在50年不變的基礎下, 起碼有50年安穩日子過下, 點知有人個心咁唔安定, 只係過左10幾年已經出爾反爾, ...
恭喜你!我老公都仲係唔想變!但我覺得事到如今真係要研究下,同時要說服我老公!為咗個女要搵個自由的地方!在歪理變真理的地方成長,對下一代真係唔多好!可否分享下你用咩方法移民?
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

大宅

meow~meow 發表於 16-1-7 10:17
李居明講過1617年走既人18年後會後悔
雖然佢親共維穩,但自從佢預測到傘運後,我BUY佢既能力,吾BUY佢取向。
佢話過猴年爭拗繼續不休,但因為中國今年踏入socalled黃金十年,18年後香港經濟會全面復甦,咁我估佢講既後悔,係到時香港會搵到錢,但佢亦都講過三年後中港磨擦會減少,到底係咪指香港全面俾人食哂,就吾敢包。

另一個都好準既台灣神婆唐立淇講,17年底分分鐘係全球推翻各種僵化制度的時代,各地或會到官迫民反既地步,咁點解會民反,一定係因為所有不公平事件會不斷升溫,所以如果要見到曙光,一定要捱過呢兩年既黑暗

大宅

mugtaitai 發表於 16-1-7 10:23
又未至於... 起碼我嘅親戚朋友都冇。反而其他問題,例如環球徵稅,醫療制度,等等,係我更加在意嘅嘢,美國 ...
冇錯,環球徵稅係最大問題,不少美國親人都想借我個名將D錢放到香港避稅,不過而家咁樣,吾知佢地驚吾驚放返黎仲易冇

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

Sumyeema1 發表於 16-1-7 10:18
今年我唔使交稅,但老公仲要交一大筆,佢又係咁講……
不負責任到俾人鬧爆仲出黎話我無講名,只講李x,係D傳媒講。咁都得?!全世界都係無腦架?立法會係榕樹頭?
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

侯爵府

引用:銅鑼灣五子被失踪,當中李某被報平安;官媒

原帖由 ume 於 16-01-07 發表
銅鑼灣五子被失踪,當中李某被報平安;官媒話強力部門有能力避法律,講到好有理咁;尊貴議員表現不知所謂, ...
我都勁不安,可能小時候聽得多爸爸講共產黨有幾恐怖(拍得住ISIS)佢自己都因為咁走落黎香港,現在香港都變成咁,我一個人無所謂,但細路諗法唔同了

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:首選加拿大,澳洲,近的可以去台灣

原帖由 maggielucas 於 16-01-07 發表
首選加拿大,澳洲,近的可以去台灣
台灣經濟、教育都差過香港……

公爵府

我無擔心過將來香港會點 我只會擔心我無錢會點!可能我層次太低啦!

如果有得揀 我會移民去澳洲!以前係果度讀過下書 覺得真係幾正 去到心境開朗 人都肥左!紐西蘭加拿大都應該唔錯!

美國就唔好了 間唔中就校園槍擊案!同埋唔太認同美國政府既所作所為!

公爵府

meow~meow 發表於 16-1-7 10:25
美加澳...我選澳
我都有唔少親戚喺澳洲,生活環境真係唔錯,睇起來係可以安居嘅地方。我自己喺北美讀書同生活過,prefer 北美,完全係個人喜好

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:Quote:方麗娟 發表於 16-1-7 10:03 居安思

原帖由 ume 於 16-01-07 發表
真係唔好講笑,我真係有啲恐懼!我都係為咗下一代,如果我無小朋友,我同老公兩個人死就死啦!但有小朋友就 ...
我都係憂心小朋友嘅將來,但係我深信佢哋有佢哋嘅世界,(發下夢先)一個唔該得到什麼去外國讀書/工作嘅機會,做父母嘅既開心又唔放心,內心都好忐忑,外國校園都有不少震驚全球嘅槍擊案,一樣令你無法100%放心仔女放洋留學。講現實一點,我哋香港人,在香港仍然有機會搵錢,你移民去外國除非有特殊技能獲得青睞,否則都唔容易捱出頭。

以前好多人揸住舊錢移民去外國開餐館做小生意,咪又係手停口停,仲要擔心有人搞事、請人做人工又高好多。好多時睇人哋表面風光,實則有苦自己知。

我唔係話死守留在香港就係最好,我仍然流著生於七八十年代香港人的一股熱血

wannabe118    發表於 16-1-7 10:37
Yoshinohyun    發表於 16-1-7 10:35

水晶宮

ninjarabbit 發表於 16-1-7 10:30
不負責任到俾人鬧爆仲出黎話我無講名,只講李x,係D傳媒講。咁都得?!全世界都係無腦架?立法會係榕樹頭? ...

【經濟日報專訊】打開手機,收到「老朋友」的一則政治傳言,你會信多少?立法會議員吳亮星,選擇在議會內朗讀傳言,遭圍攻至要道歉。網絡傳言難證實,要先用理性分析,否則隨時被老朋友玩轉!

吳亮星「嫖妓論」 惹公眾譁然
銅鑼灣書店的5人失蹤事件,至今仍未水落石出,他們為何失蹤?是否全遭拘留?港人當然想知,然而議員吳亮星前日就突然在立法會內,公開指自己有「消息」,收到商界「老朋友」發給他的網絡短訊,短訊內容指,5名失蹤者是涉坐船偷渡到內地宿娼嫖妓,分別被公安當場逮捕。

此話一出,吳亮星即被斥責是散播流言,失蹤者之一李波的妻子,更批評其行為無恥。誠然,近日在一些WhatsApp群組之內,就流傳此相似訊息,吳亮星的「老朋友」,或亦只是轉發,最初由誰人發出?如何證實?均沒有答案。至昨日,吳亮星向李波夫婦道歉。

但在另一方面,吳亮星亦未見得服
氣,認為近日在本港亦充斥內地人員來港抓捕的說法,一樣未經證實,覺得記者都要檢討。
平情而論,無論是「嫖妓論」,或「公安越境捉人論」,同樣沒有人能百分百肯定或否定,皆未得證實,為何只有吳亮星被罵?被指散播謠言?此便涉及客觀可信性的問題,若用常理判斷,不難得出兩個傳言的可信度、合理度,有高低之分。

與「公安論」相比 合理度有高低
其中一方的「嫖妓論」,犯駁的地方實不少,正如李波妻子反駁,要到內地嫖妓,為何要偷渡?事實上,在5名失蹤者之中,部分人已失蹤長逾兩個月,以嫖妓被捕解釋,亦不合理吧?且其中一人是在泰國失蹤,若據傳言,則變成北上到了內地,亦難自圓其說。

這不單是港人提出大量質疑,內地網民亦一樣抱極懷疑態度,在微博亦有不少內地網民認為李波是「被嫖妓」。當傳言難經得起合理懷疑,而議員卻在失蹤者無法反駁時、在議會場合內「散播」對其名譽造成極大損害的傳言,自然會被斥責是對失蹤者的人格污衊,備受圍攻。
當然,另一方的公安越境捉人論,同樣在現時亦沒有確鑿證據,得不到證實,但為何大眾卻不將其當作謠言?固亦與事件之中的蛛絲馬迹有關。

失蹤5人同屬一間書店,他們相繼在不同地方消失,不難令人推測,行動有組織,且由巨大勢力人士所發動,而這5名失蹤者從事的,包括販賣及出版內地禁書。李波的失蹤過程亦疑點重重,在沒帶回鄉卡的情況下,卻能到內地「配合調查」,還寫信指用「自己方式」返內地,背後是否有甚麼古怪?是否自願?這些疑慮既不止來自群眾,更甚是不少專家、學者。

其實,公安越境捉人的傳言,本來可打破,因在李波家人報警後,保安局便已向內地執法機關要求提供資料,調查李波下落,惟內地部門卻遲遲不回覆,實令大眾更多懷疑。就算高官常叫大家別猜測,但怎會有用?始終要由港府把事件查個清清楚楚,及內地部門有詳細合理解釋,才會得出答案。

傳言滿天飛 應理性分清真假

在網絡年代,信息傳遞速度倍增,助長傳言滿天飛,每個市民或也不時收到來自「老朋友」、「朋友的朋友」等轉發的各類傳言。但正因愈是紛亂,我們就愈需要具備清晰腦袋,理性分清傳言的真假程度,不胡亂散播,作謠言的幫兇。

立法會議員在議會討論,不是在茶樓飲茶「吹水」,雖然議員有特權法的保護罩,能夠任意說話討論,但是一切的表現,市民皆看在眼裏,對議員的要求,亦總比對三姑六婆高。亂放可信度甚低的傳言,無論是未經大腦說出又好,是藉故說出以達到某種目的也罷,最終押上的,就是議員自己的民望與公信力。

Bye

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我鍾意香港, 但近幾年社會風氣越嚟越差, 大教壞仔, 天大地大總有容身之所,問題係可以係邊度搵到個國家冇社會問題先最重要

水晶宮

meow~meow 發表於 16-1-7 10:35
【經濟日報專訊】打開手機,收到「老朋友」的一則政治傳言,你會信多少?立法會議員吳亮星,選擇在議會內朗 ...
係真傻? 定無耻??
Bye

大宅

Sumyeema1 發表於 16-1-7 10:32
台灣經濟、教育都差過香港……
係呀,而且台灣人既保守程度香港人未必接受到,另一方面政治撕裂仲嚴重,藍緣勁過香港藍黃,討厭政治既過去一樣會面對呢D野。

子爵府

引用:我無擔心過將來香港會點+我只會擔心我無錢

原帖由 wannabe118 於 16-01-07 發表
我無擔心過將來香港會點 我只會擔心我無錢會點!可能我層次太低啦!

如果有得揀 我會移民去澳洲!以前係果 ...
我個人喜歡澳洲,陽光海灘,天氣一流,又唔太遠。過去搵食預左冇香港咁好,不過普通一個打工仔都買得起樓,最多細D逺D,生活悠閒,其實好睇自己要咩生活

Sweetheartb

首頁
12345...22

尾頁

跳至